Toyota

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toyota

(Autoconcern en automerk)

ToyotaLogoRedVer.svg

Jaren
Voorganger
Opvolger
pk
0-100
Topsnelheid
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

Toyota Motor Corporation (Japans: トヨタ自動車株式会社, Toyota Jidōsha Kabushiki-gaisha) is een Japans autoconcern met een automerk van dezelfde naam. Het is de grootste autofabrikant van de wereld.

Geschiedenis

Begin

Sakichi Toyoda was een Japans ondernemer. Hij vond aan het einde van de 19e eeuw een automatische weefmachine uit. Met het geld van de verkoop besloot zoon Kiichiro Toyoda een autofabriek op te richten.

20e eeuw

In 1936 verscheen het eerste model. Een jaar later werd de fabriek hernoemd naar Toyota Motor Corporation. Kiichiro stelde zich als doel de beste auto's van de wereld te maken. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd er een kwaliteitscontrolesysteem voor auto's ingevoerd, en toen werd Toyota bekend als betrouwbare auto's (net als vele andere Japanse automerken). Toen had Kiichiro zijn doel min of meer bereikt.

Beste auto's

Het best verkochte model is de Toyota Corolla. In het begin werd deze maar naar zeven landen geëxporteerd, waaronder Nederland. Maar, de vraag naar de Corolla werd zó groot dat ze besloten voor deze soort auto een aparte fabriek te bouwen. In 1970 ging de miljoenste Corolla van de band, een jaar later de tweemiljoenste.

Ook de Toyota Prius kreeg veel aandacht; bij zijn uitkomst in 1997 was hij de eerste hybride auto. Hij is de meest verkochte hybride auto ooit; zelfs na de concurrentie van Honda in 1999. In 2008 waren er al 1.000.000 Priussen over deetoonbank

De Toyota Auris wordt vaak gezien als concurrent van de Toyota Prius.

Nu

In Europa heeft Toyota een marktaandeel (het stukje dat Toyota verdient van alle auto's die verkocht worden) van 5%. In totaal heeft Toyota een marktaandeel van 15%.

Modellen

Leverbaar buiten Europa

De volgende modellen zijn niet leverbaar in Europa:

Uit productie

De volgende modellen worden niet meer geproduceerd:

Huidige modellen in Europa

Dit zijn de huidige modellen in Europa:

Andere merken

Toyota bezit ook andere automerken. Dit zijn de volgende:Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toyota&oldid=766622"