Metaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Soorten metaal

Er zijn verschillende soorten metalen. Bijvoorbeeld:

Er zijn ook edelmetalen zoals:

In de scheikunde zijn edele metalen metalen elementen die zelfs bij hoge temperaturen een uitstekende weerstand tegen chemische aantasting vertonen. Ze kunnen dan goed tegen roest en de bijtende inwerking van zuren en zouten. Er komen dan geen beschadigingen in de huid van een stuk metaal. Hoewel brons vaak de derde prijs is bij sportevenementen als de Olympische Spelen, is het dus géén edelmetaal maar een legering.

verder heb je in de scheikunde alkalimetalen, aardalkalimetalen, overgangsmetalen, hoofdgroepmetalen en metalloïden.

Hoe bewerk je metaal?

Je kunt deze metalen bewerken door het bijvoorbeeld te verwarmen, lassen, slijpen, zagen, vijlen, draaien, boren of knippen

Hoe bescherm je metaal?

De meeste metalen kunnen oxideren. Dat is het duurdere woord voor roesten. Het metaal maak een chemische verbinding met zuurstof (O).

Om het tegen roesten of inwerking van andere stoffen als zuren en zouten te beschermen, kun je het metaal lakken, verven of insmeren met olie. Ook kunt je het galvaniseren, waarbij het metaal wordt gedompeld in een bad met vloeistoffen. Zo komt er een beschermlaagje over het metaal.

Wat is het voordeel van een deklaag op het metaal?

  • Het metaal begint niet te roesten.
  • Het heeft een mooiere uiterlijk (glans en kleur) als er een transparante (doorzichtige) laklaag op zit.
  • Er komen geen krassen op het metaal.
  • Zouten en zuren kunnen minder inbijten (corrosie) op het oppervlak. De huid van een metalen schip moet dus beschermd worden tegen zout zeewater.

Waarom gebruik je metaal, en geen ander materiaal?

  • Metaal is sterk.
  • Metaal is goedkoop, ook omdat het veel voorkomt in de natuur
  • Metaal is goed te verwerken.
  • Metaal gaat lang mee.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Metaal&oldid=806651"