Rhode Island

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rhode Island
The Ocean State

Flag of Rhode Island.svg Seal of Rhode Island (pre 2022).svg Rhode Island in United States (zoom).svg

Hoofdstad Providence
Aantal inwoners 1.098.163 (2020)
Oppervlakte 4005 km²
Gouverneur Daniel McKee (D)
Lid van de VS sinds 1790
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Rhode Island (klik om te vergroten)

Rhode Island is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land, in de regio New England. De afkorting van Rhode Island is RI. De bijnaam is 'The Ocean State'. De staat heeft meer dan 1 miljoen inwoners en is de op 7 na minst bevolkte staat van de VS. Dat is niet zo gek, want Rhode Island is qua oppervlakte de kleinste staat van de VS. Rhode Island grenst aan de staten Connecticut en Massachusetts. De staat ligt ook aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad van Rhode Island is Providence.

Rhode Island werd gesticht in 1636 door Roger Williams, die uit de kolonie Massachusetts werd verbannen. Rhode Island werd een plaats waar er vrijheid van religie was. De kolonie was in het bezit van de Britten. Ook was het de eerste staat waarin de slavernij verboden werd. In 1776 was Rhode Island de eerste kolonie die zijn trouw aan de Britse kroon afzwoor. Dit betekent dat Rhode Island de eerste de dertien koloniën is, dat zich geen Britse kolonie meer verklaarde. Rhode Island was de laatste van de koloniën, die de Amerikaanse grondwet ondertekende en trad daarom pas in 1790 toe tot de Verenigde Staten. Rhode Island heette tot 2020 officieel Rhode Island and Providence Plantations, al werd de staat vaak alleen Rhode Island genoemd. Na een referendum in 2020 is besloten om and Providence Plantations uit de naam te schrappen.

Zoals de meeste staten in New England is Rhode Island een "blauwe staat", wat betekent dat de Democratische Partij er een grote meerderheid heeft. Rhode Island heeft ook een uitgebreide gezondheidszorg en sociale zekerheid. Rhode Island is qua gemiddeld inkomen een van de rijkste staten van de Verenigde Staten. Rhode Island staat daarnaast bekend om de beroemde Brown University, zijn kusten en zijn visgerechten.

Geschiedenis

Koloniale periode

De aankomst van Roger Williams in Rhode Island

De kolonie Rhode Island werd gesticht in 1636. In dat jaar werd Roger Williams verbannen uit de kolonie Massachusetts. In Massachusetts waren de streng-christelijke puriteinen aan de macht. Williams was het niet eens met hun vorm van religie en werd daarom verbannen. Williams stichtte hierop de kolonie Rhode Island, waar er vrijheid van religie was. Veel mensen uit Massachusetts die het niet met de puriteinen waren, vertrokken daarom ook naar Rhode Island. Zij werden dissenters genoemd. Voorbeelden zijn Anne Hutchinson en John Clarke. Rhode Island bestond uit drie verschillende kolonies; Newport, Portsmouth en Providence. In 1644 werden deze kolonies verenigd in Rhode Island. Tussen 1675 en 1676 werd er een oorlog gevoerd met de inheemse Amerikanen. In 1688 kreeg Rhode Island meer zelfbestuur. Rhode Island was de eerste Britse kolonie waarin de slavernij verboden werd. In 1764 werd de Brown University opgericht, een van de eerste universiteiten in de staat.

Rhode Island zegde als eerste Britse kolonie zijn trouw aan het Britse Rijk op. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog namen de Britten de havenstad Newport in in 1776. In 1778 probeerde het Amerikaanse leger de Britten te verdrijven in de slag om Rhode Island, maar deze mislukte. Hierna probeerden de Fransen de haven te blokkeren. De Britten verlieten Newport uiteindelijk in 1779. Gedurende deze tijd werden ook de eerste machines en fabrieken gemaakt in Rhode Island. In Rhode Island begon ook de Industriële revolutie. Na de oorlog was Rhode Island de laatste staat die Amerikaanse grondwet tekende en dus als laatste van de 13 originele koloniën toetrad.

