Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Jazz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jazzmuzikanten in 1978, met in het midden de bekende saxofonist Pharoah Sanders

Jazz is in de eerste plaats een muziekgenre, onderverdeeld in vele jazz-stijlen. Jazz zelf is ook een muziekstijl. Typisch voor de jazzmuziek is dat er veel bij wordt geïmproviseerd. Dat betekent dat de muzikanten niet precies de noten volgen van een voorgeschreven stuk, zoals bijvoorbeeld bij klassieke muziek. In plaats daarvan passen jazzmuzikanten het muziekstuk tijdens het spelen de hele tijd aan. Zo blijft een liedje dus wel herkenbaar, maar klinkt het iedere keer een beetje anders.

Ontstaan

Jazzmuziek ontstond aan het begin van de 20e eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten. Daar woonden veel Afro-Amerikanen, omdat in de eeuwen ervoor veel Afrikaanse slaven naar de streek waren gebracht om te werken op de plantages. Die Afrikaanse slaven namen natuurlijk hun eigen gewoontes en ook hun eigen muziek mee. De Afrikaanse muziek mengde zich zo met de Europese muziekstijlen van de blanke Amerikanen. Zo ontstond ook de jazz uit een mengeling van verschillende andere muzieksoorten: ragtime, blues, folk en gospel. Aanvankelijk vonden de blanke Amerikanen de muziek maar niks. Maar na een tijdje namen ook zij de vaak vrolijke en vooral ook ritmische jazz over, soms nog in de vorm van dixielandmuziek (zie link 'Jazz me blues'). Ook werd de jazz populair bij de bigbands (of dansorkesten) zoals die van Benny Goodman of Glenn Miller. De jazzmuziek werd in de Tweede Wereldoorlog 'meegenomen' door de Amerikanen naar Europa en al gauw werd de jazzmuziek ook daar heel populair. Toch wordt nog steeds vooral de stad New Orleans gezien als hét centrum van de jazzmuziek. Op de oudere jazz werd vaak gedanst. Door de vrijere vorm van de nieuwe jazz gaat dat vaak minder goed.

Grote namen in de klassieke jazz zijn o.a. Scott Joplin, Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin, Count Basie, Benny Goodman, Charlie Parker, Miles Davis, Dave Brubeck (Quartet) en Louis Armstrong. Bekende hedendaagse jazzvertolkers zijn onder meer Wynton Marsalis, Norah Jones, Candy Dulfer, Diana Krall, Madeleine Peyroux, Keith Jarrett en John Scofield.

In Nederland werd de in 1945 opgerichte Dutch Swing College Band vooral bekend. Deze band heeft ook veel opgetreden op het Nederlandse North Sea Jazz Festival.

Instrumenten

Er worden allerlei verschillende muziekinstrumenten gebruikt om jazzmuziek te maken. Instrumenten die bijvoorbeeld veel worden gebruikt zijn:

Jazz-stijlen

Tot de vroege jazz worden gerekend: ragtime, dixieland, Chicago-jazz, bigband, zigeunerjazz, Latin jazz en symfonische jazz.

De moderne jazz kent o.a. de swing, bebop, bop en fusion

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jazz&oldid=649743"