Somalisch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Somalisch is een Koesjitische taal die in Somalië en delen van Kenia, Djibouti en Ethiopië wordt gesproken. Het Somalisch heeft ongeveer 15 tot 20 miljoen sprekers. Ook wordt het gesproken door Somalische emigranten die naar Europa of Amerika zijn gegaan.

Het Somalisch is veel beïnvloed door andere talen, zoals het Arabisch. Ook heeft het Somalisch woorden die zijn afgeleid van het Engels en Italiaans. Dat komt doordat Somalië vroeger een kolonie was van het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Basisbegrippen

Hier is het Somalische alfabet:
B, T, J, X, KH, D, R, S, SH, DH, C, G, F, Q, K, L, M, N, W, H, Y, A, E, I, O, U, AA, EE, II, OO, UU.
Er zijn duidelijke verschillen met het Nederlandse alfabet. Als eerste is de volgorde anders. En ook klinken een paar letters anders. X komt uit je keel. Alsof je je keel schraapt, maar dan dichter bij je huig en met klank. De Somalische KH kan je vergelijken met de Arabische خ. Zo zijn er wel meerdere klanken die ook in het Arabisch voorkomen. X, KH, SH, DH, C, G, Q en Y zijn voorbeelden die in het Nederlands niet of anders worden uitgesproken.

Hier zijn een paar woorden uit het Somalisch.

Nederlands Somalisch Nederlands Somalisch
ik aniga spaghetti baasto
jij/u adiga rijst bariis
hij isaga/asaga vlees hilib
zij iyada/ayada thee shaah
wij anaga koffie qaxwo
jullie idinka suiker sokor/sonkor
zij iyaga meel/bloem boer
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Somalisch&oldid=733773"