Fascisme

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Fascisme
Black flag waving.svg
Stromingen
Nationaalsocialisme
Legionarisme
Rexisme
Ultranationalisme
Neonazisme
Nationaalsyndicalisme
Begrippen
Etnisch nationalisme
Sociaal darwinisme
Eugenetica
Corporatisme
Statolatrie
Nieuwe fascistische man
Sleutelfiguren
Charles Maurras
Enrico Corradini
Benito Mussolini
Corneliu Zelea Codreanu
Adolf Hitler
Anton Mussert
Léon Degrelle
Portaal Portal.svg Politiek


Een ingekleurde foto van Mussolini

Het fascisme is een politieke stroming die is voortgekomen uit de Eerste Wereldoorlog. Het uitgangspunt is een grote macht van een dictator en een onderdrukking van alle tegenstand, desnoods met geweld. Zo wil men het dagelijkse leven en denken van de inwoners van een land bepalen.

Fascisten vinden de democratie slecht en hebben liever een dictator, die zelf alle beslissingen neemt. Voor fascisten weegt het belang van het land als geheel zwaarder dan dat van de mensen en moet daarom iedereen meewerken aan het belang van de staat. Daarom zijn mensen in fascistische landen gevangengezet of vermoord als ze het niet eens waren met de regering.

Fascisten vinden dat de menselijke soort verbeterd wordt door het 'recht van de sterkste'. Dat wil zeggen dat de zwakken niet geholpen moeten worden, zodat alleen de sterksten overblijven. Dit idee komt uit het sociaal darwinisme. Omdat fascisten vinden dat dit ook voor landen geldt, vinden ze oorlog belangrijk en speelt het leger een grote rol. De Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld begonnen door het fascistische Duitsland van Adolf Hitler.

Fascistische landen

Het eerste fascistische land was Italië met de dictator Benito Mussolini. Dit duurde van 1922 tot 1943. Later zouden onder andere Duitsland onder Hitler, Spanje onder Francisco Franco en Griekenland onder Ioannis Metaxas fascistische regeringen hebben. Veel fascistische landen werkten samen in de Tweede Wereldoorlog, maar nadat ze die oorlog hadden verloren werd het fascisme nooit meer acceptabel gevonden.

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fascisme&oldid=834413"