Olympische Spelen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook Olympische Zomerspelen 2024 - Parijs
Olympische Spelen
Olympic flag.svg
Aangesloten bij
Wereldbond
Europese bond
Olympisch comité
Nationale bond NOC*NSF
Aangesloten liga's
Website: [Geschiedenis Geschiedenis]
Portaal Portaalicoon Sport

De Olympische Spelen zijn een wereldwijd sporttoernooi dat elke twee jaar wordt gehouden. Elke vier jaar zijn er Olympische Winterspelen en elke vier jaar zijn er Olympische Zomerspelen. De beste sporters van de wereld proberen Olympisch kampioen te worden. Er doen meestal veel landen mee, en er is een grote opening.

Geschiedenis

Klassieke Tijd

De overblijfselen van Olympia.

De originele Olympische Spelen werden gehouden in de oude Griekse stad Olympia (stad). Deze stad was sinds de 10e eeuw v.C. een religieuze en politieke ontmoetingsplaats. Rond het eind van het 2e en het begin van het 1e millennium v. Chr. kwamen de Eliërs uit het noorden naar het Griekse schiereiland dat wij tegenwoordig de Peloponnesos noemen. Zij vestigden zich in de omgeving van Olympia, dat toen onder de heerschappij stond van de Pisaten. Destijds sportten de deelnemers nog naakt.

Rond de 6e eeuw v. Chr. braken tussen hen de eerste twisten uit. Die leidden tot oorlog. Na deze oorlog werden in Olympia de eerste spelen gehouden. De eerste spelen werden ter ere van Pelops gehouden. De volgende olympische spelen werden ter ere van Zeus gehouden. Sinds 776 v. Chr. werden de namen van de winnaars van de spelen opgeschreven. De eerste spelen werden dicht bij een tempel gehouden.

Omdat de spelen steeds meer begonnen te groeien werd er uiteindelijk een stadion gebouwd. In het stadion konden zo'n 40.000 mensen naar de spelen kijken. De olympische spelen werden elke 4 jaar gehouden. Alleen mannen mochten aan de spelen meedoen, geen vrouwen. Toen de Romeinen het in Griekenland voor het zeggen kregen, werden de Olympische Spelen minder belangrijk. Toen het christendom de officiële godsdienst werd, werden in 393 de spelen helemaal verboden door de Romeinse keizer Theodosius I.

Moderne tijd

Nadat in 393 de spelen verboden werden, waren er meer dan 15 eeuwen voorbij gegaan. In Europa werden een soort gelijke spelen gehouden. In het Engelse plaatsje Much Wenlock werden de Wenlock Olympian Society Annual Games gehouden. Deze spelen bestaan nu ook nog. In Athene werden in 1859 ook een soort gelijke spelen gehouden. In 1866 werd in Londen in het Crystal Palace ook een spelen gehouden. Pierre de Coubertin was erg geïnspireerd door de kleinere spelen en bedacht om een grote Olympische Spelen te houden. In 1894 was het eerste Olympische Congres in Parijs. Dit wordt gezien als de start van de huidige Olympische Spelen. Uiteindelijk werd besloten om de eerste moderne Olympische Spelen te houden in Griekenland, in Athene.

Soorten spelen

Zomerspelen

Een wedstrijd tussen Nederland en Hongarije op de Zomerspelen van 1980 in Moskou.
Zie Olympische Zomerspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1896 werden de eerste Olympische Spelen gehouden in Athene. Omdat men alleen de Zomerspelen kende werd het gewoon de Olympische Spelen genoemd. In 1900 werden de spelen gehouden in Parijs en in 1904 in St. Louis. Dit waren de eerste spelen buiten Europa. In 1906 werden de spelen weer gehouden in Athene. Na 1906 werden de spelen populairder.

Winterspelen

Zie Olympische Winterspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1921 werd door het Olympisch Congres besloten dat er ook een Winterspelen georganiseerd kon worden. In 1924 werden de eerste Winterspelen georganiseerd in Chamonix. Door de invoering van de Winterspelen werden de spelen om en om gehouden. Dus om de twee jaar.

Paralympische spelen

Biatlon, tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver.
Zie Paralympische Spelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1948 werden de eerste Paralympische spelen georganiseerd door Ludwig Guttman in Engeland. Het idee van de Paralympische spelen is dat mensen met een lichamelijke handicap ook mee kunnen doen aan de spelen. Net als de olympische spelen, zijn er ook voor de Paralympische spelen een Winter- en Zomerspelen. De paralympische spelen worden in dezelfde stad gehouden als de Olympische spelen en worden gelijk na de Olympische spelen gehouden.

