Gedeputeerde Staten

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Gedeputeerde Staten, afgekort GS, vormen samen met de commissaris van de Koning het bestuur van de Nederlandse provincies. De personen die daarvan deel uitmaken heten de gedeputeerden. De commissaris van de Koning en gedeputeerden kun je enigszins vergelijken met de premier en de ministers (landelijk bestuur) of de burgemeester en de wethouders (gemeentebestuur). Ze worden aangesteld voor een periode van vier jaar. Een provincie heeft minstens 3 en hoogstens 7 GS-leden. Dat is afhankelijk van de grootte (aantal inwoners) van de provincie.

De Gedeputeerde Staten zijn wat anders dan de Provinciale Staten. In de Provinciale Staten zitten de provinciale vertegenwoordigers op wie je één keer in de vier jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen kunt stemmen. De Statenverkiezingen zijn - en dat is zo mogelijk nóg belangrijker - ook bepalend voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer. Dat gaat volgens een bepaalde verdeelsleutel. Je zou de Provinciale Staten kunnen vergelijken met het parlement (landelijk niveau) of de gemeenteraad (gemeentelijk niveau). De partij die als grootste uit de (stem)bus is gekomen vormt nu met een of meer andere partijen een coalitie (samenwerking) en uit hun midden (kan ook iemand van buiten zijn) kiezen ze de gedeputeerden. Zij vormen dan de Gedeputeerde Staten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gedeputeerde_Staten&oldid=677285"