Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hardrock

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Live optreden van de hardrock band Kiss in 1979

Hardrock of heavy rock is simpel gezegd een substijl van de rockmuziek dat je kunt herkennen aan de wat agressieve zang en de elektronisch versterkte en vaak vervormde geluiden van de elektrische gitaren, basgitaar en drums en soms daarbij een keyboard. Het begon halverwege de jaren '60 van de twintigste eeuw met de zogeheten muziekstijl garage, psychedelische rock en bluesrock-bewegingen als dat van Jimi Hendrix. Hardrock ontwikkelde zich in de jaren '70 tot een belangrijke vorm van populaire muziek, met bands als The Who, Boston, Led Zeppelin, Deep Purple, Aerosmith, Kiss, Queen, AC/DC en Van Halen. Tijdens de jaren '80 gingen sommige hardrockbands weg van hun hardrockwortels en trokken meer naar poprock. Gevestigde bands maakten een comeback in het midden van de jaren '80 en hardrock bereikte een commercieel (goed verkopend) hoogtepunt in de jaren '80, met grootse metal-bands als Bon Jovi en Def Leppard en de rauwere geluiden van Guns 'N Roses die daarop volgden. Dit gebeurde met groot succes in het laatste deel van die jaren '80.

Hardrock begon aan populariteit te verliezen door het commerciële succes van R&B, hiphop, urban pop, grunge en later Britpop in de jaren '90. Desondanks namen veel post-grunge- bands een hardrock-geluid aan en in de jaren 2000 ontstond er een hernieuwde interesse in de gevestigde bands. Ook waren er pogingen om tot een revival (herleving) en nieuwe hardrockbands te komen die voortkwamen uit het revival-wereldje van de garage rock en post-punk. Uit deze beweging kwamen garage-rockbands als de White Stripes, de Strokes, Interpol en later de Black Keys. In de jaren 2000 slaagden slechts een paar hardrockbands uit de jaren '70 en '80 erin om een ​​zeer succesvolle opname-carrière te behouden.

Hoe het klinkt

Hardrock is een vorm van luide, agressieve rockmuziek. De elektrische gitaar wordt vaak benadrukt door een elektrische vervorming. Hiervoor gebruikt men apparaten die het geluid vervormen of andere effecten als galm geven. Het waren de pioniers Dave Davies van de Kinks, Keith Richards van The Rolling Stones, Pete Townshend van de Who, Jimi Hendrix, Eric Clapton en Jeff Beck die het gebruik van nieuwe gitaareffecten zoals phasing (veranderen van de geluidsgolf), feedback (extra versterking via microfoons) en distortion (vervorming) toepasten. De elektrische gitaar wordt zowel als ritme-instrument met repetitieve riffs (loopjes) met een variërende mate van ingewikkeldheid, of als solo- leadinstrument bespeeld. Het drummen concentreert zich vooral op het aanjagen van de ritmes, een sterke basdrum en een zogeheten backbeat op de snaredrum, waarbij soms cimbalen (bekkens) worden gebruikt als accent. De basgitaar werkt samen met de drums, speelt af en toe riffs, maar zorgt meestal een achtergrond voor het ritme en de leadgitaren. De zang is vaak grommend, rasperig, of gaat gepaard met schreeuwen of zelfs jammeren, soms in een hoog bereik (hoge tonen).

Eind jaren '60 werd de term Heavy Metal door elkaar gebruikt met hardrock, maar geleidelijk begon het te worden gebruikt om muziek te beschrijven die met nóg meer volume en intensiteit (nog harder) werd gespeeld. Terwijl hardrock een blues-achtige rock-'n-roll- vorm handhaafde, functioneerden de riffs van Heavy Metal vaak als op zichzelf staande melodieën en hadden ze er geen swing in toegevoegd. In de jaren '80 ontwikkelde Heavy Metal een aantal subgenres, vaak extreme metal genoemd , waarvan sommige werden beïnvloed door hardcore punk. Ondanks deze verschillen bestonden hardrock en Heavy Metal naast elkaar, met bands die vaak beide stijlen of ze zelfs als mix speelden.

Ook de Nederlandse rockband Golden Earring (opgericht in 1961) produceerde een ruiger geluid dan in die tijd gebruikelijk was.

Rockballads

Vreemd genoeg zijn sommige hardrockbands het meest bekend geworden door hun rockballads. Dat zijn onverwacht gevoelige nummers, die ook een andere kant laten zien van de stoere buitenkant. Voorbeelden zijn Nazareth met Love hurts, Guns 'n Roses met November Rain en de Duitse band the Scorpions met Wind of change.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hardrock&oldid=692274"