Franciscus van Assisi

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit is de enige afbeelding van Franciscus die tijdens zijn leven is gemaakt.

Franciscus werd in 1181 in Assisi in Umbrië (Italië) geboren en is daar gestorven in 1226. Hij wordt in de Rooms-Katholieke Kerk gezien als een van de grootste heiligen die heeft geleefd.

Zijn leven

Franciscus leefde aanvankelijk een gewoon leven. Als jongeman zat hij achter de meisjes aan en was hij een echte wildebras. Toen hij tijdens een veldslag gevangen werd genomen en een lange tijd in de gevangenis moest doorbrengen, begon hij diep na te denken. Hij ging zoeken naar God. Hij kreeg een visioen dat hij de Katholieke Kerk schoon moest maken, want er was te veel vuiligheid. In eerste instantie ging hij de kerk waar hij was ook echt schoonmaken, maar later begreep hij dat het niet letterlijk bedoeld was. Er gingen toen een aantal dingen niet goed in de kerk, omdat ze te veel macht had en te rijk was. Hij ging leven in eenvoud.

De kloosterorde

Franciscus vroeg aan paus Innocentius IV om toestemming om een orde te beginnen. Dat is een groep monniken die samen in een klooster gaan wonen. Daar proberen ze met een eenvoudig leven God en de andere mensen te dienen. Eigenlijk wilde de paus geen nieuwe kloosterorde, want Franciscus zag er uit als een bedelaar. Ook de paus kreeg echter een visioen, waarin Fransiscus de kerk overeind hield. De paus begreep dat juist de eenvoud van Franciscus beter aansloot bij het Evangelie van Jezus, dan zijn rijkdom in Rome met alle prachtige gebouwen. Fransiscus kreeg dus toestemming. In zijn leven kreeg Fransiscus veel volgelingen en zijn kloosterorde, de Franciscanen, bestaat nog steeds.

Al in 1212 kreeg de Orde van Franciscus een vrouwelijke tak. Dat was omdat hij Clara van Assisi (zoals ze later werd genoemd) ontmoette. Die stichtte de Orde van Clarissen en werd door een paus erkend, in 1263. Ook deze orde van nonnen bestaat nog steeds.

Heiligverklaring

In 1228, pas twee jaar na zijn dood, werd Franciscus al heilig verklaard. Zijn feestdag is 4 oktober, dat ook de internationale Dierendag is. Dat is niet helemaal toevallig, want volgens de verhalen heeft Franciscus soms preken voor de dieren gehouden. Ook hield hij hij erg van de natuur en de dieren. Hij heeft ook het Zonnelied geschreven, waarin hij de hele Schepping prijst, waaronder de dieren. De huidige paus, Franciscus, heeft zich genoemd naar Fransiscus. Hij is de eerste paus die dat gedaan heeft.

Video en artikel

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franciscus_van_Assisi&oldid=687786"