19e eeuw

Een van de landhuizen van de staat

In het begin van de 19e eeuw brak er tuberculose in Rhode Island uit. Dit leidde tot veel paniek, aangezien inwoners dachten dat er vampieren waren. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog was Rhode Island de eerste staat die troepen stuurde na de oproep van president Abraham Lincoln. Van de 25.000 man stierven er 1.600 mensen. De marine-academie werd door de oorlog tijdelijk verplaatst naar Rhode Island. In 1866 schafte Rhode Island de rassensegregatie op scholen af. Na de burgeroorlog ging Rhode Island door een heel gunstige periode. De industrie zorgde voor veel geld en veel rijke Amerikanen lieten grote landhuizen in de staat bouwen. Rhode Island werd een van de rijkste regio's van het land. Daarnaast trokken vele immigranten uit Italië, Frankrijk en Portugal naar de staat.

Providence

20e eeuw

Na de Eerste Wereldoorlog werd de staat hard geraakt door de Spaanse griep. Vanwege de grote golven migranten nam het aantal leden van de Ku Klux Klan (KKK) in de staat erg toe. Ze staken onder meer een Afro-Amerikaanse school in de brand. Tijdens de Grote Depressie verdween veel industrie uit de staat. De staat had met veel armoede te maken en huizenkosten stegen doordat veel mensen uit Boston naar Rhode Island kwamen. Tijdens deze periode werd de Democratische Partij de grootste, terwijl de staat voorheen Republikeins was.

In 2010 kreeg de staat te maken met overstromingen door grote hoeveelheden regen. In 2020 stemde de bevolking van de staat voor het wijzigen van de naam van de staat. Deze was voorheen Rhode Island and Providence Plantations en werd gewijzigd naar Rhode Island. In principe werd de staat door iedereen al Rhode Island genoemd; alleen op officiële documenten stond de volledige naam. De naam is gewijzigd vanwege de link met de slavernij.

Geografie

Landschap

De kust bij Newport

Rhode Island grenst in het noorden en oosten aan Massachusetts en in het westen aan Connecticut. Rhode Island ligt achter de zeestraat tussen het New Yorkse Long Island en de eilanden van Massachusetts. Deze zeestraat wordt de Rhode Island Sound genoemd, en geeft directe toegang tot de Atlantische Oceaan. Voor de kust van Rhode Island liggen verschillende eilanden, waaronder het eiland Block Island. Het oosten van Rhode Island wordt gevormd door de Narragansett Bay, waar verschillende rivieren in uitmonden, zoals de Taunton. In de baai liggen ook verschillende eilanden, waaronder Conanicut Island en Aquidneck Island.

De staat is over het algemeen erg vlak, alleen het noordwesten is wat heuvelachtiger. Jerimoth Hill is met 247 meter hoogte het hoogste punt van de staat. Aan de kusten heft Rhode Island vele stranden. Ook bevinden zich hier vele bosgebieden.

Grootste plaatsen

10 grootste steden van Rhode Island

Downcity Providence.jpg
Providence
Old Post Office, Pawtucket, Rhode Island.jpg
Pawtucket

Nummer Stad Inwoners

Warwick Rhode Island City Hall.jpg
Warwick

1 Providence 180.393
2 Warwick 82.672
3 Cranston 80.387
4 Pawtucket 72.001
5 East Providence 47.600
6 Woonsocket 41.759
7 Coventry 34.933
8 Cumberland 34.927
9 New Providence 32.511
10 South Kingston 30.788

Klimaat

Een van de bosgebieden in Rhode Island

Het grootste gedeelte van Rhode Island heeft een vochtig landklimaat met warme zomers en koude winters. Rhode Island heeft te maken neerslag door het gehele jaar. Het zuiden van de staat heeft meer een zeeklimaat met zachtere winters en koelere zomers. In de winter valt er vaak een mix van sneeuw en regen. De hoogste temperatuur in Rhode Island, die ooit gemeten is, was 40°C in 1975. De koudste temperatuur ooit gemeten was -31°C in 1996. Rhode Island heeft van tijd tot tijd te maken met tropische stormen, maar vaak gaan deze Rhode Island voorbij of zijn ze verzwakt. De laatste orkaan die veel schade aanrichtte was orkaan Bob in 1991.

