Baklava

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baklava

Baklava is een Turkse zoete lekkernij. Het gerecht bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een laag met gemalen nootjes. Qua nootjes worden vaak amandel, walnoot en/of pistache gebruikt. Toch zijn er ook variaties met kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater of vanillesuiker. Na het bakken wordt de baklava doordrenkt met een zoete siroop gemaakt van suiker of honing.

Tijdens het Islamitische suikerfeest wordt veel baklava gegeten. Baklava wordt in kleine stukjes geserveerd. Het is erg zoet en vet. Hierdoor is baklava rijk aan calorieën en vaak erg machtig. Bij baklava wordt traditioneel koffie gedronken, maar in toeristische gebieden ligt er vaak een bolletje ijs naast. In de westerse wereld is de Turkse versie van de baklava bekend, maar in de Arabische wereld wordt de Tunesische versie vaker gegeten. Het verschil zit hem in het overgieten met honing of siroop. Bij de Turkse versie wordt dit wel gedaan, maar bij de Tunesische versie niet. De Tunesische versie is daardoor een stuk minder plakkerig dan de Turkse.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Baklava&oldid=736481"