Jeugdspelen

Zie Olympische Jeugdspelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2010 worden er ook Jeugdspelen gehouden. Deze worden speciaal georganiseerd voor kinderen tussen de 14 en 18 jaar. Net als de gewone spelen, worden bij de jeugdspelen ook de Zomer- en Winterspelen. De Jeugdspelen worden wel in een andere stad gehouden. De eerste jeugdzomerspelen werden in 2010 in Singapore gehouden en de eerste jeugdwinterspelen werden in 2012 in Innsbruck gehouden.

Deaflympische Spelen

De Vlag van de Paralympische Spelen.
Zie Deaflympische Spelen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Deaflympische Spelen zijn de Olympische Spelen die speciaal voor doven gehouden worden. De spelen worden in de oneven jaren gehouden. Ze worden ook in een andere stad gehouden dan de Olympische Spelen. Toch bestaan er wel verschillen in Winter- en Zomerspelen.

Special Olympics

Zie Special Olympics voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Special Olympics zijn de Olympische Spelen die speciaal voor mensen met een verstandelijk beperking worden gehouden. Sinds 1968 worden de spelen gehouden. Net als de Deaflympische Spelen worden ze gehouden als het jaartal oneven is. Ze worden in een andere stad gehouden en er zijn winter- en zomeredities.

Olympische Symbool

De ringen

Zie Olympische vlag voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De ringen en het vuur zijn de symbolen van de Olympische spelen. De ringen steken in elkaar en dat staat voor verbondenheid. De ringen symboliseren de werelddelen, echter niet de kleur symboliseert de werelddelen. De kleuren zijn er omdat elke vlag van een land wel minstens één van deze kleuren heeft.

De Vlam

Zie Olympische vlam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Vlam symboliseert de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen. In Athene brand zogenaamd het Olympische vuur het vuur elke dag. Op het moment dat de spelen worden gehouden in een land halen ze zogenaamd het vuur op in Athene. De fakkel wordt dat aangestoken door het vuur in Athene. Via een estafetteloop wordt de fakkel naar het land toe gebracht waar de spelen dan gehouden worden. In het stadion waar de spelen dan gehouden worden, staat een schaal die met de fakkel wordt aangestoken. Deze schaal met vuur blijft branden van de eerste dag tot de laatste dag dat de spelen gehouden worden.

Internationaal Olympisch Comité

Zie Internationaal Olympisch Comité voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Olympische spelen worden georganiseerd door het IOC (Internationaal Olympisch Comité). Sinds 2013 is Thomas Bach voorzitter.

Olympische Beweging

De Olympische Beweging brengt alle groepen van het IOC samen voor de Spelen. Hiermee worden de Internationale Sportbonden van de Olympische sporten, de Nationale Olympische Comités, de atleten, de juryleden, etc. samen. Het idee achter de beweging is om bij te dragen aan een betere en vreedzamere wereld. Maar ook dat sport voor iedereen is en dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben.

Olympisch Handvest

Zie Olympisch Handvest voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In het Olympisch Handvest staan alle regels en principes van de Olympische Spelen. De Handvest bestaat uit 5 hoofdstukken en 61 artikelen. In de Handvest staan alle regels in het Frans en Engels. Maar vaak worden zij ook vertaald naar het Duits, Spaans, Russisch en Arabisch.

Lijst

Hieronder zie je een lijst met alle zomer- en winterspelen. In totaal zijn 22 edities van de Winterspelen gehouden en 31 edities van de Zomerspelen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden de spelen afgelast. De Zomerspelen zijn toen wel doorgeteld, waardoor nummer 6, 12 en 13 niet zijn gehouden, terwijl de winterspelen niet zijn doorgeteld. Tevens was er in 1906 een tussenliggende Olympische Spelen. Officieel wordt deze niet meegeteld, aangezien deze twee jaar de vorige werd gehouden i.p.v. vier jaar. Drie spelen zijn in landen gehouden die inmiddels niet meer bestaan, namelijk Joegoslavië, West-Duitsland en de Sovjet-Unie. Aangezien de gaststad toen wel bij dat land hoorde wordt in de tabel dit land weergeven.

