Adolf Hitler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adolf Hitler
Bundesarchiv Bild 183-S62600, Adolf Hitler.jpg
Adolf Hitler in 1937
Naam voluit
Geboren 20 april 1889
Geboren te Braunau am Inn, Oostenrijk-Hongarije
Overleden 30 april 1945
Overleden te Berlijn, Duitsland
Gehuwd met Eva Braun (1945)
Relatie met
Partij NSDAP
Religie
Stroming
Functie
Aantreden 30 januari 1933
Aftreden
Voorganger Paul von Hindenburg
Opvolger
Functie(s)
President ("Führer und Reichskanzler") van Duitsland 1933-1945
Portaal Portal.svg Politiek

Adolf Hitler is geboren in Braunau am Inn, Oostenrijk-Hongarije op 20 april 1889 en heeft zelfmoord gepleegd in Berlijn, Duitsland op 30 april 1945. Hij was een bekende Duits-Oostenrijkse dictator en de leider van de politieke partij Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Hij was de man die gekozen werd door het volk en de macht had om de Tweede Wereldoorlog te starten en in zijn naam zijn meer dan tien miljoen mensen uit verschillende landen gedood. Hij pleegde zelfmoord toen bleek dat Berlijn bijna veroverd was en hij alles waar hij voor streed had verloren. Ook is hij bekend geworden met het boek Mein Kampf (Mijn Strijd), dat hij schreef tijdens zijn gevangenschap in 1924.Hitler was 1,75 meter lang.

Hitler vocht in de Eerste Wereldoorlog. Hij moest tijdens de Eerste Wereldoorlog berichten tussen loopgraven moest doorgeven. Hierbij is hij gewond geraakt. Na zwaargewond te zijn geraakt, zou hij voor een Engelsman met getrokken geweer hebben gestaan. De Engelsman liet Hitler echter gaan omdat hij zwaargewond was. Of dit verhaal klopt is niet zeker. Hitler kreeg een medaille voor zijn heldhaftige optreden. Na de Eerste Wereldoorlog was Hitler erg kwaad over het verlies van Duitsland in deze oorlog. Net als veel andere Duitsers geloofde hij in de dolkstootlegende. Volgens deze complottheorie was het de schuld van de Duitse regering en de joden dat Duitsland verloren had. Toen Hitler 30 was, (in het jaar 1919) werd hij lid van de NSDAP, die toen nog de DAP heette. Toen hij 32 was (1921) werd hij leider van deze partij. Op zijn 35ste kwam de partij in het Duitse parlement (1924). De partij kreeg bij de verkiezingen van 1932 voor het eerst de meeste stemmen. Op 30 januari 1933, toen hij 43 was, werd Hitler minister-president van Duitsland (daar heette dat Reichskanzler - rijkskanselier). Binnen ongeveer twee maanden had Hitler vervolgens het democratische land omgevormd tot een dictatuur onder zijn leiding. En toen de president overleed (weer een paar maanden later) werd hij ook nog president. Hij voelde zich meer dan een koning of een keizer. Hij voelde zich de leider van het hoogste ras zoals dat uit de evolutietheorie was ontwikkeld. Daarom noemde hij zich "Führer". Samen met rijkskanselier was dat in het Duits "Führer und Reichskanzler" (spreek uit: Fuurer oent Raigskantsler).

Hitlers invloeden in de Duitse cultuur van de jaren '30 en '40 waren aanzienlijk.


De familie Hitler

Adolf Hitler (ingekleurd)
Fascisme
Black flag waving.svg
Stromingen
Nationaalsocialisme
Legionarisme
Rexisme
Ultranationalisme
Neonazisme
Nationaalsyndicalisme
Begrippen
Etnisch nationalisme
Sociaal darwinisme
Eugenetica
Corporatisme
Statolatrie
Nieuwe fascistische man
Sleutelfiguren
Charles Maurras
Enrico Corradini
Benito Mussolini
Corneliu Zelea Codreanu
Adolf Hitler
Anton Mussert
Léon Degrelle
Portaal Portal.svg Politiek


Adolf was de zoon van Alois Hitler en Klara Pölzl. Hij had drie broers en twee zussen: Gustav, Ida, Otto, Edmund en Paula. Daarnaast had hij nog een halfzus en halfbroer: Angela en Alois junior. Hitlers vader was een strenge man. Zijn moeder was aardig en zacht, maar ze stierf jong. Hitler hield veel van zijn moeder, maar mocht zijn vader niet. Die voedde de jonge Adolf streng op. Zijn vader vond het maar niets dat de jonge Adolf kunstzinnig was. Hij wilde dat zijn zoon een ambtenaar werd, net als hij zelf. Later wilde Hitler kunstschilder worden. Maar hij mocht niet naar de academie voor Beeldende Kunsten. Je ziet hem vaak in spotprenten als een mislukte schilder.

