Pryderi

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Teyrnon vindt Pryderi bij zijn stal

Pryderi fab Pwyll oftewel de zoon van Pwyll en Rhiannon, is een belangrijk figuur in de Welshe mythologie. Hij is koning van Dyfed (een streek in het westen van Wales). Hij wordt vergeleken met Sir Percival de Galles, die zelf wordt geassocieerd met de Europese figuur van Peredur fab Efrawg, terwijl mythologie onderzoeker Jeffrey Gantz hem vergelijkt met Mabon ap Modron. Hij wordt vaak gelijkgesteld met de goddelijke zoonfiguur van vier takken van de Mabinogi na de dood van zijn vader. Hij is het enige personage dat in alle vier de verhalen voor komt, hoewel de omvang van zijn rol van verhaal tot verhaal varieert.

Zijn karakter zou moedig en ondernemend zijn, maar eerder onbezonnen tot op het punt van dwaasheid. Zijn naam Pryderi betekent zoiets als opgetogenheid.

Hij werd geboren in Narberth (Welsh: Arberth ), een stad en gemeenschap in Pembrokeshire, Wales.

In de nacht van zijn geboorte verdween hij plotseling op geheimzinnige wijze, terwijl hij onder de hoede was van zes hofdames van Rhiannon. Om de woede van de koning te voorkomen, smeerden zij hondenbloed op de slapende Rhiannon, waarbij ze beweerden dat Rhiannon kindermoord op de baby had gepleegd en dat zij door haar kind op te eten aan kannibalisme deed.

Ondertussen had Teyrnon, Lord of Gwent Is Coed een merrie (paard) die elk jaar een veulen kreeg, maar ook die veulens waren allemaal verdwenen. Teyrnon keek naar zijn stallen en zag een mysterieus monster dat het veulen kwam halen; Teyrnon sneed de arm van het monster af en vond een baby buiten zijn stal. Hij en zijn vrouw verzorgden de jongen als hun eigen jongen en noemden hem Gwri Wallt Euryn (Engels: Gwri met het gouden haar), vanwege het goudgele haar dat Gwri had.

Het kind groeide in een bovenmenselijk tempo naar volwassenheid en naarmate hij ouder werd, werd zijn gelijkenis met Pwyll steeds duidelijker; en uiteindelijk besefte Teyrnon de ware identiteit van Gwri. De jongen werd uiteindelijk herenigd met Pwyll en Rhiannon en kreeg de naam Pryderi. Vanaf dat moment werd hij door Pendaran Dyfed zorgvuldig opgevoed zoals dat hoort bij een prins, totdat hij de knapste jongen was, en de mooiste, en de meest talentvolle en waardevolle in het koninkrijk.

Na de dood van zijn vader werd Pryderi heerser van de zeven cantrefi (soort regio's) van Dyfed en begon hij zijn grondgebied uit te breiden. Hij was bezig met deze veroveringen totdat hij ervoor koos een vrouw (Kicva, dochter van Gwynn Gohoyw) te nemen en uiteindelijk trouwde.

Als Pwyll is overleden en Pryderi groot is, krijgt het verhaal een vervolg in Manawydan zoon van Llyr.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pryderi&oldid=830885"