Ka'aba

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Kaaba)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heilige Kaaba in Mekka

De Ka'aba, Kaäba of Kaaba (in het Arabisch: الكعبة ) is een heilig groot, zwart gebouw dat lijkt op een kubus in de Al-Masjid al-Haram, voor moslims. Op de doos zie je gouden teksten in het Arabisch. Het enorme gevaarte ligt in de stad Mekka, in het Saoedi-Arabië. Jaarlijks komen er miljoen pelgrims op af, dat zijn gelovigen die op bedevaart (hadji) zijn (ze reizen per voet naar heilige plaatsen). Dat gebeurt al honderden jaren zo. Het rondlopen om de Ka'aba is nogal gevaarlijk vanwege de vele mensen, val jij valt de rest ook. Als iemand je niet ziet kan je geplet worden.

De Ka'aba bevat van binnen een grote, zwarte meteoriet. De Ka'aba wordt bekleed door de Kiswah, een zwarte fluwelen doek. Deze doek is bestikt met teksten uit de Koran. Dit is gedaan met zware gouden draden. Iedereen na de bedevaart naar Mekka komt er een nieuwe Kiswah. De Ka'aba heeft een ingang van circa twee meter boven de grond, om het te beschermen tegen overstromingen (zoals in 1941). In een hoek van de Ka'aba bevindt zich de Hadjar-ul-Aswad (Zwarte Steen), een steen die volgens de islam uit het paradijs afkomstig is en door Gabriël aan Ibrahim (Abraham uit de Bijbel) gegeven was. Volgens overleveringen was deze steen eerst wit, maar door de zonden van de mens is de steen zwart geworden. Volgens wetenschappers betreft het een meteoriet. Pelgrims willen de steen kussen, maar er is erg veel competitie! Het is daar veel te druk voor tijdens de Hadji.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ka%27aba&oldid=758754"