Jonge Hitler

De jonge Hitler was al een fanatieke Nationalist. Hij moest niets hebben van socialisten. Hij bewonderde wel een ding aan hen, namelijk de manier waarop zij propaganda gebruikten om tot de massa door te dringen. Hier nam hij toen hij aan de macht was een voorbeeld aan. Adolf Hitler heeft zelf in het leger gezeten. Hij was in de Eerste Wereldoorlog korporaal en daardoor wist hij veel van het leger en de oorlog. In de oorlog was hij erg dapper. Hij moest berichten van de generaal brengen van loopgraaf naar loopgraaf. Dat was gevaarlijk werk: de vijand mikte vaak op deze boodschappers. Adolf had echter geluk en kon hard rennen. Hiervoor kreeg hij medailles: het onder soldaten felbegeerde IJzeren Kruis 1ste en 2de klasse. Hij raakte er ook gewond door gifgas, dat tijdens deze oorlog veel gebruikt werd. Daardoor heeft hij niet aan het front gezeten toen de Duitsers in de herfst van 1918 kansloos waren aan het slagveld. Dit heeft hem het idee gegeven van de dolkstootlegende, waarin de Duitsers werden verraden door socialisten, liberalen en andere liberalen die ervoor zorgden dat de soldaten geen wapens meer kregen. Hij gaf de Joden de schuld van dit verraad. Daarmee gaf hij de Joden ook de schuld van de verloren Eerste Wereldoorlog.

Hitler hield veel van dieren. Hij was geheelonthouder (dronk geen alcohol), was strikt vegetarisch (at geen vlees) en rookte niet. Hij was erg dol op zijn herdershond Blondi.

Hitler in de politiek

De mensen in Duitsland hadden vanaf 1929 weinig geld, Hitler gaf in de eerste plaats de Joden hiervan de schuld. Dat waren vaak rijke handelaars: volgens hem was het hun schuld dat er een economische crisis was. Ook de Amerikanen kregen de schuld, mede door de beursval (Wall Street). Hij wilde de rijkskanselier (minister-president) van Duitsland worden. Hij beloofde aan de Duitse mensen dat hij het probleem zou oplossen, wanneer ze hem zouden kiezen. Veel mensen geloofden hierin. Dat Duitsland weinig geld had, kwam volgens hem niet alleen door de Joden. Duitsland had in de Eerste Wereldoorlog een straf gekregen, dat heette het Verdrag van Versailles. Hierin stond onder andere dat Duitsland geen nieuwe wapens mocht maken en geld moest betalen aan Engeland en Frankrijk. Voor dit geld was Duitsland afhankelijk van Amerika. Toen Amerika op de beursval (beurskrach 1929) zwarte donderdag in één klap arm werd, was dit ook een probleem voor Duitsland. Het geld was op en ze konden Engeland en Frankrijk niet meer betalen. Hierdoor werd Duitsland nog armer. Hitler beloofde dat hij dit ging oplossen en Duitsland weer sterk ging maken. Veel mensen zagen hem hierdoor als verlosser en kozen massaal voor hem.

Het geloof van Adolf Hitler

Hitler op vakantie in zijn landhuis Berghof (dat is Hitlers vakantiehuis in de Alpen)

Hitler was gedoopt in de Katholieke Kerk, en werd christelijk opgevoed, maar hij vond het geloof maar niets. Dat was omdat er te veel joodse elementen in zaten. Hitler vond dat de Bijbel grotendeels een joods boek was.

