Volksrepubliek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een volksrepubliek of volksdemocratie is de naam voor een communistische republiek. Een republiek is een land met een (gekozen) president. Het communisme is een politieke stroming die een klasseloze samenleving als doel heeft. Veel communistische landen noemen zich een "volksrepubliek". Bekende voorbeelden van huidige volksrepublieken zijn de volksrepubliek China, Noord-Korea en Laos.

De volksrepubliek is bedacht door de eerste Sovjetleider Vladimir Lenin. Volgens Lenin moest er een soort overgangsfase zijn van het kapitalisme naar het communisme. In deze overgangsfase moest de macht van de bovenklasse naar het volk worden overgedragen. Lenin noemde dit de dictatuur van het proletariaat. Het proletariaat was de onderklasse die uit arbeiders en boeren bestond. Deze dictatuur was nodig om uiteindelijk een klasseloze (communistische) samenleving te stichten. Het idee van de "dictatuur van het proletariaat" is later gebruikt voor de volksrepubliek. Dit is een land, wat eigendom is van het volk.

Tijdens de Koude Oorlog noemde verschillende communistische landen zich een volksrepubliek. Voorbeelden zijn de volksrepubliek Roemenië, de volksrepubliek Bulgarije en de volksrepubliek Polen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volksrepubliek&oldid=749123"