Michigan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Michigan
The Great Lakes State
The Auto State
Water-Winter Wonderland

Flag of Michigan.svg Seal of Michigan.svg Michigan in United States.svg

Hoofdstad Lansing
Aantal inwoners 10.077.331 (2020)
Oppervlakte 250.941 km²
Gouverneur Gretchen Whitmer (D)
Lid van de VS sinds 1837
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

Michigan is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noorden van het land, bij de Grote Meren. De afkorting van Michigan is MI. Michigan heeft verschillende bijnamen, zoals de Wolverine State (Veelvraatstaat), de Auto State (autostaat), de Great Lakes State (staat van de Grote Meren) en Water-Winter Wonderland. In Michigan wonen iets meer dan 10 miljoen mensen, waardoor het de op 9 na meest bevolkte staat is.

Michigan werd vroeger bewoond door verschillende inheemse volkeren. In de 17e eeuw kwamen de Fransen naar de regio en maakten het onderdeel van hun kolonie Nieuw-Frankrijk. Na de Franse en Indiaanse Oorlog kwam het gebied in bezit van de Britten. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog kwam het gebied tenslotte in bezit van de Verenigde Staten. Michigan was eerst onderdeel van het Noordwestterritorium, maar dit werd later opgesplitst. In 1837 werd Michigan toegelaten als de 26e staat van het land. In Michigan wonen veel Nederlandse emigranten. Er zijn plaatsen als Holland en Overisel.

Michigan grenst aan de staten Wisconsin, Indiana en Ohio. Ook grenst het aan buurland Canada. De hoofdstad van Michigan is Lansing. Michigan wordt daarnaast omgeven door veel van de Grote Meren, zoals het Michiganmeer en het Huronmeer. De staat bestaat uit twee schiereilanden en enkele kleinere eilandjes. Op politiek gebied is Michigan een belangrijke swing state, waar zowel Democraten als Republikeinen kans maken.

Geschiedenis

Pre-koloniale periode

In Michigan woonden verschillende volkeren voor de komst van de Europeanen, zoals de Ojibwe, de Potawatomi en de Ottawa. Deze drie volkeren leefden in vrede met elkaar en werkten ook samen. Dit werd de Raad van de Drie Vuren (Council of Three Fires) genoemd.

Koloniale periode

De Fransen proberen de inheemse bevolking tot het christendom te bekeren.

In 1622 ondernam de Fransman Étienne Brûle een ontdekkingsreis naar Michigan. In 1668 werd de eerste Franse nederzetting in de regio gesticht. De Fransen probeerden de lokale bevolking tot het christendom te bekeren. Ook handelden zij met de volkeren. De Raad van de Drie Vuren stichtte later ook een handelsverdrag met de Fransen.

De Fransen hadden de controle over het bovenste deel van de Grote Meren, terwijl de Britten controle hadden over het onderste deel. Michigan was vanaf 1660 onder Frans bestuur. Het werd bestuurd vanuit de kolonie Nieuw-Frankrijk. Zo'n 100 jaar later verloren de Fransen hun controle na de Franse en Indiaanse Oorlog. In 1763 werd Michigan gegeven aan de Britten samen met veel Franse koloniën. Vanaf 1774 werd Michigan onderdeel van de Britse kolonie Quebec. Detroit werd een belangrijke handelspost voor deze kolonie.

Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog had Detroit een belangrijke strategische ligging. Hoewel de Britten de oorlog verloren, bleef Detroit eerst onderdeel van de Britse koloniën in Canada. In 1794 werd er een definitieve grens getrokken tussen Canada en de Verenigde Staten. Het zuiden van Michigan (waaronder Detroit) kwam hierdoor in 1796 in het bezit van de Verenigde Staten. Het noorden werd pas tussen 1818 en 1847 aan de Verenigde Staten gegeven. Dit had met de landkaarten te maken die soms onvolledig en fout waren.

