Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt tot en met 31 maart een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Euro

Sotsji

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De haven van Sotsji

Sotsji (Russisch: Сочи, ook vaak geschreven als Sochi) is een Russische stad in de Kraj Krasnodar.

Sotsji is de belangrijkste Russische badplaats. De agglomeratie van de stad strekt zich uit langs de Russische Rivièra en is wel 147 kilometer lang. Hoewel het in Sotsji warm is en er palmbomen zijn, was het de locatie van de Olympische Winterspelen 2014. In Sotsji wonen rond de 343.000 mensen.

Badplaats

Ondanks dat Sotsji de locatie is van de winterspelen is Sotsji een echte badplaats. De stad kent lange warme zomers. Er komen dan bijna 1,5 miljoen bezoekers op de stad en haar strand af. Vroeger, toen Rusland nog de Sovjet-Unie was, konden dat er wel 5 miljoen zijn! Sotsji heeft behalve strand ook kuuroorden en "genezende" waterbronnen.

Nog steeds hebben veel Russen een buitenhuisje in Sotsji. Zo ook Vladimir Poetin, de Russische president. Ook oud-dictator Jozef Stalin van de Sovjet-Unie had hier zo'n datsja.

Olympische Winterspelen 2014

Kaart van het Olympisch Park.
Farm-Fresh bullet go.png Olympische Winterspelen 2014

Van 7 tot en met 23 februari 2014 werden in Sotsji de Olympische Winterspelen gehouden. Er werden 15 (sneeuw)sporten beoefend met in totaal 95 verschillende onderdelen. Daarmee is de 23e editie van de spelen de grootste tot nu toe. Er deden 88 landen mee, waaronder ook Nederland en België.

Sotsji kreeg de spelen in 2007. In de eerste stemronde viel het Oostenrijkse Salzburg af. In de tweede ronde won Sotsji van het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Er was nogal ophef om Rusland als gastland van de Olympische Winterspelen. Rusland heeft namelijk kritiek gekregen over hun mensenrechten, vooral over hoe ze omgaan met homoseksuelen en politieke tegenstanders. Vanwege de Russische anti-homowet, die homo-propaganda (in het openbaar praten over homo's met kinderen)verbiedt, zijn een aantal wereldleiders niet naar de spelen gekomen, zoals de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Nederland stuurde daarentegen zowel premier Rutte, als koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Sotsji. Mark Rutte heeft op de eerste dag van de spelen een gesprek gevoerd met de Russische president Poetin, waarin ze onder andere hebben gesproken over homorechten.

Transport

Vanuit Sotsji rijden er treinen naar heel Rusland. Vanwege de Olympische spelen is het spoor grondig verbeterd. Ook de luchthaven van de stad, Adler-Sotsji, is opgeknapt. Elk uur gaat er wel een vlucht naar de hoofdstad Moskou. Tijdens de spelen gingen er ook veel vluchten naar andere landen. Zo konden de buitenlanders naar Sotsji komen om hun land aan te moedigen.

Bestuurlijke indeling

Bestuurlijke indeling van Sotsji

Sotsji bestaat sinds 1961 uit vier bestuurlijke districten (rayons, район):

  1. Tsentralny (de eigenlijke plaats Sotsji)
  2. Chostinski
  3. Lazarevski
  4. Adlerski (locatie van de Olympische Winterspelen 2014)

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sotsji&oldid=651214"