Toen hij aan de macht kwam probeerde hij alle joodse elementen eruit te halen en te vervangen door "Germaanse" elementen. Hij probeerde het te combineren met het Germaanse geloof van voor de tijd van Karel de Grote. Er zou een nieuw geloof ontstaan met Hitler zelf als de nieuwe Messias, de Führer. Veel christelijke symbolen en rituelen werden veranderd. Zo werd het christelijke kruis vervangen door het hakenkruis (swastika, afkomstig uit het hindoeïsme). Hij gebruikte runensymbolen, afkomstig uit het schrift van de taal van de oude Germanen. Een voorbeeld van runenletters zijn de SS-tekens van de beruchte SS (Schutz Staffel).

Tijdens de oorlog liet Hitler christenen vervolgen die zich niet bij de nazi's wilden aansluiten. Het slot in Wewelsburg wilde hij uitbouwen tot een nieuw soort Vaticaan, maar dan Germaans. Hij vervolgde daarom ook actief de "Bibelförscher" (christenen die de Bijbel goed kennen) en katholieke priesters in Polen. De paus voerde een diplomatiek protest tegen het racisme van Hitler met zijn "Mit brennender Sorge" (1937)

Snorretje

Om meer op te vallen schoor Hitler de punten van zijn snor af, in de stijl van Charlie Chaplin, zo werd beweerd. Erg logisch is dat niet, want Hitler dacht dat Chaplin een Jood was, en daar had Hitler nu eenmaal een enorme hekel aan. Hij zou dit gedaan hebben omdat ook Hindenburg, Lenin en Stalin een opvallende knevel hadden. In Engeland heet het typische "Hitlersnorretje" een toothbrush moustache ("tandenborstel snorretje"). Hier is Hitler erg bekend mee geworden. Je ziet het ook vaak terug in spotprenten, films en posters.

Afkomst

Er zijn veel vragen over Hitlers afkomst. Zo is wel duidelijk dat hij in ieder geval Oostenrijks bloed had, maar veel mensen zeiden ook dat Hitler joods zou zijn. Nazi-jurist Hans Frank vertelde na de oorlog dat Hitlers vader, Aloïs Hitler een buitenechtelijk kind was van een vrouw genaamd Maria Anna Schiklgruber. Zij zou de identiteit van de vader van Aloïs geheim gehouden hebben. Echter werkte ze een lange tijd als dienstmeisje bij een joodse familie genaamd Frankenberger. Zij zou daar zwanger geworden zijn van de 19 jarige Frankenberger junior, wat Hitler kwart joods zou maken. Dit verhaal is echter niet met zekerheid vast te stellen.

Recent gingen Belgische onderzoekers Hitlers afkomst proberen te ontrafelen door middel van DNA testen op zijn familie. Uit de DNA testen kwam dat Hitler waarschijnlijk Noord-Afrikaans (Marokko, Libië, en Egypte) bloed had, en uit de test kwam inderdaad ook dat hij waarschijnlijk ook joods bloed had. Bij de test was namelijk Haplogroep E1b1b opmerkelijk dominant bij de resultaten van bijna elk familielid. Deze Haplogroep komt niet vaak voor in West-Europa, maar wordt wel veel gezien bij onder andere joden en Noord-Afrikanen.

Gevangenis

Zie ook Gevangenschap van Hitler voor meer informatie over dit onderwerp.

In 1923 probeerde Hitler met geweld de baas te worden met een staatsgreep. Hij hoopte dat de politie en het leger aan zijn kant zouden staan. Maar dat was niet zo, en hij werd tegengehouden. Hij werd opgepakt en in de gevangenis gezet. De rechter veroordeelde hem tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij zat echter maar een jaar in de gevangenis. Na zijn straf probeerde hij het op een andere manier. Hier schreef hij zijn boek Mein Kampf.

Standpunten

Hitler was een extreem racistische man die vond dat blanke mensen beter zijn dan mensen van andere rassen (zoals bijvoorbeeld de joden, maar ook zwarten). Hitler zag de joden en het jodendom als een grote bedreiging van het blanke ras, omdat hij vond dat joden uit waren op wereldheerschappij en daarmee de “superieure” blanken zouden vervangen en vernietigen. Omdat dat “voorkomen” moest worden volgens Hitler, was het van belang dat elke jood weg moest, meestal met de dood.

