Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Schietsport

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleiduifschieten op de Olympische Spelen van 1984. De beoefenaar is hier Matthew Dryke.

Schietsport bestaat uit een aantal sporten waarbij nauwkeurigheid, snelheid en het type wapen centraal staan. Het zijn competitieve sporten; hierbij wordt dus gebruikt gemaakt van een competitie. Het schieten met pijl en boog behoort niet tot schietsport maar tot boogschieten. Het schieten op wild is weer van een ander kaliber; dit valt onder jagen. Vaak wordt jagen verward met de schietsport. Raar is dit echter niet; vroeger werd er op echte duiven geschoten tijdens de Olympische Zomerspelen; later zijn deze vervangen door kleien exemplaren.

Geschiedenis van de schietsport

De schietsport bestaat waarschijnlijk al sinds er wapens ontstaan. Tijdens de 19e eeuw begonnen schutters echte, nationale wedstrijden te organiseren. In 1851 organiseerde Willem III voor het eerst een officiële Nederlandse schietwedstrijd waaraan 13 schutterijen meededen. In 1852 werd de Nederlandse schutterijen opgericht. Deze werd later vernoemd naar KNSA Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie. De Franse schutter Pierre de Coubertin, grondlegger van de moderne Spelen, organiseerde wedstrijden. Het was dan ook geen verrassing dat op de Spelen in 1986, de eerste moderne Spelen, er 10 schietsportevenementen georganiseerd waren. De belangrijkste vervanging is het vervangen van levende doelen door kleien exemplaren. Het is ook een sport die het minste aandacht van de media krijgt, hoewel het, gekeken naar het aantal mensen die het doen, een van de grootste sporten ter wereld is. Het is een sport die zowel op de zomer- als de winterspelen wordt gedaan.

Kijk ook eens naar

Fodbold.jpg
Fodbold.jpg

Sporten

Balsporten · Watersporten · Wintersporten · Zaalsporten · Autosporten · Wielersport · Schietsport · Vechtsport · Atletiek
Olympische Spelen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schietsport&oldid=621703"