Pokémon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Pokémon

Pokémon is een merk van games, televisieseries en films uit Japan. Pokémon is in 1995 bedacht door Satoshi Tajiri. Het is een afkorting van het Engelse woord Pocket Monsters (Zakmonsters). Oorspronkelijk werd ontwikkeld als game voor de Game Boy. Dit spel was zo erg populair dat meerdere games ontstonden. In 1997 ontstond ook de eerste animeserie en in 1998 ontstond de eerste film. Nog altijd is Pokémon erg populair in verschillende landen over de hele wereld.

Een Pokémon is fantasiewezen met magische krachten. Er zijn duizenden verschillende Pokémons en er worden nog steeds nieuwe Pokémon bedacht. In de games, films en anime zijn er zogeheten Pokémontrainers. Zij vangen en trainen Pokémon om te doen aan gevechten en wedstrijden. Het trainen van Pokémon is een soort van sport. In de animeserie en films speelt Ash Ketchum met zijn Pokémon Pikachu de hoofdrol. Hij reist door een bepaalde regio, vangt Pokémon, vecht met andere trainers, etc.

Daarnaast zijn er een hoop andere zaken met een Pokémon-thema, zoals een ruilkaartenspel, speelgoed, tijdschriften, etc.

Geschiedenis

Pokémon werd in 1995 bedacht als spel voor de Game Boy. De Game Boy was een populaire spelcomputer ter grootte van een mobiele telefoon. Spelers konden de Game Boy dus in hun zak meenemen en overal spelen. De eerste twee Pokémongames waren Pokémon Red en Pokémon Blue (Rood en Blauw), wat als één set bij elkaar hoorde. De games werden ontwikkeld door het bedrijf Game Freak en uitgegeven door Nintendo in februari 1996. In Japan staat dit echter bekend als Pokémon Red & Green (Rood en Groen). Later dat jaar kwam er ook een ruilkaartensysteem. Op kaartjes stonden de verschillende Pokémon uit de game. Deze konden verzamelaars met elkaar ruilen.

Pokémon was een groot succes in Japan. In 1997 volgde een manga (Japanse stripboeken) met de naam Pokémon Adventures. Op 1 april dat jaar werd ook de eerste aflevering van de televisieserie Pokémon: Indigo League uitgezonden, wat op de manga gebaseerd was. Pokémon werd zo erg populair in Japan dat andere landen ook geïnteresseerd raakten. In de jaren 1990 werd veel Japanse animeseries ook populair buiten Japan. In 1998 werd Pokémon voor het eerst uitgezonden in de Verenigde Staten en in 1999 voor het eerst in Nederland. Een jaar later werd kwam er ook een film gebaseerd op de televisieserie. Door de populariteit van de anime werden ook de games uitgegeven in andere landen.

Ondertussen nam Pokémon verder aan populariteit toe. Er kwam een speciale Pocket Pikachu; een soort van Tamagotchi. Ook ontstonden allerlei andere spullen, zoals knuffels en speelgoed. Later ontstonden meer animeseries (met ongeveer dezelfde personages), games en films. Nog altijd zijn er ieder jaar nieuwe dingen die uitkomen.

Wat zijn Pokémon?

Pokémon zijn een fantasiewezens. Ze zijn vaak gebaseerd op dieren, planten, personen of voorwerpen die echt bestaan. Ze speciale gaven en acties uitvoeren. Pokémon worden gevangen met een speciale Pokéball. Wanneer je een Pokemon vangt blijft hij altijd bij je en krijg je een vriendschap om nooit te vergeten. Je kunt Pokemon trainen, fokken, onderzoeken, coördineren, met ze vechten, je kunt er deskundig in worden, één specifiek type trainen, een show met ze houden, of ze gewoon als huisdier houden. Er zijn heel veel verschillende Pokemon. Ash is de hoofdpersoon, samen met zijn Pokemon.

Er zijn enorm veel Pokémon die in categorieën (soorten) ingedeeld kunnen worden:

 • Normaal (Engels: Normal), zoals Regigigas.
 • Water (Engels: Water), zoals Suicune.
 • Gras (Engels: Grass), zoals Celebi.
 • Vuur (Engels: Fire), zoals Ho-Ho.
 • Elektrisch (Engels: Electric), zoals Zekrom.
 • Spook (Engels: Ghost)
 • Vliegend (Engels: Flying), zoals Pidgeot en Beedrill.
 • Draak (Engels: Dragon), zoals Shellgon en Dragonair.
 • Gif (Engels: Poison), zoals Seviper en Weezing.
 • Duister (Engels: Dark), zoals Murkrow en Sneasel.
 • Staal' (Engels: Steel), zoals Magnemite en Aron.
 • Psychisch'(Engels:Psychic), zoals Kadabra en Wobbuffet.
 • Vecht'(Engels: Fighting), zoals Hitmonlee en Blaziken.
 • Steen'(Engels: Rock), zoals Golem en Onix.
 • Grond'(Engels: Ground), zoals Phanpy en Groudon.
 • IJs'(Engels: Ice), zoals Glalie en Delibird.
 • Insect'(Engels: Bug), zoals Wurmple en Metapod.
 • Fee'(Engels: Fairy), zoals Sylveon en Flabébé.

Anime-serie

Farm-Fresh bullet go.png Zie Pokémon (anime) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 1997 wordt er ook een animeserie (Japanse tekenfilmseries) over Pokémon uitgezonden. Deze serie is sinds 1999 ook in Nederland en Vlaanderen te bekijken. In Nederland en Vlaanderen wordt de serie tegenwoordig uitgezonden op Disney Channel, Nickelodeon en Disney XD. Ook zijn veel seizoenen op Netflix te vinden. Pokémon is een van de langste animeseries die ooit gemaakt zijn. De serie is in 23 seizoenen verdeeld.

In de serie volgen we een jongen genaamd Ash Ketchum. Hij komt uit het plaatsje Pallet Town en werd op 10-jarige leeftijd Pokémontrainer. Hij kreeg toen zijn eerste Pokémon, Pikachu. Ash en Pikachu spelen de hoofdrol in alle seizoenen van de serie. Zij reizen door verschillende regio's, vangen Pokémon en vechten tegen andere trainers. Het doel van ieder seizoen is om badges in gyms te winnen. Deze badges zijn nodig om te doen aan een eindwedstrijd, waar een winnaar gekozen wordt. Door de serie reizen Ash en Pikachu samen met verschillende mensen. Deze mensen worden om de paar seizoenen vervangen.

Videogames

Hoofdlijn

Generatie Game Datum in NL Toestel
1 Pokémon Red en Blue 10 oktober 1999 Game Boy
Pokémon Yellow 16 juni 2000
2 Pokémon Gold en Silver 6 april 2001 Game Boy
Pokémon Crystal 1 november 2001
3 Pokémon Ruby en Sapphire 25 juli 2003 Game Boy Advance
Pokémon FireRed en LeafGreen 1 oktober 2004
Pokémon Emerald 21 oktober 2005
4 Pokémon Diamond en Pearl 27 juli 2007 Nintendo DS
Pokémon Platinum 14 mei 2009
Pokémon HeartGold en SoulSilver 2 april 2010
5 Pokémon Black en White 4 maart 2011 Nintendo DS
6 Pokémon X en Y 12 oktober 2013 Nintendo 3DS
Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire 28 november 2014
7 Pokémon Sun en Moon 23 november 2016 Nintendo 3DS
8 Pokémon Sword en Shield 15 november 2019 Nintendo Switch

Zijlijn

Daarnaast zijn er nog een aantal overige spellen:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pokémon&oldid=788367"