Sint-Jans-Molenbeek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jans-Molenbeek
Molenbeek-Saint-Jean
Flag of Sint-Jans-Molenbeek.png
Sint-Jans-Molenbeek wapen.svg

Sint-Jans-MolenbeekLocatie.png

Gewest Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Provincie Geen
Arrondissement Brussel-Hoofdstad
Inwoners 97.462 (2019)
Oppervlakte 5.89 km²
Burgemeester Catherine Moureaux (PS)
Postcode(s) 21012
Zonenummer(s) 02
Website www.molenbeek.irisnet.be
Portaal Portal.svg België

Sint-Jans-Molenbeek (Frans: Molenbeek-Saint-Jean), vaak Molenbeek genoemd, is een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Molenbeek ligt in het westen van het gewest. Het grenst in het noorden aan de gemeenten Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg en Jette, in het oosten aan Brussel-Stad, in het zuiden aan Anderlecht en in het westen aan de Vlaamse gemeente Dilbeek. In Molenbeek wonen iets minder als 100.000 mensen. Naast woningen heeft de gemeente ook veel industrie.

Oorspronkelijk was Molenbeek een klein stadje op het platteland. In de 19e eeuw begon Brussel zodanig te groeien dat Molenbeek aan de stad vastgegroeide. Tegelijkertijd kwam er veel industrie naar Molenbeek toe, waardoor de bevolking ook groeide. Na de Tweede Wereldoorlog vertrok veel industrie uit de gemeente. Hierna werd Molenbeek opgeknapt en kwamen er veel immigranten naar de gemeente toe, waaronder veel immigranten uit Marokko.

Molenbeek is een van de armere gemeenten van Brussel. Daarnaast is de gemeente erg multicultureel. Sint-Jans-Molenbeek staat ook bekend om het terrorisme. Ook heeft de gemeente een hoog aantal personen die naar Syrië vertrokken om voor Islamitische Staat te vechten.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sint-Jans-Molenbeek&oldid=790916"