Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Indorock

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Blue Diamonds en Anneke Gronloh vertrekken naar Indonesie in 1964

Indorock is een muziekstijl dat in de jaren '50 van de twintigste eeuw in Nederland is ontstaan. Het is een samensmelting van Indonesische en westerse muziek, met wortels in Krontjong (traditionele Portugees-Indonesische fusionmuziek). De stijl is uitgevonden door Indo-Nederlanders die terugkeerde naar Nederland na de Indonesische onafhankelijkheid op 17 augustus 1945. Deze muziek werd gespeeld door Indische en Molukse muzikanten. De muziek werd vooral populair in Duitsland. Indorock is een van de vroegste vormen van "Eurorock". De invloed op de Nederlandse populaire muziek was enorm.

De gitaar werd in de 16e eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers geïmporteerd naar de archipel van Oost-Indië. De traditionele Portugese zangstijlen, saudade en fado, gespeeld met gitaarbegeleiding, werden later krontjongmuziek.

Veel Indorock-musici hadden een voorliefde voor Hawaiiaanse muziek, die destijds in Nederland populair was. Andere belangrijke invloeden zijn onder meer Amerikaans country & western, en het rock-'n-roll- repertoire dat op radiostations in Indonesië wordt gespeeld via Amerikaanse militaire radiostations (American Forces Networks - AFN) uit de Filipijnen en Australië. Voorbeelden hiervan zijn de instrumentale muziek van The Shadows, The Ventures en The String-A-Longs. De wat rustiger (bravere) variant van populaire muziek uit Nederlands Indië is de indopop.

Bekende vertolkers van Indorock en Indopop

De Tielman Brothers (Reggy, Ponthon, Andy en Loulou Tielman, 1957) worden over het algemeen gezien als oprichters van Indorock, ook al bestonden er al eerder Indorock-bands. Omdat de Nederlandse muziekindustrie weinig opname mogelijkheden bood voor Indorock-artiesten, gingen velen van hen naar Duitsland. Daar werd het al snel zeer populair, in ieder geval tot de komst van de Britse beatmuziek in de jaren '60. De indorock concentreerde zich voornamelijk in Den Haag, waar bands optraden als The Crazy Rockers, The Real Room Rockers, The Black Dynamites, The Black Magics, The Desmounts, The Hot Jumpers, The Fire Devils, The Twangies, The Black Eye, The Eastern Aces en The Valiants. Hoewel de hit uit 1960, "Kom van dat dak af" van Peter Koelewijn vaak wordt gezien als de aftrap voor rock-'n-roll in Nederland, moet toch worden toegegeven dat een overgroot deel van deze eer eigenlijk bestemd zou moeten zijn voor de Indische en Molukse bands, die werkelijk de eersten waren die in Nederland rock-'n-roll maakten.

In (heel) Nederland werden de Bintangs (1961) en de Blue Diamonds wel heel bekend. De broers Riem en Ruud de Wolff (zie afbeelding) kwamen in 1949 met hun ouders vanuit Nederlands Indië (nu Indonesië) naar Nederland en woonden daar in Driebergen. Ze zongen in hun tienerjaren op schoolfeesten in bandjes als The String Extase Boys en The Cool Cats. Hun liedlijst bestond voornamelijk uit het nazingen (covers) van The Everly Brothers. Hun debuutsingle "(Till) I kissed you" kwam ook van deze groep en haalde nummer 9 als de hoogste notering. In 1960 stond hun uitvoering van de song "Ramona" uit 1927 maandenlang (hoog) in de Nederlandse hitlijsten en ook in veel andere landen was het nummer een grote hit. Andere succesnummers uit die tijd waren onder andere "Oh Carol" en "Little Ship".

Een andere bekende indopop zangeres was Anneke Grönloh. In 1962 zingt ze voor het eerst haar nieuwe single "Brandend Zand" op een songfestival in Knokke. Het nummer komt vanuit het niets in de maandelijkse hitlijst van Muziek Parade binnen op nummer 1 en blijft daar 2 maanden staan, totdat het van die plek verdreven wordt door haar nieuwe plaat "Paradiso", die 4 maanden op nummer 1 staat. In de wekelijkse hitlijst van Platennieuws staat Brandend zand 2 weken op de eerste plaats. Vanaf 24 november 1962 staat Paradiso 16 weken aaneensluitend op nummer één, een record dat in de wekelijkse hitparade pas na 54 jaar in 2017 is geëvenaard door Ed Sheeran met Shape of You en Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Met haar populariteit groeide ze uit tot Nederlands eerste tienerster. In de jaren '70 gaat Anneke Grönloh voornamelijk Nederlandse luisterliedjes en jazz zingen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Indorock&oldid=638203"