Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Politiek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlandse politieke partijen binnen het politieke spectrum

Politiek is een stelsel van opvattingen over hoe een land geregeerd moet worden. Ze worden uitgedragen (kenbaar gemaakt) door een politieke partij en verwoord door een politicus. Die opvattingen hoeven niet beperkt te blijven tot dat land zelf. Zo kan een politicus ook opvattingen hebben over oorlogen elders in de wereld. Of hoe de honger in Afrika bestreden moet worden. Of dat Nederland de euro moet houden. Of juist terug moet naar de gulden.

Het spreekt vanzelf dat je voor- en tegenstanders hebt van bepaalde politieke opvattingen. In een democratie kun je op de politieke partij van jouw voorkeur stemmen. En als die partij dan in de regering komt, kan die een deel van jouw politieke wensen realiseren. Nooit alle wensen, want zolang jouw partij niet de absolute meerderheid haalt bij de verkiezingen, zal die samen met andere partijen moeten regeren. En die hebben ook zo hun politieke opvattingen.

Als jouw partij helemaal niet in de regering komt, zul je moeten wachten tot de volgende verkiezingen. Maar die zijn tegenwoordig nooit ver weg.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Politiek&oldid=654534"