Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2020

Koor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Engels koor oefent in de koorbanken in York Minster

Een koor is een groep van zingende mensen. Koormuziek is op zijn beurt de muziek die speciaal is geschreven voor een dergelijk ensemble om uit te voeren. Koren kunnen muziek uitvoeren uit de klassieke muziek, dat zich uitstrekt van de middeleeuwen tot het heden, zoals bij populaire muziek. De meeste koren worden geleid door een dirigent, die de uitvoeringen leidt met arm- en gezichtsgebaren.

Een groep zangers die samen optreden als een groep wordt een (kerk)koor of koor genoemd. De eerste term wordt heel vaak toegepast op groepen die zijn aangesloten bij een kerk en de tweede op groepen die bijvoorbeeld optreden in theaters of concertzalen. Koren kunnen zingen zonder instrumentale begeleiding, met begeleiding van een piano of pijporgel (kerkorgel, theaterorgel - zie theatermuziek), met een klein ensemble (bijv. Klavecimbel, cello en contrabas voor een barokstuk - zie barokmuziek), of met een volledig orkest van 70 tot 100 muzikanten.

Nederland kent vele koren. Jaarlijks is er ook het Nederlands korenfestival.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koor&oldid=643747"