Spotprent

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Racistische karikatuur van een zwarte persoon

Spotprenten zijn komisch bedoelde afbeeldingen van personen in de geschiedenis. Hun opvallende uiterlijke kenmerken worden vooral gebruikt. Denk aan:

Bij President Barack Obama wisten ze eerst niks (behalve zijn huidskleur) maar later ontdekten de cartoonisten (tekenaars) dat zijn oren best wel groot waren en dus zie je dat in zijn prenten terug (ook zijn grijzer wordende haar wordt gebruikt). Als ze er ééntje van Mohammed of Jezus maken worden veel gelovigen boos. Een Deense cartonist heeft veel moslims achter zijn rug aan, vanwege een prent met profeet Mohammed van de Islam met een tulband en een bom op zijn hoofd. Dit werd gebruikt in een film van Geert Wilders.

Verschillen in uiterlijkheden en culturen

Geert Wilders komt vaak voor in spotprenten

Je ziet vaak per uiterlijk of cultuur verschillende racistische prenten, zoals:

  • Amerikanen eten alleen maar fastfood bij de MacDonalds en Burger King;
  • Aziaten zijn geel en hebben kleine neuzen;
  • Indianen zijn rood en hebben altijd een vlecht en veren;
  • Marokkanen zijn onbeleefd en crimineel;
  • Nederlanders dragen klompen en eten haring;
  • Zwarte mensen hebben dikke rode lippen en een grote mond vol witte tanden;
  • Surinamers zijn dik en wokken altijd alles

Vooral vroeger was dat heel erg maar nu wordt het minder met spotprenten van volken en rassen mensen. Je ziet het nog wel regelmatig. Dat is handig in een politieke spotprent, dan weet je meteen wie er bedoeld worden. Vaak dragen de mensen in een spotprent een jas met hun landsvlag erop zodat je ze herkent.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Spotprent&oldid=842229"