Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Heavy metal

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Heavy Metal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Led Zeppelin in Chicago (1975)

Heavy Metal of metal is een muziekstijl ontstaan is eind jaren '60 en begin jaren '70 van de 20e eeuw. Dit gebeurde grotendeels in het Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Metal is onder andere ontstaan uit Hardrock en Rock-'n-roll. Heavy metal bands ontwikkelde een dik, massief geluid, gekenmerkt door vervorming van uitgebreide gitaarsolo's, nadrukkelijke beats en luidheid. De teksten en manier van uitvoering komt vaak wat agressief over.

In 1968 werden drie van de beroemdste pioniers van de heavy metal, Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple, opgericht. Hoewel ze kwamen om een ​​breed publiek te trekken, werden ze vaak bespot door critici (mensen van de pers die kritiek hebben). Verschillende Amerikaanse bands veranderden heavy metal in meer toegankelijke vormen in de jaren zeventig: het rauwe, sleazy (slordige) geluid en de choquerende (provocerende) rock van Alice Cooper en Kiss; de blues-gewortelde rock van Aerosmith; en de flitsende gitaarlijnen en wilde partyrock van Van Halen. Halverwege de jaren '70 hielp Judas Priest de evolutie van de stijl te stimuleren door veel invloeden van de blues, terwijl Motörhead een punk-rockgevoeligheid introduceerde met een toenemende nadruk op snelheid. Beginnend in de late jaren '70, volgden bands in de nieuwe golf van Britse heavy metal zoals Iron Maiden en Saxon in dezelfde manier van doen. Tegen het einde van de jaren '70 werden heavy metal-fans bekend als "metalheads" of "headbangers" (snel achter elkaar 'ja'-knikken op de maat).

In de jaren '80 werd glam-metal (glamour ofwel uitbundig) populair bij groepen als Bon Jovi en Mötley Crüe. 'Ondergrondse' groepen produceerden een hoeveelheid aan meer agressieve stijlen: thrash-metal brak door met bands als Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax, terwijl andere extreme substijlen zoals death-metal en black-metal bijzondere verschijnselen blijven. Sinds het midden van de jaren '90 hebben populaire stijlen de definitie (omschrijving) van het genre uitgebreid. Deze omvatten groove-metal en nu-metal, waarvan de laatste vaak onderdelen van grunge en hiphop bevat.

De typische instrumenten voor de heavy metal zijn: een drum, een elektrische basgitaar, een ritmegitaar, een sologitaar en een zanger, die al dan niet een instrumentalist is. Toetsinstrumenten worden soms gebruikt om de volheid van het geluid te versterken. Deep Purple 's Jon Lord speelde een overstuurd Hammond-orgel. In 1970 gebruikte John Paul Jones een Moog-synthesizer op Led Zeppelin III; tegen de jaren '90 werden in "bijna elk substijl van heavy metal" synthesizers gebruikt.

Van metal zijn er nog talloze andere soorten, waaronder: Power-Metal zoals de band Pantera, Progressive-Metal en Industrial-Metal zoals de Duitse band Rammstein en Folk-Metal waarbij vaak traditionele instrumenten worden gebruikt zoals de viool, hoorn, fluit, accordeon en draailier. De thema's in de tekst en de presentatie op het podium van de Folk-Metal is mythologisch (godenwereld), heidens en verwijst naar oude tijden.

Substijlen

Avant-gardemetal - Black metal - Deathmetal - Doommetal - Folkmetal - Gothic metal - Groovemetal - Hairmetal - Neo-classical metal - New wave of British heavy metal - Powermetal - Progressieve metal - Speedmetal - Thrashmetal - Vikingmetal

Fusionstijlen

Fusionstijl wil zeggen mixen met een andere stijl: Alternatieve metal - Blackened deathmetal - Funkmetal - Grindcore - Industrial metal - Melodieuze deathmetal - Metalcore - Nu metal - Rapcore - Sludgemetal - Stonerrock - Symphonische metal - thrashcore

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Heavy_metal&oldid=695704"