Territorium

Detroit in de jaren 1830

Michigan was eerst onderdeel van het Noordwestterritorium, waar meerdere staten toebehoorden. Het territorium was onderdeel van de Verenigde Staten, maar de inwoners konden niet meestemmen in verkiezingen. Tijdens de Oorlog van 1812 vond er veel strijd in Michigan plaats. De Amerikanen wilden via Michigan Canada binnenvallen, maar werden al snel door de Canadezen en Britten teruggedrongen. De Britten bezetten Michigan, maar de Amerikanen wisten Michigan terug te veroveren. Ondertussen scheidde Michigan zich af van het Noordwestterritorium en werd een eigen territorium.

In de periode na de oorlog kreeg Michigan haar eigen universiteit. Ook verhuisden steeds meer mensen naar Michigan. Dit kwam onder andere door de opening van het Eriekanaal, waardoor handel met New York City makkelijker werd. Michigan was hierdoor populair onder havenwerkers, boeren en handelaars. Michigan werd op 26 januari 1837 toegelaten als de 26e staat van het land.

Verdere 19e eeuw

Een Nederlandse molen in het stadje Holland in het westen van Michigan.

Michigan was vanaf het begin een vrije staat. Dit betekent dat de slavernij verboden was. Michigan werd tijdens de 19e eeuw een vrij rijke staat. De economie was vooral afhankelijk van de stad Detroit en de mijnbouw. Detroit werd een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen. Veel Canadezen en Europese migranten verhuisden naar Michigan om een nieuw leven op te bouwen. Hieronder vielen ook veel Nederlandse migranten. Zij vestigden zich vooral in het westen van Michigan in en rond de stad Holland. Tegenwoordig vind je hier nog steeds veel Nederlandse Amerikanen, waarvan een gedeelte Nederlands spreekt.

In 1854 vond de eerste nationale vergadering van de Republikeinse Partij in Michigan plaats. Michigan was namelijk net als de Republikeinse Partij tegen de slavernij. Tot aan de jaren 1930 hadden de Republikeinen grote invloed op Michigan. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vochten veel inwoners tegen de slavernij.

20e eeuw

Tijdens de 20e eeuw kwam er veel industrie naar Michigan. Hierdoor groeide het aantal inwoners erg snel. Vooral auto's en technologie werden in Michigan gemaakt. Henry Ford bouwde in Michigan de eerste loopband voor het in elkaar zetten van auto's. Hierdoor konden auto's goedkoper en sneller gemaakt worden, waardoor meer mensen een auto konden kopen. Michigan trok hierdoor ook veel Europese migranten en inwoners uit het Amerikaanse zuiden aan. Detroit groeide tot de vierde stad qua inwonersaantal. In de Tweede Wereldoorlog werd zo'n 10% van de onderdelen voor de Amerikaans leger in Michigan gemaakt.

Vanaf de jaren 1960 begon de economische groei af te nemen. Veel fabrieken vertrokken tijdens de jaren 1970 en 1980. Dit leidde tot armoede, werkloosheid en sociale problemen, zoals misdaad. In de laatste jaren wordt geprobeerd om nieuwe fabrieken naar de staat te lokken voor onder andere groene energie en elektrische auto's.

Geografie

Landschap

Een stukje natuur op het Bovenschiereiland

Michigan bestaat uit twee schiereilanden. Het Bovenschiereiland ligt tussen het Bovenmeer en het Michiganmeer en grenst in het westen aan Wisconsin. Het Benedenschiereiland ligt tussen het Michiganmeer, het Huronmeer en het Eriemeer. De twee schiereilanden worden gescheiden door de Straat van Mackinac. De straat wordt overbrugt door de Mackinac Bridge.

Het Bovenschiereiland bestaat voornamelijk uit bossen. Er wonen slechts zo'n 330.000 inwoners. Op het schiereiland liggen ook veel gebergten, zoals de Porcupine Mountains en de Huron Mountains. Het hoogste punt van het schiereiland is Mount Arvon met een hoogte van 603 meter. Het Benedenschiereiland is een stuk dichtbevolkter. Het landschap is hier vlak met een paar heuvels.

