Efnysien

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Efnysien fab Euroswydd (ook gespeld als Efnissien of Efnisien) is een personage uit de Ierse en Welshe mythologie. Hij is een zoon van van Euroswydd en Penarddun, en de tweelingbroer van Nisien. Hij is tevens een halfbroer van Brân de Gezegende, Branwen en Manawydan (uit het huwelijk van Penarddun en Llyr.

Samenvatting van de mythe

Branwen is de zus van koning en reus Bendigeidfran (= Bran), de zoon van Llŷr. Matholwch, de koning van Ierland, komt om de hand van Branwen vragen. Het huwelijk wordt gesloten. Maar tijdens het feest om het te vieren arriveert Efnysien, de halfbroer van Branwen, bij het hof aan. Hij is boos dat hem niet om toestemming is gevraagd voordat zij het huwelijk regelden, en hij verminkt de 39 paarden van Matholwch als wraak. Matholwch is diep beledigd totdat Bran hem compensatie aanbiedt in de vorm van een magische ketel (de Pair Dadeni) die de doden weer tot leven kan brengen. Blij met het geschenk varen Matholwch en Branwen terug naar Ierland om te regeren.

In Ierland leeft Branwen een tijdje in harmonie met Matholwch, en ze krijgen een zoon, Gwern (In de Welshe mythologie heet deze Pwyll en daar speelt deze een hele andere rol). Maar dan herinnert Matholwch zich wat Efnysien zijn paarden heeft aangedaan en neemt hij wraak voor zijn belediging op Branwen. Ze wordt voor drie jaar in de keuken gestuurd. Daar temt ze een spreeuw en laat deze naar Groot-Brittannië vliegen met een bericht aan Bran waarin staat hoe zij wordt behandeld. Bran en zijn leger steken vanuit Wales over naar Ierland, zijn leger in schepen, maar Bran zelf loopt door de zee, aangezien hij een reus is die geen enkel schip kan dragen.

Er wordt een bijeenkomst gehouden om de vredesvoorwaarden te bespreken, maar Efnysien maakt hieraan een einde door Gwern, de zoon van Branwen en Matholwch, te grijpen en in het vuur te gooien. Oorlog is het gevolg en aan beide kanten worden veel soldaten gedood. Uiteindelijk worden alle mannen van Ierland gedood, en slechts zeven van Bran's leger zijn in leven om met Branwen naar Groot-Brittannië terug te keren.

Slechts zeven mannen overleven het conflict, onder wie Manawydan, Taliesin en Pryderi, prins van het Koninkrijk Dyfed. Bij haar terugkeer slaakt Branwen een diepe zucht en klaagt dat er door haar twee eilanden zijn verwoest. Zij sterft aan een hartaanval (verdriet) nabij de monding van de Afon Alaw op Anglesey en wordt daar begraven. De overlevenden krijgen van een dodelijk gewonde Bran te horen dat hij zijn hoofd moet afhakken en terug moet brengen naar Groot-Brittannië. Zeven jaar lang verblijven de zeven overlevenden in Harlech, waar ze worden vermaakt door het hoofd van Bran, dat blijft praten. Later verhuizen ze naar Gwales (vaak geïdentificeerd met Grassholm bij Dyfed) waar ze tachtig jaar leven zonder dat ze merken dat de tijd verstrijkt. Uiteindelijk opent Heilyn fab Gwyn de deur van de hal met uitzicht op Cornwall en keert het verdriet over wat hen is overkomen terug. Zoals opgedragen brengen ze het nu stille hoofd van Bran naar de Gwynfryn, de "White Hill" (vermoedelijk de locatie waar nu de Toren van Londen staat), waar ze het hoofd begraven met het gezicht naar Frankrijk gericht om een ​​invasie af te weren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Efnysien&oldid=830911"