Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Stem nu op: Sao Tomé en Principe

Mongolië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mongolië
Monggul-Ulus.png
Монгол Улс

Flag of Mongolia.svg State emblem of Mongolia.svg Mongolie locator map.png

Hoofdstad Ulaanbaatar
Aantal inwoners 3.068.243 (2017)
Oppervlakte 1.564.116 km²
Regeringsvorm Republiek
President Khaltmaagiin Battulga
Premier Ukhnaagiin Khürelsükh
Godsdienst Boeddhisme (53%)
Sjamanisme (4%)
Islam (3%)
Taal Mongools (Монгол хэл)
Munteenheid Tugrik
Volkslied Bügd Nairamdakh Mongol
Nationale feestdag 11 juli
Landcode MNG


Mongolië is een land in Azië. Het wordt omringd door China in het zuiden en Rusland in het noorden.

De hoofdstad is Ulaanbaatar. Het land is een deel van de regio Mongolië. Op 20 oktober 1945 kozen de Mongolen in een referendum voor onafhankelijkheid van China (97,8% stemde voor bij een opkomst van 98,4%).

Geschiedenis

Mongolië wordt al duizenden jaren bewoond door nomaden, die rondtrokken in tenten en schapen of geiten hielden. Er was geen centrale regering. De nomaden waren goede ruiters en vielen vaak de omliggende landen binnen, vooral China. Daarom liet de eerste Chinese keizer de Chinese muur bouwen.

Rond 1200 werden de Mongoolse stammen verenigd door Dzjengis Khan, waarna ze ook andere landen begonnen te veroveren. Het Mongoolse rijk strekte zich uiteindelijk uit van de Donau tot aan Korea en werd in grootte in heel de geschiedenis alleen overtroffen door het Britse Rijk. In 1260 kwam het Mongoolse rijk in handen van Dzjengis Khans kleinzoon Koeblai Khan. Koeblai Khan verplaatste de hoofdstad naar het Chinese Beijing en riep zichzelf uit tot keizer van China. Hij was een machtige leider, maar na zijn dood viel het Mongoolse rijk uiteen in vier delen, die steeds meer gebied verloren. Deze gebieden werden ook weer verdeeld in kleine kanaten zodat je uiteindelijk bijvoorbeeld het Kanaat van de Krim had, dat duizenden kilometers van Mongolië af lag! In 1368 kwamen de Chinezen in opstand en werd China onafhankelijk, zodat alleen Mongolië zelf nog overbleef voor de khans (Mongoolse leiders).

De yokozuna, een Mongoolse reus

Sport

Mongolië kent veel goede ruiters en worstelaars. Met name veel Mongoliërs doen het goed in de Japanse sport sumoworstelen. De hoogste positie, die van Yokozuna, is al jaren lang in handen van Mongoliërs. In deze sport doen de Mongoliërs het nog beter dan de Japanners zelf.


Nomaden

Veel mensen in Mongolië zijn nomaden. Zij hebben geen vaste woonplaatsen maar trekken rond met ronde tenten, de gers. Ze houden meestal schapen, geiten of kamelen. De laatste jaren zijn veel nomaden in de stad gaan wonen, maar veel daarvan trekken nog steeds een deel van het jaar rond.

Wist je dat..

  • .. de bevolking in Mongolië mongolen heten.
  • .. Mongolië het dunbevolkste land ter wereld is met 1 inwoner per km².
  • .. dat in Mongolië de levensverwachting 63 jaar is.
  • .. er 60 % van de bevolking in de hoofdstad woont.
  • .. Mongolië 38 keer zo groot is als Nederland.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mongolië&oldid=618407"