Museum

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buste van Chaemwase, oprichter van één van de eerste musea

Een museum (het meervoud is musea, dus bijvoorbeeld: twee musea) is een instelling die dingen laat zien (dat heet tentoonstellen) die voor mensen belangrijk zijn. Vaak gaat het om voorwerpen en gewoontes van vroeger. Een museum verzamelt die, onderzoekt ze en geeft er informatie over.

Diverse musea hebben leuke dingen waaraan je mee kunt doen. Zo kom je meer te weten over wat ze daar tentoonstellen. Soms mag je er ook zelf tekenen, schilderen of iets maken!

Een museum is geopend voor het publiek, dat daarvoor vaak toegang moet betalen. Het doel van een museum is vaak niet om winst te maken. Mensen gaan naar een museum voor hun studie, om er van te leren, om te genieten van hoe mooi of knap iets gemaakt is, of gewoon voor hun plezier.

Achter de schermen

Een museum kan meestal niet alles wat het verzameld heeft (de collectie) tegelijkertijd laten zien. Daarom heeft het een aparte ruimte om dingen op te slaan. We noemen dat een depot (spreek uit: 'depoo', met de nadruk op de laatste lettergreep).

Vaak lenen musea dingen van elkaar. Ze maken daarmee bijzondere tentoonstellingen over een bepaald onderwerp of bepaalde persoon. Dat lenen gaat niet zo maar. Daar zijn allerlei regels en maatregelen voor. Denk aan een verzekering en speciale verpakkingen om de geleende objecten (voorwerpen) te vervoeren.

Ook de collectie moet volgens bepaalde regels beheerd worden. Zowel op zaal als in het depot. Elk object dat een museum in haar bezit heeft wordt nauwkeurig beschreven op papier en/of in een computer database. Dat gebeurt ook bij geleende objecten. Een bepaald object mag bijvoorbeeld niet met de blote hand worden aangeraakt. Ook dient het depot zo stofvrij mogelijk worden gehouden en ook het binnenklimaat (luchtvochtigheid) wordt nauwkeurig in de gaten gehouden. Sommige objecten zijn gevoelig voor licht. Denk aan schilderijen die kunnen verkleuren of verbleken. Ook ongedierte zoals motjes of knaagdieren kunnen een ramp zijn voor een museum. Verder moet een museum voldoen aan veiligheidsvoorschriften zoals een ontruimingsplan bij brand. Verder wordt er gekeken naar de toegankelijkheid van het gebouw. Is het voldoende toegankelijk voor rolstoelgebruikers? Ook tijdens de coronacrisis moesten looproutes worden aangepast.

Elk jaar wordt een aantal musea bezocht door een soort controleurs (een audit noemen ze dat). Die kijken mee en adviseren of het museum voldoet aan de eisen. Vooral voor kleine musea die vaak draaien met vrijwilligers is het een hele klus om alles in orde te krijgen. Zij kunnen voor vragen en informatie terecht bij de museumvereniging. Die verzorgd ook de museumkaart. Ook is het prettig als een museum 'kidsproof' is. De museumvereniging organiseerd dan ook de museumkids.

Soorten musea

Er zijn gewone musea en Rijksmusea in Nederland. Er zijn ook speciale musea voor Moderne Kunst. Ook zijn er musea met oude schilderijen van Oude Hollandse meesters zoals Rembrandt.

Verder zijn er musea die dagelijkse voorwerpen tentoonstellen, of producten van een fabriek. Het zijn dan meestal musea, rond één bepaald thema, als geschiedenis, wapens of speelgoed.

Er bestaan ook openluchtmusea, waar beelden, gebouwen of plantencollecties zijn uitgestald. Ook de rijdende, vliegende en varende musea kun je hiertoe rekenen.

Speciaal voor jou

Op museumkids.nl vind je een lijst van musea in Nederland, waar je met je ouders of met je klas goed terecht kunt (in het echt en op internet). Je kunt ook spelletjes doen op de website. Verder lees je er hoe je 'museuminspecteur' kunt worden. Dan mag je zeggen wat je van een museum vindt. Voor dat laatste mag je wel niet ouder zijn dan 12 jaar.

Bekende musea

Er zijn heel veel musea in de wereld. Elk land heeft wel één of meerdere bekende (grote) musea. Kijk voor een overzicht van Nederland (per provincie) op Categorie:Museum in Nederland

Enkele voorbeelden van bekende musea zijn:

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Museum&oldid=733575"