Jaar Stad Land Zomer- of winterspelen Aantal deelnemende landen Aantal sporters
1896 Athene Vlag van Griekenland Griekenland Zomerspelen (1) 14 241
1900 Parijs Vlag van Frankrijk Frankrijk Zomerspelen (2) 24 997
1904 Saint Louis Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Zomerspelen (3) 12 651
1906 Athene Vlag van Griekenland Griekenland Zomerspelen 20 903
1908 Londen Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Zomerspelen (4) 22 2008
1912 Stockholm Vlag van Zweden Zweden Zomerspelen (5) 28 2407
1916 Berlijn Vlag van Duitsland Duitsland Zomerspelen (6) Afgelast wegens Eerste Wereldoorlog.
1920 Antwerpen Vlag van België België Zomerspelen (7) 29 2626
1924 Chamonix Vlag van Frankrijk Frankrijk Winterspelen (1) 16 258
1924 Parijs Vlag van Frankrijk Frankrijk Zomerspelen (8) 44 3089
1928 Sankt Moritz Vlag van Zwitserland Zwitserland Winterspelen (2) 25 464
1928 Amsterdam Vlag van Nederland Nederland Zomerspelen (9) 46 2883
1932 Lake Placid Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Winterspelen (3) 17 252
1932 Los Angeles Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Zomerspelen (10) 37 1332
1936 Garmisch-Partenkirchen Vlag van Duitsland Duitsland Winterspelen (4) 28 646
1936 Berlijn Vlag van Duitsland Duitsland Zomerspelen (11) 49 3963
1940 Sapporo Vlag van Japan Japan Winterspelen Afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog.
1940 Tokio (eerst)
Helsinki (later)
Vlag van Japan Japan
Vlag van Finland Finland
Zomerspelen (12) Afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog.
1944 Cortina d'Ampezzo Vlag van Italië Italië Winterspelen Afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog.
1944 Londen Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Zomerspelen (13) Afgelast vanwege de Tweede Wereldoorlog.
1948 Sankt Moritz Vlag van Zwitserland Zwitserland Winterspelen (5) 28 669
1948 Londen Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Zomerspelen (14) 59 4104
1952 Oslo Vlag van Noorwegen Noorwegen Winterspelen (6) 30 694
1952 Helsinki Vlag van Finland Finland Zomerspelen (15) 69 4955
1956 Cortina d'Ampezzo Vlag van Italië Italië Winterspelen (7) 32 821
1956 Melbourne Vlag van Australië Australië Zomerspelen (16) 72 3314
1960 Squaw Valley Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Winterspelen (8) 32 821
1960 Rome Vlag van Italië Italië Zomerspelen (17) 83 5338
1964 Innsbruck Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Winterspelen (9) 36 1091
1964 Tokio Vlag van Japan Japan Zomerspelen (18) 93 5151
1968 Grenoble Vlag van Frankrijk Frankrijk Winterspelen (10) 37 1158
1968 Mexico-Stad Vlag van Mexico Mexico Zomerspelen (19) 112 5516
1972 Sapporo Vlag van Japan Japan Winterspelen (11) 35 1006
1972 München Flag of Germany.svg West-Duitsland Zomerspelen (20) 121 7134
1976 Innsbruck Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Winterspelen (12) 37 1123
1976 Montreal Vlag van Canada Canada Zomerspelen (21) 92 6084
1980 Lake Placid Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Winterspelen (13) 37 1072
1980 Moskou Flag of the Soviet Union.svg Sovjet-Unie Zomerspelen (22) 80 5179
1984 Sarajevo Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Joegoslavië Winterspelen (14) 49 1272
1984 Los Angeles Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Zomerspelen (23) 140 6829
1988 Calgary Vlag van Canada Canada Winterspelen (15) 57 1423
1988 Seoel Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Zomerspelen (24) 160 8391
1992 Albertville Vlag van Frankrijk Frankrijk Winterspelen (16) 64 1801
1992 Barcelona Vlag van Spanje Spanje Zomerspelen (25) 169 9356
1994 Lillehammer Vlag van Noorwegen Noorwegen Winterspelen (17) 67 1737
1996 Atlanta Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Zomerspelen (26) 197 10316
1998 Nagano Vlag van Japan Japan Winterspelen (18) 72 2167
2000 Sydney Vlag van Australië Australië Zomerspelen (27) 199 10651
2002 Salt Lake City Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Winterspelen (19) 77 2399
2004 Athene Vlag van Griekenland Griekenland Zomerspelen (28) 201 10625
2006 Turijn Vlag van Italië Italië Winterspelen (20) 80 2508
2008 Beijing Vlag van China China Zomerspelen (29) 204 10942
2010 Vancouver Vlag van Canada Canada Winterspelen (21) 82 2762
2012 Londen Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk Zomerspelen (30) 204 10820
2014 Sotsji Vlag van Rusland Rusland Winterspelen (22) 88 2871
2016 Rio de Janeiro Vlag van Brazilië Brazilië Zomerspelen (31) 207 11551
2018 Pyeongchang Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Winterspelen (23) 92 2833
2020 Tokio Vlag van Japan Japan Zomerspelen (32) 206 11417
2022 Beijing Vlag van China China Winterspelen (24)
2024 Parijs Vlag van Frankrijk Frankrijk Zomerspelen (33)
2026 Milaan & Cortina d'Ampezzo Vlag van Italië Italië Winterspelen (25)
2028 Los Angeles Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten Zomerspelen (34)

Externe links

Fodbold.jpg
Fodbold.jpg

Sporten

Balsporten · Watersporten · Wintersporten · Zaalsporten · Autosporten · Wielersport · Schietsport · Vechtsport · Atletiek
Olympische Spelen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olympische_Spelen&oldid=866124"