Confucianisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het confucianisme is een manier van leven die is gebaseerd op de ideeën van Confucius (Chinees voor "Meester Kong").

Belangrijkste regel

De gulden leefregel:

  • Een Chinees vroeg Confucius: "Is er één woord waaraan je je tijdens je hele leven altijd moet houden, één regel die de beste is van alle?"

Confucius zei, "Leg anderen nooit op wat je niet voor jezelf zou kiezen."

Overzicht

Confucianisme is de filosofie die is gebaseerd op de leringen van Confucius (551 v.Chr.-479 v.Chr.), een belangrijke Chinese leraar en filosoof. Confucianisme heeft een grote invloed gehad op de geschiedenis van de Chinese beschaving. Het is een compleet systeem met morele, sociale, politieke en religieuze richtlijnen die mensen moeten volgen. Sommigen denken dat het confucianisme een religie moet worden genoemd, maar anderen zijn het daar niet mee eens. Zij noemen het eerder een levensbeschouwing of filosofie.

Het is wel zo dat Confucius zijn leer baseerde op de religie onder de Zhou-dynastie (1). Hij was niet van plan een nieuwe religie te stichten, maar om de religie van de Zhou-dynastie te interpreteren en nieuw leven in te blazen. In deze religie waren de belangrijkste goden de hemel, de zon, de maan en de planeten.

Confucianisme ontstond om de val van de Chinese samenleving te stoppen. Nadat de Zhou-dynastie ten val kwam, zorgden veel mensen alleen voor zichzelf en hadden ze geen respect voor anderen. Het confucianisme zorgde voor een sociale orde in China, waarin werd onderwezen dat sociale relaties het belangrijkst zijn. Mensen begonnen er langzaamaan in te geloven, omdat ze vrede wilden. Het confucianisme zou de mensen liefde, harmonie en respect voor elkaar brengen.

Het confucianisme begon in Qufu, de geboorteplaats van Confucius. Tegenwoordig heeft het zich over de hele wereld verspreid, maar het is nog steeds belangrijker in China. Buiten China vindt met aanhangers van het confucianisme vooral in Japan, Zuid-Korea en Vietnam.

De leringen van Confucius richten zich grotendeels op het respect voor je ouders, ouderlingen en voorouders. Confucius leerde ook dat mensen nooit kunnen stoppen met leren, waarmee hij bedoelde dat kennis oneindig is. Hij vroeg bijvoorbeeld eens aan een zevenjarig kind om zijn leraar te zijn, omdat het kind mogelijk iets wist dat hij niet wist.

Confucius gaf ook praktische raad aan studenten in verband met de manier waarop je best studeert:

Aanhalingsteken openen

Ik luister, en vergeet.
Ik zie en onthoud.
Ik doe en begrijp."

Aanhalingsteken sluiten

Begrijp je wat Confucius wilde zeggen?


Noot

(1) De Zhou-dynastie regeerde het oude China van 1045 v.Chr. tot 256 v.Chr. Het was de langst regerende dynastie in de geschiedenis van China.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Confucianisme&oldid=716616"