Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Volksmuziek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volksmuziek is geen echte muzieksoort want er bestaat niet één soort volksmuziek maar wel honderden. Elk land en cultuur heeft zijn eigen soort volksmuziek. Ook komt het vaak voor dat er binnen in een land of cultuur verschillen bestaan tussen de volksmuziek die wordt gespeeld in de stad en de muziek die wordt gespeeld op het platteland.

Beroemde volksmuziek is die van Hongarije, Ierland en Frankrijk. Nederlandse volksmuziek wordt vaak het levenslied genoemd. Beroemde Nederlandse/Vlaamse volkszangers en groepen zijn bijvoorbeeld Johnny Jordaan en Ambrozijn. Ook veel cabaretiers zingen soms volksliederen. Volksmuziek uit de Engelse wereld zoals de landen Groot-Brittannië, Amerika en Australië wordt vaak beschreven door de Engelse naam folk te gebruik; hieronder valt ook Ierse volksmuziek de meestal wordt beschreven door de Engelse naam Irish folk.

Volksmuziek komt nu veel minder voor dan vroeger. De reden hiervoor is dat het makkelijk is voor een platenmaatschappij om muziek op te nemen en de wereld rond te sturen, waardoor er nu nog heel weinig lokale muziek bestaat. Waar vroeger mensen ver van elkaar verwijderd waren en de lokale muziek vaak de enige muziek was die door iedereen gespeeld werd; wordt er tegenwoordig meestal muziek gespeeld die door verschillende landen en culturen over de hele wereld wordt gemaakt; zoals Rock, Klassieke muziek, Jazz en Techno. Omdat volksmuziek erg oud is worden er niet vaak elektronische geluiden gebruikt; maar dit kan wel, zo gebruikten Afrikaanse volksmuzikanten techno- en hiphoptechnieken om hun muziek te maken.

Een muziekgenre dat bijna hetzelfde is als volksmuziek heet wereldmuziek. Wereldmuziek is lokale volksmuziek maar ook lokale pop, rock, jazz of klassieke muziek die vaak wordt gezongen in de taal van herkomst. Zo is de Nederlandse rockgroep Bløf wereldmuziek voor iemand die uit China komt en is lokale Braziliaanse muziek wereldmuziek voor iemand uit Nederland. Wanneer een muzikant of een muziekgenre heel vaak voor komt in een Nederlandse muziek winkel of op tv, dan noemen mensen het vaak geen wereldmuziek meer. Het wordt dan fado, tango, rap of schlager genoemd. Net als volksmuziek bestaat wereldmuziek uit honderden genres.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volksmuziek&oldid=701779"