Politiek

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Eucalyp-Deus University KL.png Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!
Nederlandse politieke partijen binnen het politieke spectrum (2021)
Bestuurslagen in de Nederlandse politiek

Politiek is een stelsel van opvattingen over hoe een land geregeerd moet worden. Ze worden uitgedragen (kenbaar gemaakt) door een politieke partij en verwoord door een politicus. Die opvattingen hoeven niet beperkt te blijven tot dat land zelf. Zo kan een politicus ook opvattingen hebben over oorlogen elders in de wereld. Of hoe de honger in Afrika bestreden moet worden. Of dat Nederland de euro moet houden. Of juist terug moet naar de gulden.

Het spreekt vanzelf dat je voor- en tegenstanders hebt van bepaalde politieke opvattingen. In een democratie kun je op de politieke partij van jouw voorkeur stemmen. En als die partij dan in de regering komt, kan die een deel van jouw politieke wensen realiseren. Nooit alle wensen, want zolang jouw partij niet de absolute meerderheid haalt bij de verkiezingen, zal die samen met andere partijen moeten regeren. En die hebben ook zo hun politieke opvattingen.

Politieke niveau's

In Nederland zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad, de provincie of landelijk (Tweede Kamer). Ook zijn er verkiezingen voor het Europees parlement.

Kijk voor alle artikelen die te maken hebben met politiek op: Categorie:Politiek.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.

Externe Links

Webkwestie / webquest Politiek

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Politiek&oldid=842743"