Delaware

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Delaware
The First State

Flag of Delaware.svg Seal of Delaware.svg Delaware in United States (zoom).svg

Hoofdstad Dover
Aantal inwoners 990.837 (2020)
Oppervlakte 6452 km²
Gouverneur John Carney (D)
Lid van de VS sinds 1787
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

Delaware is een van de vijftig staten van de VS. Qua inwoners is het een van de kleinste staten. Qua oppervlakte is de staat Rhode Island nog kleiner. Delaware ligt aan de oostkust van de VS. De hoofdstad is Dover. Dover is niet de grootste stad van de staat, dat is namelijk Wilmington. De afkorting van Delaware is DE.

Delaware is vernoemd naar de rivier de Delaware. Delaware werd aanvankelijk ontdekt door de Nederlanders, die er een kolonie stichtten. De Britten stichtten er ook een kolonie en uiteindelijk werd Delaware een kolonie van het Britse Rijk. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog stak generaal George Washington de Delaware over voor zijn verrassingsaanval in de slag bij Trenton. Delaware was de eerste staat die de Amerikaanse grondwet aannam en heeft hierdoor de bijnaam The First State (De Eerste Staat). Delaware stond slavernij toe aan de Amerikaanse Burgeroorlog. Tijdens de Burgeroorlog vocht Delaware aan de kant van de Unie (de Noordelijke Staten), ondanks dat de kant tegen de slavernij was. Toen president Abraham Lincoln de slavernij afschafte, was Delaware ook de staat die hevig protesteerde (en zou het 13e amendement niet goedkeuren tot decennia later).

Tegenwoordig is Delaware een belastingparadijs, met lage belastingen. Hierdoor vestigen veel bedrijven zich in Delaware. Delaware grenst in het noorden aan Pennsylvania, in het oosten en zuiden aan Maryland en in het westen aan New Jersey en de Atlantische Oceaan.

Geografie

Natuur in Delaware

Landschap

Delaware ligt ten westen van de Delaware Bay, waar de rivier de Delaware in uitmondt. Delaware heeft twee loodrechte grenzen in het zuiden en westen, terwijl de grens in het noorden een halve cirkel is. Deze halve cirkel wordt de Twelve-Mile Circle genoemd. Delaware is vrij vlakke staat. De meeste steden liggen in het noorden van de staat, terwijl het zuiden een stuk landelijker is. Hier vind je ook verschillende bossen. De bossen in Delaware zijn gemengd, wat betekent dat er zowel loof- als naaldbomen staan.

Klimaat

De staat heeft te maken met een vochtig subtropisch klimaat. Dit betekent dat Delaware zachte winters met warme zomers heeft. Ook valt er regen gedurende het gehele jaar.

Grote steden

10 grootste steden van Delaware

Wilmington Delaware skyline.jpg
Wilmington
Dover Delaware.jpg
Dover

Nummer Stad Inwoners

Newark DE Main Street.jpg
Newark
Middletown DE.jpg
Middletown

1 Wilmington 70.635
2 Dover 38.079
3 Newark 33.673
4 Middletown 22.582
5 Smyrna 11.580
6 Milford 11.353
7 Seaford 7.861
8 Georgetown 7.427
9 Elsmere 5.981
10 New Castle 5.529

Bevolking

Algemeen

Een kaart van Delaware

Delaware heeft iets minder dan 1 miljoen inwoners. Het inwonersaantal van de staat is nog steeds aan het groeien. De meeste inwoners wonen in het noorden van de staat, terwijl het zuiden van de staat dunbevolkter is. 68% van de inwoners van de staat is blank, 21% is Afro-Amerikaans, 3,5% is Latino en 3,2% is Aziatisch Amerikaans.

Taal

Volgens de grondwet heeft Delaware geen officiële taal. Toch kan het Engels als officieel worden gezien, aangezien het gebruikt wordt in de rechtspraak, het onderwijs en de politiek. Ook in het dagelijks leven wordt haast alleen Engels gesproken. Volgens een onderzoek onder de bevolking spreekt 91% van de inwoners van de staat Engels. Er zijn voorstellen geweest om Engels als officiële taal vast te leggen in de grondwet. Een wetsvoorstel hiervoor is afgewezen door het parlement van de staat.

Daarnaast worden er nog andere talen gesproken in Delaware. 5% van de inwoners spreekt Spaans thuis. Daarnaast zijn het Frans, het Duits en het Chinees nog belangrijke immigrantentalen.

Religie

De grootste religie van Delaware is het christendom. 68% van de inwoners is christelijk. 46% hiervan hangt het protestantisme aan, terwijl 22% de Rooms-Katholieke Kerk aanhangt. 23% zegt geen religie aan te hangen. Andere grootste religies in de staat zijn het jodendom, het hindoeïsme en de islam.

Politiek

Staatsinrichting

Het Capitool van Delaware

De huidige gouverneur van Delaware is John Carney van de Democratische Partij. Hij wordt bijgestaan door gouverneur-luitenant Bethany Hall-Long, een soort vicegouverneur. De huidige grondwet van de staat komt uit 1897. Daarnaast is er nog een parlement, de Delaware General Assembly. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 41 leden, die dienen voor een periode van 2 jaar.
  • De Senaat, bestaande uit 21 leden, die dienen voor een periode van 4 jaar.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een meerderheid en de overige zetels worden door de Republikeinse Partij opgevuld.

Delaware is een blauwe staat, wat betekent dat de Democraten een meerderheid hebben in de staat. Ook stemt de partij (bijna) altijd voor de Democraten. De staat levert 2 senatoren (Tom Carper en Chris Coons) en één afgevaardigde (Lisa Blunt Rochester) aan het Amerikaans Congres, die alle drie Democraten zijn. Bij de presidentsverkiezingen stemt de staat bijna altijd voor de Democratische kandidaat. President Joe Biden (een Democraat) was senator voor de staat en wordt met de staat geassocieerd.

Delaware, administrative divisions - Nmbrs - colored.svg

Counties

Delaware is de op een na Amerikaanse staat met de minste counties (een soort van gebieden of provincies binnen een Amerikaanse staat). Delaware heeft er namelijk maar drie:

Counties van Delaware

Nummer Naam Hoofdstad (County Seat) Inwoners
1. New Castle County Wilmington 570.719
2. Kent County Dover 183.643
3. Sussex County Georgetown 241.635

Economie

Oorspronkelijk waren de landbouw en de industrie erg belangrijk voor de economie van Delaware. Tegenwoordig spelen deze sectoren een kleinere rol. Op het gebied van landbouw zijn gevogelte, melkproducten, maïs en sojabonen belangrijke producten. Vroeger zaten veel chemische bedrijven in Delaware gevestigd, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Vele fabrieken zijn verplaatst naar andere staten of het buitenland. De dienstensector is vandaag de dag erg belangrijk. Delaware staat bekend als belastingparadijs. Dit betekent dat de staat erg lage belastingen heeft. Hierdoor willen veel bedrijven zich in Delaware vestigen om zo belastingen te ontlopen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Delaware&oldid=703778"