Dzjengis Khan

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het immense rijk van Dzjengis Khan

Dzjengis Khan (geboortedatum is onbekend - 18 augustus 1227) verenigde de Mongoolse stammen en stichtte het grootste rijk in de wereldgeschiedenis qua oppervlakte, dat zich uitstrekte van China tot aan de rivier de Donau. Dzengis Khan en zijn zoons staan bekend om hun meedogenloosheid bij de veroveringen van de gebieden. Het motto was: "de beste vijand is een dode vijand'". Om die reden werd de mannelijke bevolking vaak afgeslacht als het gebied veroverd was. Hele gebieden raakten daardoor ontvolkt voor vele jaren. Door dit soort gebeurtenissen spreken sommigen van de Donkere Middeleeuwen.

Het grootste rijk ooit

Dzjengis Khan en zijn kinderen en kleinkinderen hebben het grootste rijk in de wereldgeschiedenis ooit gehad. Het strekte uit van China, Noord-India, het grootste deel van Rusland, Perzië en grote delen van het Midden-Oosten. De kruistochten betekenden niet veel voor de moslims vergeleken met de veroveringsdrift en terreur van Dzjengis Khan en zijn nakomelingen.

Het meeste slachtoffers ooit

Historici zijn het niet met elkaar eens of deze periode de meest bloederige periode uit de wereldgeschiedenis mag worden genoemd. Men schat het aantal doden op 40 miljoen, maar het kunnen best een paar miljoen meer of minder zijn. Het aantal is extra hoog als je erbij bedenkt dat de wereldbevolking toen nog niet zo groot was als nu.

De reden van deze massaslachtingen

Dzjengis Khan was een sterke leider die was opgegroeid in een hard klimaat en waar geen "zachte jongens" waren en men geloofde in veel goden. Toen hij 9 jaar oud was, werd zijn vader vermoord door Tartaren. Zijn moeder zei hem wraak te nemen. Dat heeft hij inderdaad gedaan. Door omstandigheden is hij verder gegaan door ook de Chinezen, de Perzen, de Arabieren en ga zo maar door aan te vallen. Zijn tochten werden vaak plundertochten en vrouwen werden vaak verkracht of vermoord. Mannen werden bijna altijd vermoord.

Dzjengis Khan nu

Veel Mongolen beweren een afstammeling te zijn van Dzjengis Khan. Dat is niet onlogisch omdat Dzjengis Khan iedere avond met een andere vrouw sliep, liefst een vruchtbare vrouw. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van hen inderdaad af kan stammen van Dzjengis Khan. Hoewel Dzjengis Khan misschien wel de grootste schurk aller tijden is, probeert men in Mongolië de positieve kanten van hem meer te benadrukken. Nooit heeft iemand zo een groot rijk gehad als hij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dzjengis_Khan&oldid=522216"