Bondsrepubliek Duitsland (1949-1990)

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf West-Duitsland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bondsrepubliek Duitsland
Bundesrepublik Deutschland

Flag of Germany.svgCoat of arms of Germany.svg

West Germany 1956-1990.svg

Bondsrepubliek Duitsland in Europa (zonder West-Berlijn)

Hoofdstad Bonn
Oppervlakte 248.717 km²
Aantal inwoners Rond de 63.254.000 (in 1990)
Talen Duits
Religie rooms-katholicisme, protestantisme
Bestuursvorm Republiek
Volkslied Deutschlandlied
Munteenheid Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Bondsrepubliek Duitsland (BRD) of West-Duitsland is een voormalig land in Europa tussen 1949 en 1990. Het land grensde in het westen aan Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk, in het zuiden aan Zwitserland en Oostenrijk, in het oosten aan Tsjecho-Slowakije (later Tsjechië) en het Duitse Democratische Republiek (DDR of Oost-Duitsland) en in het noorden aan Denemarken. West-Berlijn behoorde ook tot Bondsrepubliek Duitsland, maar dit is nooit door de DDR erkend. De hoofdstad van de BRD was niet West-Berlijn, maar Bonn.

Geschiedenis

In het donkergroen de BRD, in het rood de DDR (Oost-Duitsland), in het lichtgroen West-Berlijn en in het blauw Saarland (dat in 1957 bij de BRD kwam).

In 1945 had Nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog verloren. Omdat Duitsland nu al twee wereldoorlogen begon, bespraken de Geallieerden tijdens de Conferentie in Jalta de toekomst van Duitsland. Uiteindelijk kwamen ze tot een besluit. De Sovjet-Unie, die het oosten had bevrijd kreeg de Oostelijke helft van Duitsland. De Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kregen de westelijke helft, omdat zij die hadden bevrijd. De hoofdstad Berlijn lag in Oost-Duitsland, maar de andere geallieerden wilde die ook. Daarom werd Berlijn ook in tweeën gesplitst. Oost-Berlijn behoorde bij Oost-Duitsland en West-Berlijn bij West-Duitsland. De VK, de VS en Frankrijk kregen ieder een deel van West-Duitsland en West-Berlijn. Dit deel werd een sector genoemd. In 1949 werd Bondsrepubliek Duitsland gesticht. Dit was een zelfstandig land, vrij van de geallieerden. Wel kon het land om hulp vragen. West-Berlijn bleef bij de Geallieerden horen vanwege het feit dat het in de Sovjet-Unie lag en de Koude Oorlog bezig was. Bondsrepubliek Duitsland was een kapitalistisch land, maar er was ook een hoge werkloosheid. De Bondsrepubliek hoorde bij de NAVO en is één van de zes stichters van de Europese Unie.

In 1989 viel de Berlijnse Muur tussen Oost- en West-Berlijn en later de Duits-Duitse grens. De DDR en de BRD werden één land. In 1990 werd Duitsland verenigd tot één land, de Duitse hereniging, na zo'n 40 jaar. Het nieuwe Duitsland kreeg officieel dezelfde naam, vlag en wapen als de BRD. Ook bleef Duitsland lid van de EU en de NAVO. Tot 1999 bleef de Duitse hoofdstad Bonn, maar hierna werd het weer Berlijn.

Deelstaten

In München (toen nog in de BRD) in 1974 werden de Olympische Spelen gehouden.

De BRD had 10 deelstaten:

Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland

Bestuurders

De Volkswagen Käfer was de populairste auto in de BRD.

Bondskanselieren

Presidenten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bondsrepubliek_Duitsland_(1949-1990)&oldid=686441"