Koning Arthur

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Koning Arthur

Koning Arthur is een legendarisch personage uit de Welshe mythologie, ook wel bekend als de Mabinogion. Hij was de zoon van Uther Pendragon. Om ervoor de zorgen dat Arthur veilig op zou groeien heeft Merlijn hem bij een boeren familie geleverd en bij de dood van z'n vader heeft hij een zwaard in een rots gedaan en z'n laatste woorden waren: "Wie dit zwaard zou uitrekken zal koning over Brittannië zijn". Merlijn heeft ervoor gezorgd dat Arthur het zal zijn. Arthur had een stiefbroer Kay. toen kay ouder werd heeft kay een kind gekregen: Morgause Mordred. Morgause Mordred haatte Arthur. Later trouwden Arthur met Guinevere en kreeg als huwelijks cadeau een ronde tafel. Het centrum van hun koninkrijk was camelot.

Arthur was honderden jaren geleden koning van Engeland. Hij was koning geworden doordat hij de enige was die het zwaard uit de steen kon trekken. Arthur zat met zijn beste ridders aan de Ronde Tafel in zijn kasteel Camelot.

Op zoek naar een koning

Toen Arthur nog klein was, stierf de koning van Engeland, Uther Pendragon. Er moest snel een nieuwe koning gevonden worden. Heel veel ridders wilden graag koning worden. Maar de tovenaar Merlijn vond dat de nieuwe koning van Engeland een goed hart moest hebben. Merlijn gebruikte zijn magie om het speciale zwaard Excalibur in een rots vast te zetten. Het zwaard kon alleen door iemand uit de steen worden getrokken als hij een hart van goud heeft. Diegene wordt dan de nieuwe koning van Engeland!

Arthur wordt koning

Arthur was eigenlijk een heel normale jongen. Zijn broer was een dappere ridder. Maar het lukte hem niet om het zwaard uit de steen te trekken. Arthur troost zijn broer en probeert het daarna zelf. Tot zijn grote schrik trekt Arthur het zwaard er met gemak uit. Merlijn zag alles gebeuren en riep: "We hebben een nieuwe koning! Lang leve Koning Arthur!"

Koning van Camelot

Arthur keek zijn ogen uit toen hij voor het eerst in het kasteel kwam. Alles was heel groot en er was zoveel luxe. De grote muren gaven Arthur een veilig gevoel. En in het kasteel waren zoveel grote woonkamers, keukens, badkamers en slaapkamers dat hij al gauw de weg kwijtraakte. Toen Arthur ouder werd, werd hij verliefd op prinses Guinevere. Ze trouwden met elkaar en woonden gelukkig met elkaar in het kasteel. Arthur zat vaak aan de Ronde Tafel. Hij zat daar samen met zijn trouwste en dapperste ridders. Arthur vond dat iedereen gelijk aan elkaar was. Daarom liet hij de tafel rond maken, zodat niemand aan het hoofd kon zitten!


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koning_Arthur&oldid=830675"