Vermont

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vermont
The Green Mountain State

Vermont state flag.png Vermont state seal.png Vermont in United States (zoom).svg

Hoofdstad Montpelier
Aantal inwoners 643.503 (2020)
Oppervlakte 24.923 km²
Gouverneur Phil Scott (R)
Lid van de VS sinds 1791
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Vermont

Vermont is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land, in de regio New England. De afkorting van Vermont is VT. De bijnaam is 'The Green Mountain State'. Dat betekent 'de Groene Bergstaat'. Met bijna 650.000 inwoners is Vermont de op 1 na minst bevolkte staat van de VS. Alleen in Wyoming wonen nog minder mensen. Vermont grenst aan de staten New York, Massachusetts en New Hampshire. Ook grenst het aan buurland Canada in het noorden. De hoofdstad van Vermont is Montpelier. Dit is de kleinste state capital (hoofdstad van een staat) in de Verenigde Staten.

Oorspronkelijk was Vermont onderdeel van de kolonie New Hampshire. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog scheidde Vermont zich af van New Hampshire in 1777. Vermont werd toen een eigen land, de Republiek Vermont, hoewel niemand dit land echt erkende. In 1791 besloot Vermont onderdeel te worden van de Verenigde Staten en trad toe als 14e staat. Vermont van de eerste staat waar de slavernij afgeschaft werd. Vermont werd hierna het centrum van het abolitionisme, de beweging voor het afschaffen van de slavernij. Lang was Vermont een Republikeinse staat, maar sinds de jaren 1990 stemt de staat Democratisch. Vermont is tegenwoordig een van de meest progressieve en linkse staten in de Verenigde Staten. Het was de eerste staat waar mensen van hetzelfde geslacht zich als partners konden registreren.

Vermont staat bekend om haar natuur en bossen. Daarnaast komt de bekende Amerikaanse politicus Bernie Sanders uit de staat.

Geografie

Landschap

Vermont is de enige staat in New England, die niet aan de zee ligt. De staat is qua oppervlakte iets kleiner dan de buurstaat New Hampshire. Vermont staat bekend om zijn natuur en is een erg groene staat. De Green Mountains liggen in de staat en lopen van het noorden naar het zuiden. In het zuidwesten liggen daarnaast nog de Taconic Mountains. De hoogste en bekendste berg van Vermont is Mount Mansfield, die 1.340 meter hoog is. De rest van de staat er heuvelachtig.

Vermont heeft enkele meren, waarvan het Champlainmeer de grootste is. Deze ligt op de grens met New York. In het zuiden ligt daarnaast Lake Bomoseen.

Klimaat

Vermont heeft een vochtig landklimaat. Dit betekent dat Vermont te maken heeft met warme zomers en koude winters. De gehele staat heeft ongeveer hetzelfde klimaat. Vermont heeft te maken met regenval gedurende het gehele jaar, maar de meeste regen valt in de lente. In de winter heeft Vermont vaak te maken met heftige sneeuwval. Er kan tussen de 1,5 en 2,5 meter sneeuw komen te liggen.

Grote steden

Grootste steden van Vermont

Church Street Marketplace (Burlington, Vermont).jpg
Burlington
Downtown Rutland, Vermont.jpg
Rutland

Naam Inwoners County

DowntownEssexJct.JPG
Essex
Sacred Heart St. Francis de Sales Church (Bennington, VT), exterior1.JPG
Bennington

1. Burlington 44.743 Chittenden County
2. Essex 22.094 Chittenden County
3. South Burlington 20.292 Chittenden County
4. Colchester 17.524 Chittenden County
5. Rutland 15.807 Rutland County
6. Bennington 15.333 Bennington County
7. Brattleboro 12.184 Windham County
8. Milton 10.723 Chittenden County
9. Hartford 10.686 Windsor County
10. Williston 10.103 Chittenden County

Bevolking

Algemeen

Vermont heeft minder dan 650.000 inwoners, maar de bevolking van de staat is nog steeds aan het groeien. Vermont is na Wyoming de minst bevolkte staat en heeft minder inwoners dan Washington D.C. De helft van de inwoners van Vermont is ook geboren in de staat. De andere helft is vaak geboren in een andere staat. Deze nieuwe inwoners worden vaak Flatlanders of Woodchucks genoemd. 90% van de inwoners van Vermont zijn blank, waarvan 2,3% Latino. Andere bevolkingsgroepen zijn Aziatische Amerikanen (2,3%), Afro-Amerikanen (2,5%) en inheemse Amerikanen (0,2%). Vermont heeft het hoogste aantal scheidingen in de Verenigde Staten en na Washington D.C. het hoogste aantal LGBT-personen.

Taal

Vermont heeft volgens de grondwet geen officiële taal. Toch kan men Engels als de officiële taal zien, aangezien het onderwijs, de politiek en de rechtspraak in het Engels plaatsvindt. Daarnaast spreken de meeste inwoners enkel Engels, waardoor in het dagelijks leven haast alleen Engels gesproken wordt. Vermont heeft eigen dialect, dat kenmerkend voor de staat is. Zo wordt in het Vermontse dialect de /r/ niet uitgesproken. Ook wordt de /t/ niet uitgesproken door inwoners op het platteland. Deze inwoners zullen de staat daarom ook Vemon noemen. Dit komt doordat veel immigranten uit Schotland en Ierland zich vestigden in Vermont. Hun dialecen zijn van invloed geweest op het Engels dat in Vermont gesproken wordt.