Hitler had ook een hekel aan het communisme, wat ook wel het joods-bolsjewisme werd genoemd door hem. Hij vond het communisme een bedreiging voor de wereld en dacht dat het een joods complot was om wereldheerschappij te krijgen. Hitler vond dat de joden verantwoordelijk waren voor de Russische revolutie - dat Rusland communistisch werd - en niet de Russen zelf.

Naast joden en communisten wilde Hitler ook af van gehandicapte mensen en kinderen. Die zouden teveel geld kosten, een last zijn voor de samenleving, en het Duitse ras “verzwakken”.

Hitler keurde ook homoseksualiteit af omdat homoseksuelen ervoor zouden zorgen dat het Duitse ras minder snel zou groeien, aangezien homoseksuelen geen biologische kinderen kunnen krijgen.

Hitler aan de macht

Adolf Hitler geeft een toespraak in de Rijksdag
Zie ook Benoeming Hitler tot rijkskanselier voor meer informatie over dit onderwerp.

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht in Duitsland.
Hij noemde zichzelf de Führer. (leider). Hitler was leider van de Duitse regering. Duitsland veranderde van een democratie in een dictatuur.
Duizenden mensen die het niet eens waren met Hitler werden opgepakt.
Hitler en zijn partij bouwden een groot leger op, de Wehrmacht. Het Duitse leger viel in 1939 Polen aan. Dit was het begin van de Tweede Wereldoorlog in Europa.

De oorlog

In 1939 viel Duitsland Tsjechië en Polen binnen. Het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toen ging het pas echt mis. Deze landen waren altijd onschuldig geweest en dat Hitler bij hen binnen viel had niets met het Verdrag van Versailles te maken. Frankrijk en Engeland verklaarden Duitsland hierom de oorlog. Op 10 mei 1940 reden Duitse tanks Nederland binnen. Vier dagen later bombardeerden Duitse vliegtuigen het centrum van Rotterdam. Meer dan 600 mensen werden gedood en 80.000 mensen werden dakloos. De Duitse legerleiding dreigde ook andere Nederlandse steden te bombarderen. Op 15 mei 1940 gaf het Nederlandse leger de strijd op; Nederland werd bezet. De koningin en de regering hadden het land al kort na de Duitse inval verlaten en hadden de wijk genomen naar Engeland. Ze kwamen pas terug in 1945, toen Nederland was bevrijd en de oorlog was afgelopen.

Hitler was van plan om heel Europa te veroveren. Dit kon hem heel goed lukken omdat hij een bondgenootschap had gesloten met Italië en Japan. Toen Duitsland in oorlog ging moesten Japan en Italië meedoen. Er zou dan één groot Duitsland ontstaan. Lange tijd leek dit te lukken, maar uiteindelijk werden de geallieerden sterker. De geallieerden waren landen die met elkaar samen vochten tegen Duitsland. Hierbij zaten onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Rusland.

Holocaust

Hitler was, hoewel nooit bewezen, de bedenker van de Holocaust oftewel de Jodenvervolging, de systematische moord op de Joden. De Holocaust heeft aan ongeveer zes miljoen mensen het leven gekost. Deze mensen kwamen om in concentratie- en vernietigingskampen, waarvan Auschwitz de bekendste is. Ook zijn er ruim twee miljoen mensen door zogenaamde Einsatzgruppen gedood. Dit waren groepen Duitsers die alle Joden en communisten na de Duitse aanval op de Sovjet-Unie in (Wit-)Rusland doodschoten. De oorlog kostte trouwens aan vele andere miljoenen mensen ook het leven, zowel militairen als burgerslachtoffers.

Einde

Hitler met zijn vrouw Eva Braun en hond Blondi op de Berghof

Op 30 april 1945 pleegde Hitler in zijn bunker in Berlijn, samen met zijn vrouw Eva Braun zelfmoord, door een gifpil door te slikken en daarna zichzelf in het hoofd te schieten. Hun lijken zijn daarna mogelijk verbrand en in een rivier gegooid, maar niemand weet dat zeker. Volgens de Russen hebben ze het lijf van Hitler en de anderen gevonden in de bunker. Ze zouden het hebben bewaard tot 1971, om het daarna alsnog te vernietigen.

Dieren

Hitler had een hond genaamd Blondi. Hij kreeg deze hond van zijn secretaris; Martin Bormann. Hitler had geen andere dieren.

Videolinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adolf_Hitler&oldid=845556"