Media

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
OudeTV.jpg Over dit artikel en/of onderwerp bestaat er ook een portaal! Klik hier om het portaal te bekijken!

De media (meervoud van medium) zijn alle communicatiemiddelen die nieuws en andere informatie overbrengen. Is die informatie bedoeld voor het grote publiek, dan spreek je ook wel van massamedia. De meer klassieke media zijn de gedrukte media (boek, krant, tijdschrift), theater, film en radio.

Zonder de media zou de mens niet weten wat er gaande was in de wereld. Wanneer er iets belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld wanneer er een beroemdheid sterft, een koning afstand doet van de troon of er een oorlog uitbreekt, dan verspreidt dat nieuws zich snel door middel van de media.

Vaak hebben we het, als we het over "de media" hebben, met name over kranten, televisie, radio en internet. Dat zijn de bekendste en meest gebruikte media. We noemen ze ook wel de massamedia, omdat ze door bijna iedereen worden gebruikt.

Sinds de tweede helft van de 20e eeuw zijn de massamedia heel snel in opkomst gekomen. Daarvoor verspreidde het nieuws zich veel langzamer en duurde het soms maanden voor veel mensen het nieuws wisten, zelfs binnen hetzelfde land of naar een andere plaats. De krant bestaat al langer maar die las vroeger lang niet iedereen.

De laatste jaren wordt informatie ook via moderne media of nieuwe media verspreid: daarmee worden bijvoorbeeld het internet en de sociale media bedoeld. Maar hoe betrouwbaar is dan de bron. Het komt steeds vaker voor dat er sprake is van nepnieuws (in het Engels heet dat 'fake news'. Hoewel je ook veel betrouwbare informatie kunt vinden op de sociale media, is het vaak lastig om vast te stellen of iets wel echt waar is. Wel is de ene bron vaak betrouwbaarder dan de andere. Maar zelf informatie checken kan nooit kwaad en je leert ervan. Bijvoorbeeld journalisten hebben er voortdurend mee te maken. Er zijn trouwens ook mensen en organisaties die zich er speciaal mee bezig houden. Dat wordt factchecking genoemd.

In de kunst

Media is ook een begrip in de kunst. Het materiaal waarmee een kunstenaar werkt wordt ook gezien als een medium waarmee hij of zij zich kan uitdrukken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Media&oldid=844275"