Shintoïsme

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Schitterende Torii boog bij een Jinja
Een shintoïstische priester en priesteres
Een shintoïstische tempel

Mensen die geloven in het shintoïsme, geloven dat natuurlijke verschijnselen, zoals de zon en de bomen en de bergen, goden zijn. Voor het bidden wassen ze hun handen. Daarna klappen ze in hun handen en luiden ze een gong om de goden wakker te maken uit hun diepe, eeuwenlange slaap. Shin betekent 'god' en to betekent 'pad'.' Dus eigenlijk betekent het: het pad der goden of het godenpad. Deze godsdienst komt met name voor in Japan en is al erg oud. Wat opvalt aan het shintoïsme is de liefde en veel respect voor de natuur.

Goden

In het shintoïsme worden de Kami, de natuurgeesten, aanbeden. Sommige Kami's zijn geesten die bij een bepaalde plek horen, een bos, meer of een berg en zee bijvoorbeeld. Een belangrijke Kami/God is Inari, de god van de rijst. Inari zorgt voor een goede oogst en voorspoed. Hij wordt voorgesteld als een oude man met een lange witte baard. Vossen zijn Inari's boodschappers, ook de vos zelf wordt als een God beschouwd.

Japans keizerrijk

Een andere belangrijke Kami is Susanoo, de god van de zee en het water, stormen en de wind. Susanoo kan stormen veroorzaken en voorkomen. Hij is in de Japanse mythologie de broer van de belangrijke godin Amaterasu, de Kami van de zon. Ninigi is de kleinzoon van Amaterasu, en zijn achterkleinzoon is Jimmu, de Eerste keizer van Japan. Die was dus een echte God! De keizers van Japan stammen allemaal heel in de verte af van Jimmu. Jimmu stamt af van Amaterasu en daardoor zijn alle keizers van Japan halfgoden, en worden ze ook zo behandeld.

Vanaf de 19e eeuw (ongeveer 1850) was het shintoïsme de staatsgodsdienst van Japan. Dat betekende dus dat eigenlijk iedereen in Japan officieel shintoïst was. De Japanse keizer wilde ook liever niet dat je ergens anders in geloofde. Overal werden nieuwe heiligdommen gebouwd en de oude werden toen erg goed onderhouden.

Heiligdommen

Het shintoïsme kent vele heiligdommen, die heten Jinja's. In een Jinja, ook wel "Shinto-schrijn" genoemd, kunnen shintoïsten één bepaalde Kami aanbidden. Jinja's zijn nooit voor meer dan één Kami bedoeld. Een Jinja geldt als heilig en de grond en natuur eromheen is ook heilig. Vaak zijn het meerdere gebouwen bijeen: een grote, sierlijke boog, meestal wit van kleur. Een witte muur geeft aan waarbinnen de Jinja zich bevindt. De boog of poort heet een torii en is vaak mooi versierd, met tekeningen en teksten bijvoorbeeld.

Bronnen

  • info uit het boek "een vleugje japan"
  • info van wikipedia.nl
  • info van wikipedia.org
  • info uit een encyclopedie over Japan
  • info uit een boek over godsdiensten


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Shintoïsme&oldid=841446"