Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Meccano

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meccano logo

Meccano is een model bouw systeem gemaakt in 1898 door Frank Hornby in Liverpool, Verenigd Koninkrijk. Het constructiespeelgoed bestaat uit herbruikbare metalen strips, platen, hoek liggers, wielen, assen en tandwielen en plastic delen die zijn verbonden via boutjes en moertjes. Het maakt het bouwen van werkende modellen en mechanische apparaten mogelijk.

In 1913 werd in de Verenigde Staten een nagenoeg hetzelfde bouwpakket op de markt gebracht onder de merknaam Erector. In 2000 kocht Meccano het merk Erector en zorgde hiermee voor een aanwezigheid op alle continenten. In 2013 werd het merk Meccano overgenomen door het Canadese speelgoedbedrijf Spin Master. Meccano heeft een fabriek in Calais, Frankrijk.

Geschiedenis

In 1901 vond Frank Hornby een nieuw stuk speelgoed uit genaamd "Mechanics Made Easy". Hij was een klerk (administratief medewerker) uit Liverpool, Engeland. Het speelgoed ging uit van de principes van werktuigbouwkunde.

De geperforeerde metalen strips, platen en liggers hebben allemaal gaatjes. Deze perforaties (gaatjes) waren op een standaard ½ inch (12,7 mm) afstand. De moertjes en boutjes gebruikten 5 / 32 inch BSW draad ("Engels schroefdraad"). Het enige gereedschap dat nodig was om de modellen in elkaar te zetten waren een schroevendraaier en steeksleuteltjes (moersleutels) . Het was meer dan alleen speelgoed: het was educatief (leerzaam) en het leerde de bouwer mechanische basisprincipes zoals hendels en versnellingen.

Hornby richtte zijn eigen fabriek op in Duke Street, Liverpool. In september 1907 registreerde Hornby het Meccano- handelsmerk en in mei 1908 richtte hij Meccano Ltd op. Om de vraag naar het nieuwe speelgoed bij te kunnen houden, werd in 1914 een nieuwe Meccano-fabriek gebouwd in Binns Road, Liverpool, die de volgende 60 jaar het hoofdkantoor van Meccano Ltd werd. Hornby richtte ook Meccano-fabrieken op in Frankrijk, Spanje en Argentinië. Het woord "Meccano" zou zijn afgeleid van de uitdrukking "Make and Know" (maak en weet).

De eerste bouwdozen hadden onderdelen die nogal grof waren gemaakt: de metalen strips en platen waren vertind, waren niet afgerond aan de uiteinden en waren niet erg stevig. Maar de fabricagemethoden werden steeds beter en in 1907 waren de kwaliteit en het uiterlijk aanzienlijk verbeterd: de metalen strips waren nu gemaakt van dikker staal met afgeronde uiteinden en vernikkeld, terwijl de wielen en tandwielen van messing (een legering van koper en zink) waren gemaakt.

In 1926 kwamen de nu nog bekende groene strips en hoekliggers en de rode (grond)platen. De wielen en tandwielen bleven in messing. In 1934 veranderden de Meccano-stukken opnieuw van kleur: de stroken en liggers werden goud terwijl de platen blauw werden met gouden kriskras lijnen erop, maar slechts aan één kant, de andere kant bleef effen blauw. Dit nieuwe kleurenschema was alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. In 1964 veranderden de Meccano in het zwart-gele kleurenschema. Door de jaren heen bestonden er zo'n 10 sets, die door elkaar gebruikt konden (en kunnen) worden.

In de vroege jaren 1960 kreeg Meccano Ltd financiële problemen en werd in 1964 gekocht door Lines Bros Ltd (die werkte onder de merknaam "Tri-ang"). In een poging om Meccano's weer populairder te maken, werd het kleurenschema opnieuw gewijzigd, dit keer in gele en zwarte platen, met zilverkleurige strips en liggers. De kleuren geel en zwart werden gekozen omdat dit de kleuren waren die veel werden gebruikt door de meeste grote bouwvoertuigen van die tijd.

In 1970 werden elektronische onderdelen zoals motoren op de markt gebracht en de dan zwartgekleurde platen werden blauw. Lines Brothers werd in 1971 opgeheven en Airfix Industries kocht het Meccano-bedrijf in het Verenigd Koninkrijk. General Mills uit de Verenigde Staten kocht het Franse deel van het bedrijf. Er kwamen nieuwe modellen om na te bouwen. Handleidingen waren er al lang bij geleverd.

Er volgende nog verschillende overnames. Van 2013-heden is Meccano van Spin Master Ltd, Canada.

Meccano als proefmodel

Studenten en uitvinders hebben door de jaren heen Meccano gebruikt om nieuwe producten te ontwikkelen. Zo werd bijvoorbeeld in 1949 een Erector-set gebruikt om de voorloper van het moderne kunstmatige hart te bouwen door William Sewell en William Glenn van de Yale School of Medicine. In 1990 bouwde Meccano SA een gigantisch reuzenrad in Frankrijk. Sommige delen moesten extra worden versterkt om instorten te voorkomen. Het model, het grootste destijds, was 6,5 meter (21,3 ft) hoog, weegt 544 kg (1200 pound), is gemaakt van 19.507 stukken, 50.560 boutjes en moertjes en heeft 1.239 uur in beslag genomen om te bouwen.

Meccano door de jaren heen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Meccano&oldid=690556"