Alabama

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alabama
The Yellowhammer State

Flag of Alabama.svg Seal of Alabama.svg Alabama in United States.svg

Hoofdstad Montgomery
Aantal inwoners 5.024.279 (2020)
Oppervlakte 135.765 km²
Gouverneur Kay Ivey (R)
Lid van de VS sinds 1819
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Alabama

Alabama is een van de 50 staten van de Verenigde Staten. Alabama ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het grenst in het oosten aan Georgia, in het noorden aan Tennessee, in het westen aan Mississippi en in het zuiden aan Florida en de Golf van Mexico. De hoofdstad van Alabama is Montgomery. De afkorting is AL en de bijnaam van Alabama is 'The Yellowhammer State' (de Gouden grondspecht-staat). In Alabama wonen zo'n 5 miljoen mensen.

Oorspronkelijk was Alabama samen met Mississippi onderdeel van Georgia. Tussen 1802 en 1804 splitsten de gebieden zich af. In 1813 werd de stad Mobile toegevoegd aan Alabama, nadat de Amerikanen het veroverden van de Spaanse kolonie Florida. Hierdoor kreeg Alabama toegang tot de zee. Alabama trad als 22e staat toe in 1819. Het was een slavenstaat waar veel katoen verbouwd was. In 1816 scheidde Alabama zich af en vocht tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog aan de kant van de Confederatie. Pas in 1868 werd Alabama weer volledig onderdeel van de Verenigde Staten. Na de oorlog stortte de economie in en werd de rassensegregatie ingevoerd. In de jaren 1960 waren er grote protesten tegen de rassensegregatie in de staat. Onder andere Rosa Parks protesteerde in deze staat en de beroemde marsen van Selma naar Montgomery vonden plaats in Alabama. Tijdens de 20e eeuw groeide de economie, maar nog altijd is Alabama een van de armste staten van de Verenigde Staten.

Alabama staat bekend als conservatief. Het is dan ook een "rode staat", wat betekent dat de Republikeinse Partij veel aanhang heeft. Alabama is een van de meest rode staten van het land.

Geografie

Een stukje natuur in Alabama

Landschap

Alabama ligt in de zogeheten Deep South. Dit is een historische regio in de Verenigde Staten, waar veel slavernij en rassensegregatie plaatsvond. Het noorden van Alabama is erg bergachtig. De Tennessee stroomt dwars door dit gebied heen. Hier zijn ook veel andere rivieren, meren en beekjes. Mount Cheaha is met 735 meter het hoogste punt van de staat. In het het midden van de staat liggen de meeste grote steden. Het landschap is hier vrij vlak en er wonen veel mensen. Ook ligt hier de zogeheten Black Belt, waar veel Afro-Amerikanen wonen. Andere rivieren in Alabama zijn de Tombigbee en de Tallapoosa.

Daarnaast heeft Alabama heeft een kleine kustlijn aan de Golf van Mexico. Hier stroomt de Alabama in de zee. De grote plaats Mobile ligt hier ook.

Grootste steden

Grootste steden van Alabama

Downtown Huntsville, Alabama cropped.jpg
Huntsville
Commerce St, Downtown Montgomery 20160713 1.jpg
Montgomery

Nummer Stad Inwoners County

Birmingham cityscape view 2010.jpg
Birmingham
Mobile, Alabama Skyline (2022).jpg
Mobile

1. Huntsville 215.006 Madison County
2. Birmingham 200.733 Jefferson County
3. Montgomery 200.603 Montgomery County
4. Mobile 187.041 Mobile County
5. Tuscaloosa 99.600 Tuscaloosa County
6. Hoover 92.606 Jefferson County
7. Auburn 76.143 Lee County
8. Dothan 71.072 Houston County
9. Decatur 57.938 Morgan County
10. Madison 56.933 Madison County

Klimaat

Alabama heeft een vochtig subtropisch klimaat. Dit betekent dat Alabama door het gehele jaar hoge temperaturen heeft, ook in de winter. De zomers zijn vaak heet en de winters zijn nog steeds warm. Ook valt er neerslag gedurende het gehele jaar. Alabama heeft een van de hoogste temperaturen van de gehele Verenigde Staten. In het zuiden komen vaak heftige regenbuien en onweersbuien voor. Na Oklahoma en Iowa heeft Alabama de meeste tornado's van de Verenigde Staten. Het zuiden van de staat heeft ook nog eens te maken met orkanen, maar deze gaan vaak langs Alabama.