Bevolking

Algemeen

Anno 2020 heeft Rhode Island ruim 1.097.000 inwoners. Het aantal inwoners van de staat groeit nog steeds, vooral door migratie naar de staat. De bevolking van de staat voornamelijk uit blanke Amerikanen; die 76% van de bevolking uit maken. 6% is Afro-Amerikaans en 5% Latino. Slechts 58% van de bevolking is in Rhode Island zelf geboren. 27% van de bevolking is in een Amerikaanse staat geboren en 2% komt uit Puerto Rico. 13% van de inwoners is in het buitenland geboren. De meeste mensen die naar Rhode Island verhuizen komen uit andere Amerikaanse staten. Immigratie uit andere landen neemt tegenwoordig af. De meeste inwoners hebben een Ierse migratieachtergrond, gevolgd door een Italiaanse, Engelse en Franse migratieachtergrond.

De Touro Synagogue; de oudste synagoge van de Verenigde Staten

Religie

75% van de inwoners van Rhode Island is 75%, waarvan 42% katholiek is, 30% protestants en 3% andere christelijke stromingen. 20% is niet-gelovig of hangt geen geloof aan. De rest van de bevolking hangt kleinere religies aan, waaronder het hindoeïsme, het boeddhisme en het jodendom. Het feit dat de rooms-katholieke kerk heeft vooral te maken met de vele migratie uit Ierland en Italië. Ierse migranten kwamen in het koloniale tijdperk naar Rhode Island vanwege de vrijheid van religie. In Ierland, dat toen een Britse kolonie was, was de katholieke kerk verboden. Vanwege de hoeveelheid katholieken vestigden later veel Italiaanse migranten zich in de staat.

De meeste joden in de staat komen oorspronkelijk uit Portugal. Rhode Island bezit de oudste synagoge in de Verenigde Staten; de Touro Synagogue in Newport.

Kunst en cultuur

Symbolen

De vlag van Rhode Island

Rhode Island heeft een eigen vlag en zegel. De vlag van Rhode Island bestaat uit een witte achtergrond met hierop een anker met dertien sterren. Het anker staat voor de visserij, die oorspronkelijk heel belangrijk voor de staat was. De dertien sterren staan voor de eerste 13 staten; Rhode Island werd ook als 13e staat opgenomen. Onder het anker staat het woord "Hope" (hoop), wat verwijst naar een spreuk uit de Bijbel. Het anker en de spreuk komen ook terug in de zegel van de staat.

Daarnaast heeft de staat nog een aantal andere officiële symbolen. De Rhode Island-kip is de nationale vogel, het bosviooltje de nationale bloem, de gestreepte zeebaars de nationale vis en de rode esdoorn is de nationale boom. Baveniet is het nationale mineraal van Rhode Island. Daarnaast heeft het schip USS Rhode Island, dat vocht tijdens de Amerikaanse Revolutie, een belangrijke culturele status.

Bezienswaardigheden

Rhode Island beschikt over een aantal van de oudste gebouwen in de Verenigde Staten. De Rhode Island State Capitol is gebouwd 1901 en heeft een van de grootste koepels ter wereld. Het parlement van Rhode Island bevindt zich in het gebouw. De First Baptist Church in America werd opgericht in 1638 door Roger Williams en is het oudste baptistische kerkgebouw in de Verenigde Staten. Daarnaast beschikt de staat over verschillende grote landhuizen, zoals The Breakers, Marble House en Belcourt Castle. De Newport Tower is een ruïne, waarvan men vermoed dat het door de Vikingen gebouwd is. De meeste exports zeggen echter dat het een windmolen uit het koloniale tijdperk is.

De International Tennis Hall of Fame in de Newport Casino is een andere populaire toeristische trekpleister. Het Roger Williams Park Zoo is de dierentuin van de staat. Daarnaast zijn de stranden populaire bestemmingen, net als Block Island. In Rhode Island heeft John F. Kennedy namelijk zijn vrouw getrouwd. Sindsdien komen er veel toeristen naar de staat toe.

Keuken

Net als andere staten in New England staat Rhode Island bekend om zijn soepen genaamd clam chowder. Dit zijn dikke soepen gemaakt van vis of schaaldieren. Er bevinden zich speciale clam chowder-restaurants in Rhode Island. Ook zijn er verschillende variaties. De clam cake is een ander gerecht. Dit zijn een soort van oliebollen met mossel in het midden. Mosselen zelf zijn erg geliefd in de staat, net als inktvisringen (calimari). De coffee milk is een geliefd drankje in de staat. Dit bestaat uit koffie-extract met melk en lijkt een beetje op chocolademelk. De johnnycake is een soort van plat brood, dat ik een pan gebakken wordt. Daarnaast zijn er veel Portugese en Italiaanse restaurants en winkels in de staat, door de vele immigratie uit die landen.

