Thee

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zie ook Thee (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Thee
Theezakjes

Thee is een warme drank gemaakt van water en gedroogde theeblaadjes. Dat zijn blaadjes van een theestruik.

Herkomst

Thee komt origineel uit China. Volgens een legende was er zo'n 5000 jaar geleden een Chinese keizer, Shen Nung, die heel graag warm water dronk. Op een dag zat hij onder een boom en begon het te waaien. Er viel een blaadje in zijn warme water. Hij dacht niet: "ik gooi het weg", maar hij dronk het op en hij vond het heerlijk! Later dronk hij alleen nog maar thee.

Nederlandse koopvaardijvaarders maakten in de 17e eeuw kennis met thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten. Het was een product dat grote winsten opleverde. Omstreeks 1840 werden in Engeland zeilschepen gebouwd die speciaal waren bedoeld om snel thee uit het Verre Oosten te kunnen halen. Op Java en Sumatra legden de Nederlanders later theeplantages aan. Ook in Sri Lanka zijn veel theeplantages. Tot in de 18e eeuw was thee vooral een drank waarvan het gebruik alleen was weggelegd voor rijken. Want één stuk thee kostte toen een vermogen.

Soorten Thee

Er zijn verschillende soorten thee. Je hebt Kruidenthee, Groene-thee, Witte-thee, Citroenthee, Kaneelthee, Rooibos , bosvruchten thee en veel verschillende soorten vruchtenthee zoals aardbeien en kersen.
Gewone thee en het is ook heel lekker om er honing of suiker bij te doen. Dat geeft het wat meer smaak. Melk kan je er ook bij doen. En een beetje water om het wat minder heet te maken of om de thee minder donker te maken/lichter te maken, zodat het minder bitter wordt. Je hebt ook Theïnevrije thee.

De theeplant

De thee komt van de theeplant. De thee komt uit de familie van de camelia. De theeplant groeit het beste op een warme en nattige grond. Er zijn twee verschillenden theeplanten een komt uit China. Hij wordt “Camelia Sinensis” genoemd. Hij kan wel 3 meter hoog worden en het blad kan 6 tot 10 cm lang worden. De tweede soort heet “Thea Assamica”. Deze soort komt uit Assam in India. Deze soort kan wel 15 meter hoog worden en het blad kan wel 24 cm lang worden. Allebei de theeplanten worden laag gehouden tot 1,20 m. Zo hebben ze geen ladders nodig om de thee blaadjes te plukken.

Geschiedenis

In Nederland kwamen heel vaak berichten binnen over een hele lekker drank die chaa heette. Een van deze berichten kwam van Jan Huygen van Linschoten. Hij heeft de drank naar Nederland kunnen brengen, door met een Portugees schip rond de wereld te varen. Zo is de thee ook ontdekt in Nederland. Toen thee in Nederland ontdekt was gingen Hollandse schepen naar het oosten varen in 1602. Er ontstond een grote handel met de landen in het oosten. Eerst werd er nog niet zo veel meegenomen per schip, in 1667 werd er een hele grote hoeveelheid thee meegenomen. Toen een paar mensen thee zagen dachten ze dat het een medicijn was

Theeplantages

Een theeplantage is ingedeeld in tuinen, iedere dag wordt er een ander stuk tuin genomen om geplukt te worden. De theeplukkers hebben op hun rug een soort mand waar ze de geplukte theeblaadjes in doen. vroeger werd thee uitgezaaid in zaad tuinen, de zaden die ze toen zaaiden leken op hazelnoten, na een jaar werden de jonge plantjes in een kweekbedden gezet.

Theesoorten

Er zijn veel soorten thee. Elke soort is uniek, omdat alle soorten een andere smaak hebben. Een paar soorten zijn: Gewone thee van theeblaadjes van de theeplant ; Assam, Ceylon, Jasmijn, Earl Grey, Rooibos; Rooibos is geen echte thee, het is drinken dat heel erg op thee lijkt. De blaadjes worden geplukt, gestampt en gedroogd in de zon. Kruidenthee; kruidenthee is van verschillende kruiden gemaakt, zoals van bosaardbei, bonenkruid en van brandnetels. Sterremunt, Munt, en brandnetelthee zijn ook nog soorten kruidenthee Fruitthee; een gewone thee met een smaakje. Zoals van forest fruit, aardbei en kers.

Thee en slapen

Wat Veel mensen nog niet weten is dat in thee Theïne zit en dat heeft het zelfde effect als wat cafeïne in koffie en cola doet. Het zorgt er voor dat je wakker blijft en dat kan vervelend zijn als daar gevoelig voor bent.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thee&oldid=822588"