Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Salsa (muziek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Graciela op claves en haar broer Machito op maracas; Machito zei dat salsa veel leek op wat hij speelde vanaf de jaren veertig.

Salsa is een populaire dansmuziekstijl dat aanvankelijk in de jaren zestig in New York City opkwam. Het behoort tot het muziekgenre Latin. Salsa is mix van verschillende Cubaanse muziekstijlen, waaronder de Afro-Cubaanse son montuno, guaracha, cha cha chá, mambo en Puerto Ricaanse plena en bomba. Latin jazz (die ook werd ontwikkeld in New York City) heeft een grote invloed gehad op salsa-schrijvers en instrumentale solisten.

Er zijn invloeden vanuit de Spaanse 'canción' gitaarmuziek en Afro-Cubaanse percussie (slagwerk). De eerste salsabands waren voornamelijk Cubanen en Puerto Ricanen die in New York woonden. De geschiedenis van de salsa kan worden uitgelegd als een vermenging van Afrikaanse, Caribische en New Yorkse culturen en muziek. De muziek verspreidde zich via Colombia en uiteindelijk door de rest van (Noord, Zuid en Midden) Amerika. Uiteindelijk werd het een wereldwijd fenomeen. Enkele van de oprichtende salsakunstenaars waren Johnny Pacheco (de maker van de Fania All-Stars ), Rubén Blades, Richie Ray, Bobby Cruz, Ray Barretto, Willie Colón, Larry Harlow, Roberto Roena, Bobby Valentín, Eddie Palmieri en Héctor Lavoe. In 1955 José Curbelonam een ​​aantal andere salsaliederen op (La familia, La la la en Sun sun sun ba bae). Celia Cruz, die eerst een succesvolle carrière had in Cuba, wist goed over te stappen naar de salsa in de Verenigde Staten. Ze werd bekend als de koningin van de salsa.

Herkomst

Salsa betekent 'saus' in de Spaanse taal en je kunt het ook vergelijken met de kruidigheid die gebruikelijk is in de Latijnse en Caribische keuken. In de 20e eeuw kreeg salsa een muzikale betekenis in zowel het Engels als het Spaans. Salsa is een woord met vele associaties (je kunt het met veel dingen vergelijken). Cubanen en Puerto Ricanen in New York hebben de term vooral gebruikt voor swing- of soulmuziek. In dit gebruik duidt salsa op een waanzinnige, "hete" en wilde muzikale ervaring die slaat op elementen van de Latijnse cultuur. Met welke stijl het te maken heeft, maakt niet uit. De onderzoeker Max Salazar gaat terug tot het begin van de jaren '30 van de twintigste eeuw. Hij denkt dat het woord salsa iets te maken heeft met een Cubaanse zoon; "Toen Ignacio Piñeiro 'Échale salsita' (= voeg saus toe) componeerde ging dit lied over een Cubaanse zoon die protesteerde tegen smakeloos eten". Met de term salsa gebruikt als uitroep kan ook het aanvuren van de muzikanten bedoelt worden om sneller en/of pittiger te gaan spelen of om aan te geven dat men het een lekker pittig nummer vind.

Er wordt gediscussieerd of Salsa wel een eigen muziekgenre of -stijl is. De Cubanen vonden het in het begin dat het gewoon Cubaanse muziek is. Ze zeggen: "Er is niets nieuws aan salsa, het is gewoon dezelfde oude muziek die al meer dan vijftig jaar in Cuba werd gespeeld." Ze noemen het een marketing-truc van de New Yorkse grammofoonplatenlabel Fania Records. De discussie over salsa heeft ongetwijfeld te maken met de tientallen jaren vervreemding tussen de regeringen van de Verenigde Staten en Cuba.

De inhoud van de nummers

De salsa nummers gaan vaak over het macho en opscheppend gedrag (guapería) van de mannen. Dit op een manier die doet denken aan calypso en samba. Salsa-teksten gaan vaak over traditionele Cubaanse verhalen. Soms zijn er ook verwijzingen naar de Afro-Cubaanse religies, zoals Santeria (een mix van Afrikaans geloof en het katholieke geloof). Dit gebeurt zelfs door artiesten die zelf niet bij dit geloof horen. Salsa-teksten vertonen ook Puerto Ricaanse invloeden. Het is nu niet ongewoon om de Puerto Ricaanse uitroep "le-lo-lai" in salsa te horen. Indringende salsa-teksten gaan over alles van politiek en sociaalbewustzijn, zoals ontwapening en milieubewustzijn. Ook gaan de nummers over een gevoel van trots op de zwarte Latino-identiteit. De nummers kunnen in het Spaans, Engels of een mengeling van de twee zijn, genaamd Spanglish.

Instrumenten

Bongo's

Salsa-bands zijn meestal gebaseerd op één van de twee verschillende Cubaanse instrumentbezettingen. Ofwel de op hoorn gebaseerde 'son conjunto' of de op snaren gebaseerde 'charanga' (strijkersgedeelte met violen, altviool en cello). In de jaren '30 voegde Arsenio Rodríguez een tweede en vervolgens een derde trompet toe - de geboorte van de Latijnse blazerssectie. Hij maakte de gedurfde zet om de conga-drum toe te voegen, een typische Afro-Cubaanse instrument. Sommige bands worden uitgebreid tot de grootte van een mambo-bigband, maar ze kunnen worden gezien als een vergrote 'conjunto'. De traditionele conjunto-bezetting bestaat uit conga's, bongo's, bas, piano, tres (gitaar met zes snaren in groepjes van twee) en een blazerssectie. En verder de kleinere voor in de hand te houden percussie-instrumenten: claves (twee klank-stokjes) en de guíro of maracas (soort rammelaar), meestal bespeeld door de zangers. De Cubaanse blazerssectie bestaat traditioneel uit trompetten, maar trombones worden ook vaak gebruikt in salsa. De blazerssectie kan ook een combinatie van verschillende hoorns gebruiken. Larry Harlow, een bandleider en arrangeur voor Fania Records, moderniseerde salsa door er rond 1970 er een elektrische piano toe te voegen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Salsa_(muziek)&oldid=631479"