Tsjecho-Slowakije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tsjecho-Slowakije
Československo

Flag of the Czech Republic.svg Coat of arms of the Czech and Slovak Federal Republic.svg Czechoslovakia location map.svg

Hoofdstad Praag
Aantal inwoners 15.600.000 (1993)
Oppervlakte 127.900 km²
Regeringsvorm Federale republiek
President Jan Stráský (sinds 1992)
Taal Tsjechisch, Slowaaks, Duits, Hongaars, Roetheens (українська мова)
Munteenheid Tsjecho-Slowaakse kroon
Godsdienst Niet bekend
Landcode CS


Tsjecho-Slowakije of beter bekend Tsjechoslowakije was een land in Oost-Europa. In 1992 scheidde de landen Tsjechië en Slowakije. Tsjecho-Slowakije telde het laatst 15.600.000 inwoners op een oppervlakte van 127.900 km².

Geschiedenis

Tsjecho-Slowakije ontstond toen Oostenrijk-Hongarije uiteen viel. Op dat huidige moment werd Tomáš Masaryk de eerste president van Tsjecho-Slowakije.

Tweede Wereldoorlog

Verbetering gevraagd bij dit onderwerp!

Na de grote oorlog

Na de grote oorlog werd Tsjecho-Slowakije weer opgebouwd en alles werd weer hersteld na de Duitse verovering. De Duitse mensen waren weg. In 1948 namen de communisten de macht over Praag. Dit ging niet met geweld, maar ze juichte ongeveer de helft van de bevolking toe. In 1968 begon het maar de Sovjet-Unie viel Praag binnen en dit was het begin van de Praagse Lente. Al eerder werd Tsjecho-Slowakije tot een socialistische staat benoemd in 1960.

Na de Praagse Lente begon de Sovjet-Unie met geweld. In de nacht van 20 op 21 augustus 1968 reden de eerste Russische tanks Praag binnen. Ook Polen, Hongarije en Bulgarije vielen Praag binnen. In het totaal waren dit 150.000 troepen! Toen was het niet meer de Praagse Lente maar Operatie Donau. Het allereerste doelwit van Operatie Donau was Radio Praag. Een bekende radio in die tijd en momenteel is het ook bekend in Tsjechië. Het radiostation was helemaal kapot door troepen. Maar de radio had nog ook en ondergrondse radiostation voordat de Russen aanvielen. Maar op 27 augustus gingen ze gewoon door met uitzenden en riep Radio Praag de bevolking op om op de muren van Praag op moeten schrijven dat de Russen naar huis moeten. En uiteindelijk gingen de Russen ook naar Moskou. Russische politici die bleven werden opgepakt en ook hun gingen weer terug naar Moskou.

Excuses

Toen huidige Russische president Poetin op bezoek kwam in Praag. Heeft Poetin sorry gezegd over Operatie Donau. Dit was op 1 maart 2006.

Bevolking

Bevolkingsgroep Aantal Procent
Tsjechen 6,8 miljoen (51,5 %)
Duitsers 3,2 miljoen (23,4 %)
Slowaken 2,3 miljoen (14 %)
Hongaren 884 000 (1,6 %)

Tsjecho-Slowakije telde voor het laatste 15,6 miljoen inwoners dit was in 1993. Naast de bovenstaande bevolkingsgroepen bestaat Tsjecho-Slowakije uit kleine minderheden als Polen en Oekraïners.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tsjecho-Slowakije&oldid=512857"