Media

Rhode Island heeft zelf verschillende radio- en televisiezender en kranten. De grootste krant is The Providence Journal, dat bekend is vanwege de cartoons van Don Bousquet, een icoon voor de inwoners van de staat. In Rhode Island zijn verschillende films opgenomen, waaronder Underdog, Armistad en High Society. Ook de televisieserie Family Guy van Seth MacFarlane vindt plaats in Rhode Island en bevat verschillende verwijzingen naar de cultuur van Rhode Island. Ook in de films van de Gebroeders Farrelly worden grappen gemaakt over de cultuur van Rhode Island.

Politiek

Staatsinrichting

De Rhode Island State Capitol in Provindence

De overheid van Rhode Island is gevestigd in de hoofdstad Providence. De gouverneur van de staat is de Democraat Daniel McKee met Sabina Matos als zijn luitenant-gouverneur (soort van vicegouverneur). De gouverneur is leider van de regering van Rhode Island, waaronder verschillende ministers vallen, waaronder de minister voor transport, onderwijs en zorg. De gouverneur wordt gekozen door middel van rechtstreekse verkiezingen en kan afgezet worden door het parlement. In dat geval wordt hij/zij vervangen door de luitenant-gouverneur. Een gouverneur moet minstens 18 jaar oud zijn, een staatsburger van Rhode Island voor minstens 30 dagen en geregistreerd staan als stemmer in de staat. Verkiezingen vinden plaats iedere vier jaar en een gouverneur mag maximaal twee termijnen dienen.

Daarnaast heeft Rhode Island ook een gekozen parlement, de General Assembly. Dit parlement bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 75 leden.
  • De Senaat, bestaande uit 38 leden.

In beide kamers heeft de Democratische Partij een absolute meerderheid. Dit betekent dat zij zonder hulp van de Republikeinse Partij wetgeving kunnen doorvoeren. Naast de Democraten en de Republikeinen zijn er geen andere partijen of onafhankelijke leden vertegenwoordigd in het parlement.

De counties van Rhode Island

Rhode Island heeft twee zetels in de Amerikaanse Senaat en twee zetels in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De twee senatoren namens de staat zijn de Democraten Sheldon Whitehouse en Jack Reed. De afgevaardigden namens de staat zijn ook beide lid van de Democratische Partij. Rhode Island heeft vier kiesmannen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Over het algemeen gaan deze kiesmannen altijd naar de Democratische Partij. Sinds 1952 heeft Rhode Island slechts vier keer voor een Republikeinse presidentskandidaat gestemd; de laatste keer was in 1984 op Ronald Reagan. Rhode Island wordt gezien als een "blauwe staat", aangezien het vrijwel zeker is dat de grote meerderheid op de Democraten stemt. In 1964 stemde bijvoorbeeld meer dan 80% van de kiezers op president Lyndon B. Johnson.

Bestuurlijke indeling

Rhode Island heeft 5 counties.

Counties van Rhode Island

Naam Hoofdstad (County Seat) Inwoners
1. Bristol County Bristol 50.793
2. Kent County East Greenwich 170.363
3. Newport County Newport 85.643
4. Providence County Providence 660.741
5. Washington County South Kingston 129.839

Economie

Slater Mill wordt gezien als de geboorteplaats van de Amerikaanse Industriële Revolutie

De economie van Rhode Island was oorspronkelijk gericht op de visserij. Dit veranderde toen Samuel Slater in Pawtucket de eerste katoenmolen opzette in 1793, Slater Mill. Rhode Island werd hierna het centrum van de Amerikaanse textielmakerij en veel textielfabrieken bleven tot aan de jaren 30 in Rhode Island. Tijdens de Grote Depressie verplaatsten veel fabrieken zich echter naar het zuiden van de Verenigde Staten. Hoewel Rhode Island nog steeds een belangrijke producent is van textiel en veel vis in Rhode Island wordt gevangen, heeft het niet meer de status als voorheen. Rhode Island is een belangrijke staat op het gebied van sieraden en zilverwerk. Ook is de staat een belangrijke maker van duikboten en andere schepen. Ook zitten veel zorginstellingen en verzekeringsmaatschappijen in de staat. De economie van Rhode Island is tegenwoordig meer op de dienstensector gericht.

Naast de gezondheidszorg is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de staat.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rhode_Island&oldid=680524"