Wewelsburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een van de drie kanten van het kasteel Wewelsburg

Het Kasteel Wewelsburg was bedoeld om in nazi-Duitsland een een indrukwekkend gebouw te worden, groter dan het Vaticaan in Rome. Vanaf het moment dat het middeleeuwse driehoekige kasteel in 1934 door Heinrich Himmler was aangewezen om te dienen als een spiritueel centrum, werd het uitgebreid door dwangarbeiders. Daarom werd er bij het kasteel een concentratiekamp neergezet, al was het regime niet zo zwaar als in Auschwitz of Buchenwald. Omdat het een spiritueel centrum moest worden voor de nazi's, had men een voorkeur voor gelovige dwangarbeiders, zoals Jehova's Getuigen of fundamentalistische christenen. In de ronde toren werden door leden van de SS bijeenkomsten gehouden met rituelen als bij de legendes van koning Arthur. Dat zou dan Himmler met de 12 hoogste officieren van de SS zijn. Er moest een eeuwige vlam branden van de nazi-religie. Deze religie was gebaseerd op het Walhalla en de oude Germaanse goden van voor de komst van het christendom. Deze oude religie zou vernieuwd moeten worden met Adolf Hitler als de nieuwe Messias. Hij is dan de leider (Führer) van het hoogste ras, de Germanen ofwel de Duitsers.

De binnenplaats van kasteel Wewelsburg.

Het bouwplan

Het kasteel in Wewelsburg stamt uit de Middeleeuwen en is een van de weinige kastelen in de vorm van een driehoek. Het staat momenteel vlak langs de snelweg tussen Dortmund en Kassel. In het bouwplan zou het driehoekige kasteel helemaal worden uitgebouwd tot een veel grotere driehoek. Veel huizen uit de omgeving zouden dan ook tegen de grond moeten. Er zou dan een lange allee komen, zoals de champs Elysees in Parijs. Het geheel zou dan de vorm van een superspeer krijgen. In het gebouw speelt de Heilige Lans een hoofdrol. Dit zou de speer zijn die een soldaat heeft gebruikt om Jezus Christus te doorstoken toen Hij aan het kruis hing. Deze speer lag in het museum van Wenen en heeft Hitler meteen na de Anschluss in 1938 met Oostenrijk mee laten nemen naar Duitsland.

In mei 1945 heeft Himmler alles wat naast het oorspronkelijke kasteel was gebouwd laten vernietigen met dynamiet. Hij wilde niet dat alle geheimen van het heilige gebouw in handen van de vijand zouden vallen. Nu kan het Middeleeuwse kasteel nog steeds worden bezocht. Het is gratis, alleen moet je wel eerst door een museum heen, met alle informatie over Heinrich Himmler en alle misdaden van de nazi's. De Heilige Lans ligt inmiddels weer veilig in het museum van Wenen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wewelsburg&oldid=859425"