Hafgan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Hafgan is een personage uit de Welshe mythologie. Hij speelt een rol in de eerste tak van de Mabinogi.

Hafgan is een van de koningen van Annwn, de andere wereld in de Welshe mythologie. Hij is de belangrijkste rivaal van Arawn, de andere koning van Annwn. De rijken van de twee koningen liggen naast elkaar, en Hafgan voert voortdurend oorlog tegen Arawn. In het verhaal Pwyll, Prins van Dyfed, stemt Pwyll ermee in om voor een jaar en een dag met Arawn van plaats te wisselen en tegen Hafgan te strijden om Arawn van zijn problemen te verlossen. Voordat ze van plaats wisselen, geeft Arawn specifieke instructies aan Pwyll om hem met één slag te doden en niet meer. Toen Arawn in het verleden had gevochten en Hafgan bijna tot aan zijn dood had geslagen, had Hafgan hem gesmeekt om nog een slag toe te dienen, en toen Arawn dat had gedaan, herstelde Hafgan van zijn verwondingen en was hij in goede gezondheid om de volgende dag weer te strijden.

Binnen een jaar gaat Pwyll, gekleed in de gedaante van Arawn, ten strijde en slaagt erin Hafgan bijna dood te verwonden, door zijn schild en harnas te breken en hem tegen de grond te slaan. Precies zoals Arawn had gewaarschuwd, smeekte Hafgan dat Pwyll de slachting zou beëindigen en hem grondig zou doden. Pwyll weigert dit te doen en zegt: 'Misschien heb ik er nog spijt van, maar wie je nu ook mag doden, dat zal ik niet doen.' Hafgan vertelt dan zijn heren dat hij de dood heeft ontmoet en hen niet langer zal dienen en leiden. Wanneer de mannen van Hafgan zien dat hun leider aan zijn einde is, beseffen ze dat er geen andere koning is dan Arawn, en stemmen ze ermee in om de onderdanen te worden van de nieuwe en enige koning van Annwn.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hafgan&oldid=830798"