Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Kapla

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom van der Bruggen, uitvinder van KAPLA

Kapla is een bouwdoos voor kinderen en volwassenen. De sets bestaan ​​alleen uit dezelfde houten plankjes van 11,7 cm x 2,34 cm x 0,78 cm. Deze 15:3:1 verhouding van lengte:breedte:dikte is anders dan de afmetingen die worden gebruikt voor ouderwetse houten bouwblokken. Ze staan ​​bekend om hun stabiliteit bij afwezigheid van bevestigingsmiddelen zoals noppen die je bijvoorbeeld ziet bij LEGO.

"KAPLA" is een verkorte vorm van de Nederlandse uitdrukking "kabouter plankjes".

KAPLA is in 1987 uitgevonden door de Nederlander Tom van der Bruggen. Van der Bruggen was een student kunstgeschiedenis. Hij had al op jonge leeftijd het idee om een eigen kasteel te bouwen. Dit kwam door een oude verlaten boerderij die hij had gezien aan de rivier de Tarn in Zuid-Frankrijk. Deze bouwde van der Bruggen om tot zijn droomkasteel, compleet met koetsingang, fonteinen en torens. Om zijn kasteel te bouwen, gebruikte hij houten blokken, maar realiseerde zich al snel dat ze niet geschikt zouden zijn voor bepaalde zaken van de constructie, zoals de lateien (rechte stukken boven ramen), daken en vloeren.

Bouwen

KAPLA heeft geen lijm, schroeven of clips nodig om de planken aan elkaar vast te maken. Elke plankje wordt op elkaar geplaatst en alleen door gewicht en balans op zijn plaats gehouden. Er zijn 3 mogelijke manieren om Kapla planken te gebruiken: vlak (plat), op z'n kant (horizontaal), opstaand ​​(verticaal). Je kunt ze, vergelijkbaar met bakstenen, in verband leggen, maar ook gedraaid zoals bij een wenteltrap. KAPLA is bedoeld voor kinderen om veilig te bouwen, creëren en uitproberen en door hun fantasie te (laten) gebruiken.

KAPLA heeft vier educatieve (leerzame) kunstboeken (voorbeeldboeken) gemaakt, bedoeld om kinderen te inspireren (aan te sporen) die hun producten gebruiken. Ze zijn bedoeld om het gebruik van geometrie (meetkunde), natuurkunde en technologie aan te moedigen, terwijl kinderen kennismaken met de wereld van kunst(geschiedenis), vormen en volumes. De boeken zijn ook gemaakt met de bedoeling kinderen te helpen de unieke en toch wel veeleisende (moeilijke) aard van een constructie (bouwtechniek) te begrijpen.

KAPLA-bakstenen zijn gemaakt van grenenhout en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Ze worden verkocht in sets variërend in grootte van 40 tot 1000 stuks.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kapla&oldid=690432"