Michigan heeft een heleboel rivieren, meren en moerassen. Ook zijn er een hoop baaien, zoals de Whitefish Bay en de Little Traverse. De belangrijkste rivieren zijn de Detroit, de St. Clair, de Saginaw, de Ontonagon en de Tahquamenom. Daarnaast zijn er een heleboel eilanden, zoals Grande Isle en Royal Isle.

Steden

In Michigan liggen een paar steden. Hier staan de tien grootste.

Grootste steden van Michigan

Detroit
Detroit
Warren
Warren

Naam Inwoners
(2020)
County

Grand Rapids
Grand Rapids
Sterling Heights
Sterling Heights

1. Detroit 639.111 Wayne County
2. Grand Rapids 198.917 Kent County
3. Warren 139.387 Macomb County
4. Sterling Heights 134.346 Macomb County
5. Ann Arbor 123.851 Washtenaw County
6. Lansing 112.644 Ingham County
7. Dearborn 109.976 Wayne County
8. Clinton Charter Township 100.513 Macomb County
9. Canton Charter Township 98.659 Wayne County
10. Livonia 95.535 Wayne County

Klimaat

Michigan heeft een landklimaat met strenge winters en hete zomers. In het noorden van de staat zijn de winters strenger en langer dan in het zuiden van de staat. Zo zijn de winters in het zuiden in februari afgelopen, terwijl ze in het noorden doorgaan tot in maart. In februari krijgt Michigan ook te maken met veel sneeuw vanwege het warmwatereffect. Dit effect ontstaat als het water van de Grote Meren nog erg warm is, terwijl de lucht koud is.

De staat heeft soms te maken met extreme weersomstandigheden, zoals zware stormen en tornado's.

Een stuk natuur in Michigan met op de achtergrond het Bovenmeer.

Bevolking

Bevolkingsgroepen

De bevolkingsspreiding van Michigan

In 2020 haf Michigan iets meer dan 10 miljoen inwoners. Qua bevolking staat Michigan hierdoor op de 10e plaats. Rond de Grote Meren hebben alleen Ohio en Illinois meer inwoners. Het inwonersaantal van Michigan is min of meer stabiel. Tussen 2000 en 2010 was er een lichte afname, terwijl er tussen 2010 en 2020 juist een lichte toename was.

73,9% van de bevolking bestaat uit witte Amerikanen, 13,7% uit Afro-Amerikanen, 3,3% uit Aziatische Amerikanen en 0,6% uit inheemse Amerikanen. De rest van de bevolking is gemixt. De meeste inwoners hebben een Engelse, Schotse, Belgische, Nederlandse of Scandinavische migratieachtergrond. Ook heeft Michigan een grote Arabische gemeenschap uit landen als Syrië, Libanon en Irak.

Taal

Volgens de grondwet van Michigan heeft de staat geen officiële taal. Toch kan het Engels als officiële taal gezien worden. Het Engels wordt gebruikt in het dagelijks leven, de rechtspraak, de politiek en het onderwijs. 90% van de inwoners spreekt alleen Engels.

2,9% van de bevolking spreekt thuis Spaans en 1% spreekt thuis Arabisch. Kleine talen zijn het Duits, het Frans, het Chinees en het Pools.

Religie

De grootste religie van Michigan is het christendom. 68% van de bevolking hangt het christendom aan. 43% is aanhanger van het protestantisme en 24% hangt de Rooms-Katholieke Kerk aan. De overige 1% bestaat voornamelijk uit Jehova-getuigen. De belangrijkste protestantse stromingen zijn het methodisme, het baptisme en het lutheranisme.

