Museum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buste van Chaemwase, oprichter van één van de eerste musea

Een museum is een instelling die dingen tentoonstelt die voor mensen belangrijk zijn. Vaak gaat het om dingen en spullen van vroeger. Een museum verzamelt die, onderzoekt ze en geeft er informatie over. Het doel van een museum is vaak niet om winst te maken. Mensen gaan naar een museum voor hun studie, om er van te leren of voor hun plezier. Het meervoud van museum is musea.

Soorten musea

Er zijn gewone musea en Rijksmusea in Nederland. Er zijn ook speciale musea voor Moderne Kunst. Ook zijn er musea met oude schilderijen van Oude Hollandse meesters.

Er zijn ook musea die dagelijkse voorwerpen tentoonstellen, of producten van een fabriek. Het zijn dan meestal musea, rond één bepaald thema, als wapens of speelgoed.

Er bestaan ook openluchtmusea, waar beelden, gebouwen of plantencollecties zijn uitgestald.

Een museum is geopend voor het publiek, dat daarvoor vaak toegang moet betalen.

Bekende musea

Er zijn heel veel musea in de wereld. Elk land heeft wel één of meerdere bekende (grote) musea. Enkele voorbeelden van bekende musea zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Museum&oldid=540214"