Fascisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een ingekleurde foto van Mussolini

Het fascisme is een politieke stroming die is bedacht door Benito Mussolini uit Italië. Fascisten vinden de democratie slecht en hebben liever een dictator, die zelf alle beslissingen neemt. Voor fascisten weegt het belang van het land als geheel zwaarder dan dat van de mensen en moet daarom iedereen meewerken aan het belang van de staat. Daarom zijn mensen in fascistische landen gevangengezet of vermoord als ze het niet eens waren met de regering.

Fascisten vinden dat de menselijke soort verbeterd wordt door het 'recht van de sterkste'. Dat wil zeggen dat de zwakken niet geholpen moeten worden, zodat alleen de sterksten overblijven. Dit idee is afgeleid uit de evolutietheorie. Omdat fascisten vinden dat dit ook voor landen geldt, vinden ze oorlog belangrijk en speelt het leger een grote rol. De Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld begonnen door het fascistische Duitsland van Adolf Hitler.

Fascistische landen

Het eerste fascistische land was Italië, van 1922 tot 1943. Later zouden onder andere Duitsland onder Hitler, Spanje onder Francisco Franco en Griekenland onder Ioannis Metaxas fascistische regeringen hebben. Veel fascistische landen werkten samen in de Tweede Wereldoorlog, maar nadat ze die oorlog hadden verloren werd het fascisme nooit meer acceptabel gevonden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fascisme&oldid=555268"