28% van de bevolking hangt geen religie aan of is ongelovig. In vergelijking met andere Amerikaanse staten is dit een hoog aantal. Kleinere religies zijn het jodendom (1%) en de islam (1%).

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Michigan

Het dagelijks bestuur van Michigan is handen van de gouverneur. De gouverneur wordt gekozen in rechtstreekse verkiezingen door de bevolking van de staat. Deze verkiezingen vinden om de vier jaar plaats. In totaal mag een gouverneur twee termijnen dienen. De huidige gouverneur van de staat is Gretchen Whitmer van de Democratische Partij. De gouverneur wordt geholpen door een luitenant-gouverneur die zijn/haar plaats inneemt bij ziekte, overlijden, aftreden of afzetting. De luitenant-gouverneur wordt samen met de gouverneur gekozen. Naast verkiezingen kunnen inwoners ook beslissing nemen via referenda.

Daarnaast heeft Michigan een parlement; de Michigan Legislature. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden bestaat uit 110 leden die om de twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat bestaat uit 38 leden die om de vier jaar gekozen worden.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een kleine meerderheid. De overige zetels worden ingenomen door de Republikeinse Partij.

Bestuurlijke indeling

Michigan is verdeeld in 83 county's. Op onderstaande kaart staan zij allemaal weergegeven:

Michigan counties map.gif

Landelijke politiek

Tegenwoordig is Michigan een swing state (kantelstaat). Dit betekent dat zowel de Democraten als de Republikeinen de staat kunnen winnen. Tijdens presidentsverkiezingen proberen beide kandidaten Michigan te winnen, aangezien de staat veel kiesmannen hebben. Deze kiesmannen zijn weer nodig om president te worden. Tussen de jaren 1990 en vroege jaren 2010 was Michigan een "blauwe staat", die vrijwel altijd naar de Democraten ging. Dit veranderde in 2016 toen Michigan stemde voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In 2020 stemde Michigan echter voor de Democraat Joe Biden.

In het Amerikaans Congres wordt Michigan vertegenwoordigd door 13 afgevaardigden en 2 senatoren. Van de 13 afgevaardigden zijn er 7 Democraat en 6 Republikeins. De twee senatoren (Debbie Stabenow en Gary Peters) zijn beide lid van de Democratische Partij.

President Gerald Ford kwam uit Michigan.

Economie

Detroit was ooit een bloeiende, rijke stad. Tegenwoordig is een groot deel van de stad verlaten, neemt de bevolking af en zijn armoede en misdaad grote problemen.

Het grootste gedeelte van Michigan is onderdeel van de Rust Belt. Tussen het einde van de 19e eeuw en de jaren 1970 was veel industrie in de staat te vinden. In de staat werden voornamelijk veel auto's, elektrische apparaten, meubels, militaire wapens en vliegtuigonderdelen gemaakt. In deze tijd was Michigan een van de rijkste staten van het land. Vanaf de jaren 1980 vertrokken steeds meer fabrieken uit de staat vanwege de hoge lonen. Het werd goedkoper om producten in andere landen te produceren en naar de Verenigde Staten te importeren. Hierdoor ontstond een grote werkloosheid en veel armoede in staat. Nog steeds heeft Michigan hier veel last van.

In de staat vindt veel mijnbouw plaats, aangezien er koper en ijzererts in de grond zit. Nog altijd is de auto-industrie een belangrijke werkgever voor veel inwoners. General Motors, Chrysler en Ford hebben veel van hun fabrieken in Michigan staan. Ook kunnen op het vliegveld van Detroit grotere vliegtuigen gerepareerd worden. De bedrijven Domino's Pizza, Kellogg's en Little Caesars hebben hun hoofdkantoor in Michigan.

Na Californië is Michigan de staat met de meeste landbouw. Michigan staat vooral bekend om zijn kersen, maar ook om zijn appels, druiven, blauwe bessen en perziken. Daarnaast wordt er veel bier en wijn in Michigan gemaakt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Michigan&oldid=870675"