Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Speelgoed

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een speelgoedwinkel

Onder speelgoed verstaan we dingen waar kinderen mee spelen. Sommige dingen hebben we ook in de echte maatschappij zoals auto`s, boten en vliegtuigen, maar ook poppen die er niet echt zijn, maar natuurlijk de mensen om ons heen voor kunnen stellen. Zelf iets in elkaar knutselen van afvalmateriaal en er mee spelen kan natuurlijk ook. Speelgoed soorten komen en gaan. Vaak heb je een rage, waarbij een speelgoed ineens heel populair is, zoals de Fidget Spinner in 2017 en Pop it in 2021.

Winkels en online

Speelgoed koop je bij een speelgoedwinkel. In dit gebouw kun je goed zien en voelen wat je koopt. Bij de online winkels kun je het alleen van een plaatje zien. De speelgoedwinkels (ketens) die we in Nederland kennen zijn:

Internet

De laatste tijd hoor je op het nieuws dat er speelgoedwinkels weggaan en sluiten. Dit komt omdat mensen tegenwoordig steeds meer speelgoed op internet bestellen.

Indeling van speelgoed

Wanneer je een speelgoedwinkel of een speel-o-theek binnen loopt, dan zijn er verschillende soorten speelgoed en spellen te vinden in de schappen en de kasten. Ook de speelgoedboeken (voor de feestdagen) van de internetwinkels zijn vaak zo ingedeeld. Zo heb je:

Zintuiglijk spel

Zintuiglijk speelgoed. Dit is speelgoed dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen en daarmee de zintuiglijke ontwikkeling stimuleert. Vaak is het bedoeld voor hele kleine kinderen. Denk aan een rammelaar (gehoor), iets met spiegeltjes of gekleurde dingen (zicht), vormendozen en voorwerpen met een harde en zachte buitenkant zoals bij knuffels (gevoel). Smaak en geur is weer voor de oudere kinderen zoals geur-poppetjes (dufty's).

Expressief spel

Knutsel spullen, teken- en schilderspullen en muziekinstrumenten. Dingen waarmee het kind expressief bezig kan zijn. Ook verkleedspullen en kinder make-up zou je hier bij kunnen rekenen.

Andere voorbeelden zijn: Play doh, Rainbow loom, Diamond painting, strijkkralen, Scoubidou (gekleurde plastic touwtjes knopen, een rage in 2004),

Puzzels

Puzzels heb je in allerlei vormen en maten. Van inlegvormen tot 3D puzzels en puzzels met 5000 stukjes of meer.

Andere voorbeelden zijn: Rubik's kubus,

Tijdschriften

Vaak is er ook een kast met eenvoudige leesboeken en tijdschriften als de Donald Duck en de Tina en Meiden Magazine.

Rollenspel en spelend leren

Sommige kinderen vinden het leuk om school na te spelen (rollenspel) of om bij het spelen iets te leren. Soms hebben scholen speelgoed dat ook een leermiddel is. Zo heb je dozen met natuurkunde, biologie en zelfs scheikunde proefjes. Dit wordt ook wel educatief speelgoed genoemd. Een eenvoudige dobbelsteen die je ook bij de bordspellen tegenkomt heeft natuurlijk iets met tellen te maken. Eigenlijk leer je bij al het speelgoed wel iets, bijvoorbeeld de spelregels.

Gezelschapsspel

Samen een bordspel spelen op een regenachtige dag is best gezellig. Dat noemen ze gezelschapsspellen. Ook goed om te leren tegen je verlies te kunnen.

Denk aan memory, dammen en schaken, Mens erger je niet, Stratego, Risk, kaartspellen, dobbelspellen, Monopoly, ganzenbord enzovoorts.

Fantasie spel

Poppen, dieren, striphelden ... noem maar op. Met dit soort fantasie-materiaal kun je hele verhalen uit je fantasie of de werkelijkheid (na)spelen. Ook dino's, keukentjes, auto's, treinen en vliegtuigen horen hierbij. Bij samen spelen heeft ieder kind zijn of haar eigen rol - ook hier dus een rollenspel.

Denk ook aan Barbie poppen, Playmobil, Action poppen, Dinky Toys en Matchbox auto's, Hot Wheels, Fisher-Price, My Little Pony, garages en poppenhuizen

Constructiespel

Speelgoed waarmee je zelf iets kunt bouwen noem je constructie-materiaal. De houten blokkendoos is misschien wel het oudste voorbeeld. Je kunt zelf iets verzinnen of met de handleiding iets nabouwen. Bekende voorbeelden zijn Duplo, Meccano of Eitech, Kapla, LEGO, K'NEX en Clicks. Voor de oudere kinderen bestaan er ook bouwdozen waarbij de kleine onderdelen in elkaar gezet en gelijmd moeten worden. Zelfs volwassenen spelen hier mee en bouwen hele dorpen en steden na met bijvoorbeeld elektrische modeltreinen. Eigenlijk zijn het bouwmodellen en maquettes.

Beweging spel

Bij buiten spelen en sporten heb je vaak bewegingsmateriaal nodig. Een springtouw, voetbal, step, skates, een trampoline, Kubb ... noem maar op. Niet alleen leuk, maar nog goed voor je lijf ook!

Computerspel

Elektronische spellen zoals spelcomputers heb je tegenwoordig ook. Soms speel je die alleen, maar het kan ook samen. Het is zelfs mogelijk om via het internet met een ander te spelen. Daar zijn wel nadelen aan verbonden, want een vreemde waartegen je speelt is niet altijd te vertrouwen en een internet spel kan je ook veel geld gaan kosten! Bekende computer consoles zijn er van Nintendo, X-box One, Game boy, Atari, Sega, Sony PlayStation. De computerspelletjes die hiervoor gemaakt zijn, zijn er vele.

Sparen of verzamelen

Met allerlei spulletjes sparen kunnen kinderen en volwassenen uren 'zoet zijn'. Denk aan postzegels verzamelen, of spulletjes uit de natuur. Supermarkten hebben regelmatig acties waarbij je bijvoorbeeld voetbalplaatjes kunt sparen. Vroeger had je ook buttons, speldjes, sleutelhangers en flippo's.

De Pokémon kaarten zijn zelfs zo populair, dat er voor de zeldzame kaarten geld wordt geboden!

Bekende merken

Er zijn vele soorten en merken speelgoed, een aantal bekende zijn:

Veiligheid

CE keurmerk

Speelgoed moet veilig zijn voor kinderen. Daarom staat er op de verpakking vaak een leeftijd. Niet alleen om de leeftijdsgroep aan te geven, maar ook dat er bijvoorbeeld kleine dingen in zitten waar kleintjes zich in kunnen verslikken. Ook mag het niet te snel stuk gaan of scherpe kanten of punten hebben. Het materiaal mag natuurlijk niet giftig zijn! Daarom wordt het meeste speelgoed gekeurd. Maar door de internetwinkels uit het buitenland kan er wel eens iets verkocht worden, wat in Nederland is afgekeurd! In Europa hebben ze het CE keurmerk.

Speelgoed van het jaar

Elk jaar wordt er aan het beste speelgoed een prijs uitgereikt. De maker die wint mag het op de verpakking laten zien dat het gewonnen heeft.

Speelgoedmuseum

Er zijn een paar musea die speelgoed van vroeger laten zien. Sommige dingen van nu herken je nog wel bij het speelgoed van toen, maar er is best veel veranderd in het speelgoed zelf, maar ook in de manier van spelen. Sommige openlucht musea laten ook speelgoed van vroeger zien en kun je zelf proberen.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Speelgoed&oldid=690588"