Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Apartheid

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bord over apartheid

Apartheid is de rassenscheiding (segregatie) van blanken en zwarten in Zuid-Afrika in de periode van 1948 tot 1990.

Zuid-Afrika werd deels bewoond door blanken, die afstammelingen waren van kolonisten of immigranten uit Europa die naar Zuid-Afrika waren verhuisd. De blanken zagen zich als een beter/hoger ras dan de inheemse zwarte volken. Daardoor was erg veel racisme naar zwarten mensen, zo mochten ze 's avonds niet meer over straat lopen en verloren ze hun stemrecht.

Zo werden blanken en zwarten van elkaar gescheiden, er verschenen bordjes met ''whites only'' (vertaling: ''alleen blanken''). Het apartheidsysteem lijkt heel erg op de rassensegregatie van Amerika voor de jaren 60.

Uiteindelijk was Nelson Mandela voor de zwarte bevolking opgekomen, maar kwam toen uiteindelijk in de gevangenis. Nadat de apartheid werd afgeschaft was hij tot president gekozen.

Thuislanden

De thuislanden waren gebieden waar de zwarten de baas mochten zijn. Het was maar 13% van heel de oppervlakte van Zuid-Afrika. De thuislanden waren vaak de verdorde (droge) en heuvelachtige gebieden. De regering van dat land gaven aan de blanken de beste gebieden. In de thuislanden waren er ook geen fabrieken dus was er geen werk daarom moesten de zwarten buiten het thuisland werken. Als ze in de gebieden van de blanken gingen werken, werden ze als vreemdeling beschouwd en werden ze slecht behandeld, ook al waren ze zelf in Zuid-Afrika geboren.

Tijdlijn

1949:

  • Huwelijk tussen blanken en zwarten wordt bij wet verboden.

1950:

  • Geslachtsgemeenschap tussen blanken en zwarten (en kleurlingen) wordt bij wet verboden.
  • De thuislanden worden ingevoerd: de blanken en zwarten krijgen allebei speciale plekken aangewezen waar ze zich mogen vestigen (de blanken kregen de beste gebieden, de zwarten de slechtste)
  • Andere rassen (kleurlingen, Aziaten) krijgen een werkverbod in stedelijke gebieden.
  • Invoering wet tegen het communisme (communisme streeft naar gelijkheid voor iedereen, en de racistische blanken wilden dit juist niet.)

1953:

  • Invoering apart onderwijs: blanken krijgen het beste onderwijs, de zwarten het slechtste.
  • Aparte openbare voorzieningen voor elk ras (de blanken kregen de beste voorzieningen)

1956:

  • Blanken hebben voorrang op de arbeidsmarkt

1990:

  • Afschaffing apartheid

Zuid-Afrika van nu

Nu discrimineren de kleurlingen de zwarten meer dan de blanken. Een kleurling is lichter dan een zwarte maar donkerder dan een blanke. Een kleurling wordt daar dan ook niet graag door zwart aangesproken, ook al is dit in de Verenigde Staten vaak het geval.

Volgens https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5017171/mandela-vrijlating-zuid-afrika-gevangenis-robbeneiland-apartheid is er toch nog steeds apartheid in Zuid-Afrika. gekleurde mensen leven vaak in grote armoede. Terwijl de blanken hun zwembaden vullen komt er bij hen vaak geen water uit de kraan. Er is veel geweld in Zuid -afrika, maar het aantal moorden op blanken is niet echt groter, dan andere geweld. Het geweld kan dan ook niet racistisch genoemd worden. het lijkt het meest met armoede te maken te hebben

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apartheid&oldid=727342"