Koerden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Koerdistan
Door Koerden bewoond gebied in Azië rond 1992
Demonstrerende Koerden in Den Haag (1988)

De Koerden zijn een Perzisch volk dat vooral in verschillende Midden-oosterse landen leven. Ze zijn met ongeveer 40 miljoen en zijn verspreid over de hele wereld. In Europa zijn er ongeveer een miljoen Koerden. In de Koerdische Autonomistische Regio Koerdistan in Noord-Irak zijn ze met een meerderheid. De Koerden zijn verdeeld over Turkije, Syrië, Armenië, Iran en Irak. Het is nog niet geheel duidelijk waar de Koerden oorspronkelijk vandaan komen. Een minderheid van de Koerden streven naar hun eigen republiek in het noorden van het Midden-Oosten.De meerderheid van de Koerden zijn moslim, waaronder 95%. De overige godsdiensten bestaan uit het Yezidisme, Christendom en Jodendom

De Koerden zijn een van de oudste volken in het Midden-Oosten.Ze hebben hun eigen taal, cultuur en zelfs een eigen vlag, maar geen eigen plek. 40 miljoen mensen zonder een eigen land. Door oorlogen en geweld zijn veel Koerden gevlucht. Ze leven verspreid over heel veel landen. In Nederland leven zo’n 75.000 Koerden.

De meeste Koerden zijn Moslim, maar sommige zijn Yezidi. Van de 40 miljoen Koerden zijn er ongeveer maar 5000 Christen. Door de aanvallen van ISIS zijn veel van hen gevlucht. Christenen komen in het geheim bij elkaar. Als het niet lukt om naar een geheime kerkdienst te gaan, luisteren ze naar een dienst in hun eigen taal via internet. Veel Koerden hebben het Evangelie nog nooit in hun eigen taal gehoord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koerden&oldid=689273"