Trouwen

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Trouwen is huwen, in het huwelijk treden ("Zij zijn 25 jaar getrouwd") of in de echt verbinden ("Dominee Prins heeft ons nog getrouwd"). Het betekent dat twee mensen trouw aan elkaar beloven: bij elkaar willen blijven, elkaar steunen enzovoort.

Trouwen gebeurt meestal in het openbaar, dus ook waar 'getuigen', familie, vrienden en andere mensen die zijn uitgenodigd bij zijn. Trouwen doe je in Nederland altijd voor de burgerlijke stand, maar alleen dat huwelijk is geldig 'voor de wet': dat geeft rechten en plichten. Als je bijvoorbeeld bij een kerk hoort, kun je daarvoor ook trouwen, maar dat is dus niet geldig voor de wet.

Het hele gebeuren van het trouwen wordt ook bruiloft genoemd. Daarbij horen verschillende tradities. Ze verschillen per land en cultuur.

In andere culturen bestaat vaak (nog) het gebruik dat meisjes worden uitgehuwelijkt als ze nog heel jong zijn. Hier is dat niet (meer) zo. Soms wordt een meisje dan gedwongen om in het land van herkomst van de ouders te trouwen met iemand. Diegene is dan vooraf door de ouders of de familie voor haar uitgezocht.

In Nederland en België mag je niet trouwen voordat je 18 jaar bent.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Trouwen&oldid=839227"