De heuvels van Alabama

Bevolking

Algemeen

Alabama heeft iets meer dan 5 miljoen inwoners. Het aantal inwoners stijgt nog steeds iets. Dit komt vooral door immigratie van buiten de Verenigde Staten. 66% van de bevolking bestaat uit blanke Amerikanen, 26% uit Afro-Amerikanen, 5% uit Latino's, 2% uit Aziatische Amerikanen en 2% uit Indianen. De meeste inwoners van de staat hebben een Engelse, Ierse, Duitse of Schotse migratieachtergrond. Belangrijke inheemse volkeren in Alabama zijn de Creek, de Choctaw, de Cherokee en Shawnee. Deze volkeren hebben vaak een bepaalde mate van zelfbestuur.

Taal

Een kerk in Alabama

De officiële taal van Alabama is het Engels. Het Engels wordt gesproken in het onderwijs, de politiek en de rechtspraak. Ook spreken de meeste inwoners van de staat enkel Engels en gebruiken het in het dagelijks leven. In Alabama wordt met een Zuidelijke dialect gesproken, zoals veel Amerikanen in het zuidwesten. Zo wordt de "r" vaak niet uitgesproken.

2% van de bevolking heeft het Spaans als moedertaal. Andere immigrantentalen zijn het Duits, het Frans, het Chinees, het Vietnamees en Koreaans.

Religie

Alabama is een van de meeste religieuze staten van de Verenigde Staten. 86% van de inwoners zijn aanhanger van het christendom. 78% is protestants, 7% katholiek en 1% is aanhanger van de Mormoonse kerk. De belangrijkste protestantse stroming is het evangelicisme, wat door de helft van de bevolking wordt aangehangen.

12% van de bevolking heeft geen religie. Kleinere religies zijn het jodendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Alabama

Het dagelijks bestuur van Alabama is handen van een gouverneur. Een gouverneur wordt iedere vier jaar gekozen in directe verkiezingen. Ook kan de gouverneur maar één keer herkozen worden (en dus maximaal acht jaar aan de macht zijn). De huidige gouverneur van Alabama is Kay Ivey, die lid is van de Republikeinse Partij. Daarnaast is er nog een luitenant-gouverneur, die de vervanger is van de gouverneur. De huidige grondwet van Alabama komt uit 1901. Alabama heeft een van de langste grondwetten ter wereld.

Daarnaast is er nog een parlement, de Alabama Legislature. Deze bestaat uit twee kamers:

  • Het huis van afgevaardigden, bestaande uit 105 leden die iedere vier jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 35 leden die iedere vier jaar gekozen worden.

In beide kamers hebben de Republikeinen een absolute meerderheid. De Democratische Partij neemt de overigens zetels in beslag.

Bestuurlijke indeling

Alabama heeft 67 county's. Dit zijn:

Alabama counties map.pngFederale politiek

Alabama was oorspronkelijk een blauwe staat met grote aanhang van de Democratische Partij. Dit veranderde in de jaren 1960 tijdens het afschaffen van de rassensegregatie. Tegenwoordig is Alabama een rode staat met grote Republikeinse aanhang. Tijdens presidentsverkiezingen is altijd zeker dat Alabama naar de Republikeinse Partij gaat. Republikeinen winnen de staat vaak met meer dan 60% van de stemmen. De laatste keer dat een Democratische presidentskandidaat Alabama won was in 1976 (toen Alabama ging naar Jimmy Carter).

In het Amerikaans Congres wordt Alabama vertegenwoordigd door 7 afgevaardigden en 2 senatoren. Van de zeven afgevaardigden zijn er 6 Republikeins en slechts één Democratisch. De twee senatoren namens Alabama (Katie Britt en Tommy Tuberville) zijn beide lid van de Republikeinse Partij.

Economie

Het strand van Alabama

De economie van Alabama is vooral gericht op de landbouw. Belangrijke landbouwproducten uit de staat zijn katoen, graan, eieren, kip, melk, pinda's en perziken. Alabama wordt soms ook wel de Katoenstaat genoemd, aangezien tussen 8% en 10% van de Amerikaanse katoen uit Alabama komt. Enkel Texas, Georgia en Mississippi maken meer katoen. Ondanks de kleine kustlijn is de visserij ook belangrijk voor de economie van de staat. Daarnaast is de industrie erg belangrijk. In Alabama wordt vooral veel staal gemaakt, maar ook papier, houten producten, plastic producten en auto's komen uit Alabama. Veel ruimtevaartuigen van NASA worden in Alabama gemaakt. Bijna alle grote automerken hebben fabrieken in de staat.

Toerisme komt vooral in het zuiden van de staat voor. Mensen komen naar Alabama voor de stranden, de casino's en om te golfen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alabama&oldid=766198"