Religie

Vermont is de minst religieuze staat van de Verenigde Staten. 37% van de bevolking zegt geen religie aan te hangen, wat erg hoog is voor de Verenigde Staten. 30% van de inwoners is aanhanger van het protestantisme en 22% hangt de Rooms-Katholieke Kerk aan. Kleinere religies zijn het jodendom, het hindoeïsme en het boeddhisme.

De bedenker van de Mormoonse Kerk, Brigham Young, kwam uit Vermont. De Mormonen werden echter uit de staat verbannen, aangezien binnen de Mormoonse Kerk het toegestaan is om meerdere vrouwen te hebben. De Mormonen naar Michigan gegaan en vervolgens naar Utah, waar nog altijd de meeste Mormonen wonen.

Politiek

Statelijke politiek

Het parlementsgebouw van Vermont

De huidige grondwet van Vermont komt uit 1986. Het dagelijks bestuur van de staat wordt gedaan door een gouverneur. De huidige gouverneur van Vermont is Phil Scott van de Republikeinse Partij. Scott geldt als een gematigde Republikein met Democratische standpunten. De gouverneur wordt iedere twee jaar gekozen. Normaal kiezen staten hun gouverneur elke vier jaar, maar in Vermont is dit precies anders. Daarnaast is er een luitenant-gouverneur, die de gouverneur vervangt in geval van ziekte of overlijden. Deze plaatsvervanger wordt door middel van aparte verkiezingen gekozen.

Het parlement van Vermont heet de Vermont General Assembly en bestaat uit twee kamers:

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 150 leden die elke twee jaar gekozen worden.
  • De Senaat, bestaande uit 30 leden die elke twee jaar gekozen worden.

Anders dan in andere staten zijn er in Vermont drie grote partijen in plaats van twee. Dit zijn de Democratische Partij, de Republikeinse Partij en de Progressieve Partij. De Progressieve Partij is enkel actief in Vermont en hangt groene politiek en democratisch socialisme aan. De Progressieve Partij is een stuk linkser dan de Democratische Partij.

Sinds 2003 is er een beweging opgestart om van Vermont een apart land te maken. Deze groep heet de Second Vermont Republic en wil Vermont afscheidden van de Verenigde Staten. Deze groep is ontstaan door de onvrede over de nationale politiek. Hoewel de groep veel publiciteit had, heeft het weinig aanhangers.

Een kaart met de counties van Vermont

Bestuurlijke indeling

Vermont is verdeeld in 14 counties. Dit zijn:

Nationale politiek

Senator Bernie Sanders, een van de bekendste Amerikaanse politici, komt uit Vermont.

Vermont was lange tijd een Republikeinse staat. Tussen 1856 en 1988 stemde Vermont altijd voor de Republikeinse presidentskandidaat (met uitzondering van Lyndon B. Johnson in 1964). Republikeinen wonnen de staat vaak met 70% en soms wel meer. In de jaren 1980 en 1990 veranderde dit en werd Vermont langzaam Democratischer. Voornamelijk Amerikanen uit New York en andere gebieden in New England verhuisden naar Vermont. Deze gebieden stemden vaak Democratisch, waardoor de Democratische Partij in Vermont ook steeds groter werd. Tegelijkertijd werd de landelijke Republikeinse Partij een stuk rechtser, waardoor Vermont in vrij korte tijd een Democratische staat is geworden. In 1992 stemde de staat voor eerst op een Democratische presidentskandidaat, Bill Clinton, met een klein verschil. Tijdens de verkiezingen van 2008 stemde de staat Vermont met meer dan 70% voor president Barack Obama. Tegenwoordig is Vermont een veilige Democratische staat, waar tijdens presidentsverkiezingen meer dan 70% van de stemmen naar een Democraat gaat.

In het Amerikaans Congres wordt Vermont vertegenwoordigt door één afgevaardigde en twee senatoren. De afvaardigde (Becca Balint) is lid van de Democratische Partij. Van de twee senatoren is er eentje (Peter Welch) lid van de Democraten en eentje (Bernie Sanders) onafhankelijk. Hoewel Sanders onafhankelijk is, wordt hij wel tot de Democratische senatoren gerekend. Hij stemt bijna altijd met de Democraten mee en heeft zich ook enkele keren verkiesbaar gesteld om presidentskandidaat voor de Democraten te worden.

De Amerikaanse presidenten Chester A. Arthur en Calvin Coolidge kwamen beide uit Vermont.

Economie

De bossen van Vermont.

De landbouw, dienstensector en het toerisme zijn vooral belangrijk voor de economie van Vermont. De belangrijkste landbouwproducten zijn melkproducten, hout en esdoornsiroop. De biologische landbouw is vooral groot in Vermont; 23% van de landbouw is biologisch. De meeste melkproducten worden vervoerd naar Boston. Onder belangrijke melkproducten vallen melk, kaas en softijs. Het bedrijf Ben & Jerry's komt uit Vermont. Daarnaast zijn er enkele wijngaarden in Vermont. De industrie was oorspronkelijk belangrijk voor de staat Vermont, maar veel industrie is later naar andere staten verhuisd. Vermont heeft namelijk een van de hoogste inkomens van de Verenigde Staten. Het resultaat is dat weinig fabrieken zich in Vermont willen vestigen.

Bijna alle energie die in Vermont gemaakt wordt komt is groen. Dit komt vooral het gebruik van waterkracht. Toch produceert Vermont slechts 20% van de energie die het nodig heeft; de rest komt uit andere staten. Daarnaast zitten er veel verzekeringsmaatschappijen in Vermont gevestigd. Op het gebied van toerisme komen vooral natuurliefhebbers en buitensporters naar Vermont. Ook hebben veel rijke families uit New York of Boston vakantiehuizen in Vermont.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vermont&oldid=766202"