Wetenschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wetenschap is het vergaren van kennis. Dat houdt in: nieuwe dingen leren, te weten komen. En nieuwe ontdekkingen doen. Alle ontdekkingen die belangrijk zijn schrijven de wetenschappers op. De studenten leren die kennis. En wanneer ze later zelf iets belangrijks ontdekken moeten latere studenten die ook weer leren.

Theoretische en empirische wetenschap

Je moet een goed onderscheid maken tussen theoretische en empirische wetenschap. Theoretische wetenschap gaat over ideeën die niet bewezen zijn. Empirische wetenschap gaat over natuurwetten die zijn na te meten of met een experiment over te doen zijn. Een voorbeeld is de relativiteitstheorie van Einstein. Hij kwam met de theorie in 1905, maar zijn theorie werd pas in 1915 bewezen. Zo zijn er ook veel theoretische modellen, waarvan later is aangetoond dat ze onjuist bleken te zijn. Ook deze theorieën helpen de wetenschappers om vooruitgang te boeken, want ze weten zo waar ze niet verder moeten zoeken. Dankzij de vooruitgang in de wetenschap hebben we moderne technologie, zoals de mobiele telefoon of de computer. Het probleem van theoretische modellen is dat ze best wel ingewikkeld zijn en niet iedereen zich realiseert dat we nog steeds veel niet weten. We weten nu meer dan in de Middeleeuwen en over 100 jaar vind men onze kennis misschien ook wel achterhaald. Zoals in de Middeleeuwen bepaalde experimenten te gevaarlijk waren, zo kunnen in de toekomst experimenten die nu onmogelijk zijn door nieuwe technieken wel mogelijk worden.

Deelgebieden

De wetenschap kent heel veel deelgebieden. Enkele voorbeelden zijn de medische wetenschap en de natuur- en scheikunde. Tegenwoordig spreken veel mensen over de wetenschap omtrent de klimaatverandering. Het is een wetenschap binnen de Aardrijkskunde die probeert te ontdekken op welke manier het klimaat in de komende tijd zal zijn. Daarin wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van het klimaat in de afgelopen jaren en een verwachting geschetst over de komende periode.

Sommige onderzoeken zijn wetenschappelijk, zoals op het gebied van de psychologie of de sociologie, maar die zijn niet altijd goed na te meten omdat het over mensen gaat. Dan moeten onderzoeken gedaan worden met andere mensen.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wetenschap&oldid=587764"