Dzjengis Khan

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dzjengis Khan
Genghis Khan.jpg
Dzjengis Khan
Naam voluit Dzjengis Khan of Genghis Khan
Geboren ca. 1162
Geboren te henti-gebergte, Khamag Mongol
Overleden 25 augustus 1227
Overleden te Xingqing , West-Xia
Gehuwd met Börte, Khulan Khatun, Yesugen Khatun, Yesulun Khatun, Ibaqa Khatun, Moge Khatun
Relatie met
Partij
Religie
Stroming
Functie stichter en eerste Grote Khan (keizer) van het Mongoolse rijk
Aantreden 1206
Aftreden 1227
Voorganger
Opvolger Tolui (als regent )

Ögedei Khan

Functie(s)
Portaal Portal.svg Politiek

Dzjengis Khan, geboren met de naam Temüjin Borjigin (geboortedatum is onbekend, ca. 1162 - 25 augustus 1227). Hij verenigde de Mongoolse stammen en stichtte een groot rijk dat zich uitstrekte van China tot aan de rivier de Donau. Dzengis Khan en zijn zoons staan bekend om hun meedogenloosheid bij de veroveringen van de gebieden. Het motto was: de beste vijand is een dode vijand. Om die reden werd de mannelijke bevolking vaak afgeslacht als het gebied veroverd was. Hele gebieden raakten daardoor ontvolkt voor vele jaren. Door dit soort gebeurtenissen spreken sommigen van de Donkere Middeleeuwen.

Groot rijk

Het Mongoolse Rijk over de jaren heen

Dzjengis Khan en zijn kinderen en kleinkinderen hebben het op een na grootste rijk in de wereldgeschiedenis gehad. Het strekte uit van China, Noord-India, het grootste deel van Rusland, Perzië en grote delen van het Midden-Oosten.

Oorlogen

Dzjengis Khan was een sterke leider die was opgegroeid in een hard klimaat. De mensen waar geen 'zachte jongens' en geloofde in veel goden (de religie was daar het tengrisme). Toen Dzjengis Khan negen jaar oud was, werd zijn vader vermoord door Tataren. Zijn moeder vertelde aan hem dat hij wraak moest nemen. Dat heeft hij inderdaad gedaan. Door omstandigheden is hij verder gegaan door ook de Chinezen, de Perzen, de Arabieren en ga zo maar door aan te vallen. Zijn tochten werden vaak plundertochten en vrouwen werden vaak verkracht of vermoord. Mannen werden bijna altijd vermoord.

Historici zijn het niet met elkaar eens of deze periode de meest bloederige periode uit de wereldgeschiedenis mag worden genoemd. Men schat het aantal doden op 40 miljoen, maar het kunnen best een paar miljoen meer of minder zijn. Het aantal is extra hoog als je erbij bedenkt dat de wereldbevolking toen nog niet zo groot was als nu.


Dzjengis Khan nu

Veel Mongolen beweren een afstammeling te zijn van Dzjengis Khan. Dat is niet onlogisch omdat Dzjengis Khan iedere avond met een andere vrouw sliep, liefst een vruchtbare vrouw. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat ongeveer 10% van hen inderdaad af kan stammen van Dzjengis Khan.


Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dzjengis_Khan&oldid=837654"